USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Замки, вартовий і ангел Луцька: в Центральному парку поселилися снігові скульптури. Фото

21 Лютого 2021 16:55
Сова мудрості, постаті Лесі, мужній вартовий міста, зимові коненята, казкові замки та міфічний сон молодиці – протягом найближчого часу лучани зможуть помилуватися вернісажем зі снігових скульптур та оновити оригінальними світлинами свої сторінки в соціальних мережах.

Скульптури, майстерно виліплені зі снігу, розташувалися вздовж головної алеї Центрального парку культури та відпочинку імені Лесі Українки. Ще минулих вихідних тут підготували снігові куби та необхідний реманент для творчих груп. Сам пленер «Снігова скульптура» стартував у суботу, 20 лютого, а вже в неділю всі охочі прийшли до парку, аби оцінити старання митців.

Над скульптурами працювали 10 команд, до складу яких увійшли студенти та педагоги вищих навчальних закладів міста, учні та викладачі художньої школи, творчої студії «Чарівний пензлик».

Вони створили унікальні витвори мистецтва; працюючи над ними, групам доводилося залучати не тільки творчу уяву, а й фізичну силу.

Колективи Волинського фахового коледжу культури і мистецтва імені Ігоря Стравінського представили скульптури під назвами «Зимові коні» та «Замкові розваги», команда Луцького ВПУ будівництва та архітектури виліпила «Ангела міста», групи факультету культури і мистецтв Волинського національного університету імені Лесі Українки зобразили «Кохання через віки» та «Лесину постать», а студенти та викладачі Луцького національного технічного університету презентували публіці «Вартового Лучеська» та «Зимовий настрій». Натомість представники ГО «Чарівний пензлик» змайстрували арт-об’єкт «Лесин сон», вихованці Луцької художньої школи зліпили «Сову», а молоді художники Волинської організації Національної спілку художників України створили роботу «Мороз».
Представники групи факультету культури і мистецтв ВНУ імені Лесі Українки, які працювали над скульптурою «Кохання через віки», розповіли, що, створюючи об’єкт, отримали купу позитивних емоцій.

«Найголовніше – нам було весело! Нашою скульптурою ми хотіли показати, що дуже любимо Луцьк і наше серце присвячене саме йому, адже ми – справжні патріоти нашого міста», – поділилися студенти Анастасія, Анна, Анжела та Ігор.

Над арт-об’єктом вони спільно з куратором, викладачем кафедри образотворчого мистецтва та дизайну Іваном Тарасюком безперервно працювали протягом п’яти годин.
«Моя команда – студенти другого, четвертого та п’ятого курсів. Спершу ми планували створити постать Лесі Українки у зв’язку із 150-річчям з дня народження письменниці. Але погода внесла свої корективи. Минулого тижня куби снігу були погано збиті, адже тримався мороз і сніг просто не ліпився. Тому ми перенесли все на цей тиждень, і коли розкрили куб, то побачили, що всередині – пустота. В процесі ми змінили задум і в нас вийшла не постать Лесі, а її постаті. Це Леся в інших іпостасях. У її творах багато різних героїв, і сама авторка була дуже багатогранною. Наша робота складається з двох скульптур, які торкаються одне одного спинами. Дехто тут бачить чоловіка і жінку, інші – дві жінки, як різні сторони Лесі», – зазначила Тетяна Прокопович із кафедри образотворчого мистецтва та дизайну факультету культури і мистецтв ВНУ імені Лесі Українки.
«Лесина постать» створена з монолітного блоку, завдяки чому скульптура зберігатиме цілісність довше.
Як поділилися митці з Луцького національного технічного університету, їхній «Вартовий Лучеська» протягом століть оберігає в темну пору доби спокійний сон містян.

«Подейкують, вартовий прокидається із заходом сонця та блукає вулицями міста для того, щоб переконатися в безпеці людей. Він ще з давніх-давен віддано бореться за справедливість та мир. Вартовий робить усе для того, щоб мешканці Луцька жили щасливо, а наш з вами обов’язок бути вдячними йому за це, адже, поки ми солодко спимо, він оберігає наші долі та міцний сон», – розказала студентка Адріана Петрук.
Викладач Андрій Русанович із Луцької художньої школи разом зі своїми вихованцями присвятив роботу незмінному символу мудрості – сові.

«Наше побажання всім глядачам, аби вони згадали про поняття «мудрість». Усім нам її зараз, на жаль, бракує. Наш посил: «Будьмо мудрими», – сказав він і додав, що сови завжди населяли волинські ліси.
Усі учасники пленеру отримали подарунки від організаторів заходу: подяки від Луцького міського голови, грошовий приз у розмірі 2 000 гривень на команду від міськради та солодкі подарунки від Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Як наголосила заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, цього року лучан потішила унікальна зима.

«Давно не було стільки снігу. Тому ми вирішили цим скористатися і гарантувати лучанам позитивні емоції. Сподіваюся, що всі команди отримали насолоду. Дякуємо усім за творчість та креативність», – наголосила вона та додала, що в планах міськради – розвиватися та влаштовувати такі заходи періодично.
Представники міської влади не виключають: якщо погодні умови зими 2021/2022 дозволятимуть, то наступного року в Луцьку організують пленер зі створення льодових скульптур.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
лучанин Показати IP 21 Лютого 2021 19:07
Молодці!!!!!!!!!!! Твої таланти_Луцьк!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus