USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Виставка сакрального мистецтва «Знаки часу» в Луцьку: українсько-польський діалог триває

17 Листопада 2018 11:53
Масштабна презентація модернових ікон і творів сакрального живопису, яка відбулася 16 листопада в Галереї мистецтв ВО НСХУ, пропонує лучанам і гостям міста тему «Знаки часу» в духовно-мистецькому діалозі країн Пограниччя.

Виставку творів, створених влітку під час VIII Міжнародного пленеру іконопису та сакрального мистецтва в селі Замлиння Любомльського району, традиційно розпочали спільною молитвою присутні на події священики східного й західного обрядів. Подія відбулася за участю організаторів, учасників пленеру, представників Генерального консульства Польщі в Луцьку, художників, студентів, журналістів, шанувальників сакрального малярства.

Мистецьке дійство в Луцьку відбувається в знаменний для історії Польщі час – цьогоріч відзначається 100-річчя Незалежності країни. Директорка Департаменту культури Луцької міськради Тетяна Гнатів привітала всіх гостей презентації з цією подією і висловила подяку польським партнерам за конструктивну співпрацю у розширенні українсько-польського діалогу: «Це особливий проект, який об’єднує людей на основі християнських цінностей, дає можливість заглибитись в одвічні духовні джерела і трансформувати їх в сучасність, в майбутнє. Проект вдався і має дуже позитивний резонанс.


Виставку «Знаки часу» відкрила консул Генерального консульства РП в Луцьку Тереза Хрущ. Вона поділилася новими задумами організаторів: насамперед, це підготовка великої експозиції творів усіх восьми пленерів у Львівському палаці мистецтв у березні 2019 року. На ікони, створені у Замлинні, уже очікують три арт-галереї країн Балтії. Досягнуті домовленості з українськими музейними закладами – а це Дубенський замок, Кременецький краєзнавчий музей – про виставки творів сакрального малярства пленерів в Замлинні.


Зі слів організаторів, за всю історію їх проведення створено близько 600 робіт. Частина їх утворюють постійну експозицію, а інша частина здійснює мистецьке турне містами України й Польщі. 66 таких виставок уже відбулися у великих і малих містах, столицях країн-сусідів. Одна з ікон пленеру 3 роки тому була продана на аукціоні за рекордну суму в 46 тисяч гривень, а виручені кошти були спрямовані на відновлення зруйнованого храму у Волновасі.


Протягом 8 років над проведенням іконописних пленерів у Замлинні працюють його незмінні організатори: Генеральне консульство РП в Луцьку, Волинська організація НСХУ, Львівська національна академія мистецтв, а також кафедра україністики Варшавського університету. Активними учасниками зустрічей є іконописці Польщі, студенти кафедри сакрального живопису Львівської академії.


Амбітний задум цієї ініціативи належить екс-консулу Генерального консульства Польщі Кшиштофу Савіцкі, який протягом 8 років своєї каденції в нашому місті разом з польськими і українськими однодумцями реалізував цілу низку культурно-мистецьких проектів найвищого європейського рівня. Іконописний пленер у поліській глибинці став справжньою візитівкою сучасної Волині поряд з численними всеукраїнськими й міжнародними музичними, театральними, художними подіями. Перебуваючи зараз у Варшаві, пан Кшиштоф телефоном привітав учасників презентації в Луцьку, повідомив голова правління ВО НСХУ Володимир Марчук.


Дистанційно Кшиштоф Савіцкі взяв активну участь у підготовці каталогу, в якому зафіксовані написані в Замлинні твори, надано перелік учасників, а також містяться коментарі доктора мистецтвознавства, професора Київського національного університету культури і мистецтва Ради Михайлової і викладачки кафедри україністки Варшавського університету Катажини Якубовської-Кравчик.


Студією й затишним помешканням для учасників є Інтеграційний центр «Карітас» Луцької дієцезії, яким опікується отець Ян Бурас. Саме тут художники збираються на духовні бесіди й спільні молитви, обговорюють тематику творів, надихаються неповторною красою волинської природи й творять… Про унікальну «Планету Замлиння» розповідають фотороботи відомого луцького фотохудожника Віктора Чухрая на початку експозиції.


Про непросту тему VIII пленеру розповів отець Ян Бурас: «У Старому завіті, у Новому завіті багато знаків часу. Але ми думали про сучасні знаки часу, а їх є багато. Ми маємо відкрити очі і розуміти зміни в сучасному світі». Під час духовних бесід в центрі «Карітас» мистці аналізували події сьогодення з точки зору біблійної символіки. У передмові до каталогу йдеться: «Знаки проявляються завжди й всюди, знаки добрі й погані, знаки милосердя й ненависті… Учасники цього пленеру взялися за дуже складне завдання – створити своєрідний журнал знаків добра й ненависті, не тільки описаних в Біблії але й тих, які проявляються завжди і всюди!».


«До участі в роботі над темою зголосилися художники різних країн, поколінь, мистецького і духовного досвіду, іконописних традицій. В Україні історично склалися дві традиції іконописання: суворо регламентована ікона східного християнства і більш ілюстративна, вільна у композиції, часто авторська католицька ікона. Пленер у Замлинні свідчить про їхню спільну важливість для діалогу культур Пограниччя. У мистецькому сенсі, учасники виробили власну, місцеву, замлинівську традицію, продемонстрували продуктивну колективну роботу і сучасну версію бачення іконопису, розмаїття інтерпретацій його провідних ідей як знаків нашого часу», - роздумує над підсумками міжнародної події мистецтвознавиця Рада Михайлова.


Відома волинська мисткиня Тетяна Мялковська дуже високо оцінила духовний і професійний рівень колег і назвала їх «справжніми апостолами в часі, які несуть християнські цінності сьогодні й зараз». Вона презентувала глядачам події власну серію робіт «Знаки часу», створену в Замлинні: «Це не є канонічні ікони. Одна із них написана в наближено канонічному технічному виконанні. Решта – це сакральні роботи, де я використала метал коронований зі старим деревом, надавши ніби другого життя цим матеріалам. Для мене знаки часу – це є тільки ті речі, які ми усвідомлюємо. І що ми за собою залишимо? Зіржавілу бляху і шматок пластику? Чи не «зіржавіє» наша віра?».


Запрошуємо всіх шанувальників сучасного іконопису, сакрального малярства на перегляд експозиції «Знаки часу» VIII Міжнародного пленеру в Замлинні до Великої зали Галереї мистецтв ВО НСХУ. Галерея розташована на центральній туристичній вулиці Лесі Українки 24а, а перегляд експозиції завжди вільний. Виставка триватиме протягом місяця.


Повний перелік учасників, фото робіт на сайті Галереї мистецтв .

Фото робіт надані організаторами

Фото події – Віктора Чухрая

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Микола Показати IP 17 Листопада 2018 13:07
Щось нове і цікаве
Лідія Показати IP 17 Листопада 2018 22:35
Справжнє свято духовності! Дякую!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus