USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Голова Маневицької РДА налаштовує краян проти адмінреформи

23 Березня 2017 13:54
Минулої неділі в трьох сільрадах Маневицького району – Довжицькій, Лісівській та Оконській – відбулися громадські слухання щодо об’єднання в одну територіальну громаду з центром у селищі Маневичі, йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини №11 (59) від 23 березня.

Відповідно до перспективного плану, до Маневицької ОТГ має увійти п’ять сільських рад (Оконська, Довжицька, Черевахівська, Лісівська, Куклинська) та одна селищна (Маневицька).

ЩО ТУРБУЄ НАЧАЛЬНИКА ВІДДІЛУ КУЛЬТУРИ МАНЕВИЦЬКОЇ РДА

У Довжицькій сільраді проживає більш як 1700 осіб. Ця громада має школи I-III та I-II ступенів, хороший будинок культури, садочок та єдиний у районі пам’ятник Тарасу Шевченку. Очільник сільради Олександр Халик зауважує, що адміністративна реформа неминуча, проте найбільше люди бояться втратити те, що вже є.



«Сільські, селищні, міські ради об’єднуються в громади, і варіанта залишатися окремо немає. Ми всі це розуміємо. Настане час – і тих, хто залишився осторонь, приєднають примусово. Основна мета цієї реформи – розвиток і рух громад до кращого життя. Прикладом можуть бути ОТГ, які вже створено. Одна з них – Зимнівська. Сьогодні її бюджет удесятеро більший, ніж був сукупний бюджет сільських рад, які входять у цю громаду, до об’єднання. Тому, на мою думку, об’єднуватися потрібно», – прокоментував громаді свою позицію сільський голова.



Попри це, він також висловив думку, яка стала відлунням «політики» голови Маневицької райдержадміністрації Андрія Линдюка щодо адміністративної реформи в районі. Зок­рема, Олександр Халик згадав про експертів, які стверджують, що громада буде максимально потужною, якщо вона охопить якнайбільшу територію та якнайбільше населення.

«Об’єднуватися треба, але, можливо, були якісь збої на рівні затвердження перспективного плану. У нашому районі доцільніше було б створити дві-три громади, аніж шість», – ніби процитував Андрія Линдюка довжицький голова.

Нагадаємо, під час громадських слухань у Маневичах голова райдержадміністрації заявив, що він завжди був прихильником створення у районі лише двох громад – Колківської та Маневицької, проте у зв’язку зі створенням Прилісненської ОТГ Колківська відпадає. Згодом очільник РДА змінив думку і вже на зборах у селі Годомичі заявляв про те, що треба створити Колківську ОТГ, але в ширших межах, ніж зазначено у перспективному плані. За словами людей, які були присутні на громадських слуханнях у Маневичах, керівник райдержадміністрації почав тероризувати тих селян, які хотіли створити громади.

Тактика Андрія Линдюка змінилась у населених пунктах, які мають увійти до Маневицької ОТГ. Наприклад, на збори в Довжицьку сільську раду сам Линдюк не з’явився, зате був присутній працівник РДА, начальник відділу культури та туризму Ігор Дерлюк. Чоловік зауважив, що він тут як депутат райради від цього округу, а не як чиновник.



Проте виступ Ігоря Дерлюка стосувався саме об’єктів культури й того, що з ними станеться після об’єднання.

«Сьогодні позашкільна освіта й культура коштують районному бюджету близько 10 мільйонів гривень. Після об’єднання ці об’єкти впадуть на плечі ОТГ. Хіба зможе бюджет об’єднаної громади профінансувати це все? Заявляти, що погіршення не буде, не можна. Дов­жицький бюджет буде мати мільйон гривень доходу цього року, я впевнений. І два депутати разом зі старостою не зможуть особливо вплинути на рішення під час розподілу коштів в ОТГ. Зараз маєте мільйон, а після об’єднання того мати не будете», – звертався із закликом депутат районної ради Ігор Дерлюк.

У той же час він наголошував присутнім, що виступає за адміністративну реформу. До чого ж вів обранець громади та за сумісництвом підлеглий пана Линдюка, важко сказати.



Голова Маневицької селищної ради Олександр Гаврилюк висловив припущення, що керівник відділу культури боїться втратити посаду, тому наводить жителям страшні факти, які не відповідають дійсності.

«Коли з районного бюджету не змогли закупити підручники для дітей четвертого класу, то кошти на них виділили з бюджетів селищної та сільських рад. Коли районна влада заявила про неможливість утримання ФАПів і почала скорочення, ми взяли на себе ФАПи, – наголосив маневицький голова. – Сьогодні районний бюджет на 40% наповнюється саме із бюджету Маневичів. За бюджетні кошти Маневицької селищної ради вже зараз ми плануємо закупити сміттєвоз, автомобіль для ритуальних послуг та грейдер. Після об’єднання бюджет Маневицької ОТГ буде спроможний утримувати районні заклади культури, які перейдуть на баланс громади».

Олександр Гаврилюк каже, що, окрім власних надходжень, до бюджету додадуться ще податки з доходу фізичних осіб, що складає орієнтовно 108 гривень із кожної офіційно заробленої тисячі гривень жителя громади, та кошти, які виплачує Рівненська АЕС населеним пунктам у 30-кілометровій зоні спостереження.

Жителі Довжицької сільської ради, попри різні закиди та думки, все ж підтримали об’єднання з Маневичами.

АКЦИЗ НА ПАЛИВО, ЯКОГО ВЖЕ НЕМАЄ

Підтримали об’єднання також жителі Оконська. Хоча й тут не обійшлося без супере­чок. Наріжним каменем в Оконській сільраді стали кошти з акцизного податку на роздрібну торгівлю паливом, які потрапляли у бюджет громади та робили її другою після Маневичів із «заможності» у районі. У 2017 році цей акциз скасували, а отже, доходи Оконської сільської ради значно зменшилися. Проте місцевих жителів про це не проінформували, а тому на зборах вони висловлювали думки про те, щоб відмовитися від об’єднання з Маневичами, адже й самі «мають значний бюджет».



Не можна стверджувати, що думку про самостійність людям хтось вклав у вуха, але такий варіант теж не варто відкидати, зважаючи на політику місцевої РДА.

Заступник маневицького селищного голови Богдан Лавренюк на громадських слуханнях розповів про реальний стан бюджету Оконська. Він наголосив, що Маневицьку ОТГ буде створено в будь-якому випадку, адже депутати Черевахівської сільської та Маневицької селищної рад уже проголосували за об’єднання, а цього достатньо для створення територіальної громади.

«Цілком можливо, що цей рік останній, коли громади зможуть добровільно об’єднатися. З наступного року всі сільські ради, які залишаться «наодинці», можуть приєднати примусово. Тоді вони не зможуть обрати голову ОТГ аж до наступних виборів, унаслідок чого ризикують бути не почутими впродовж кількох років», – зазначив Богдан Лавренюк.

Найбільше жителів Оконської сільради турбувала доля місцевої школи, адже вже зараз районна влада скорочує працівників освіти та оптимізує навчальні заклади.

Очільник Маневицької селищної ради Олександр Гаврилюк запевнив, що об’єднана територіальна громада матиме достатньо кош­тів, аби зберегти освітні заклади.

Сподівання на краще висловив також сільський голова Оконська Петро Ярута. Він зауважив, що створення ОТГ має покращити життя її жителів та зрушити з місця розвиток віддалених населених пунктів.



Цього ж дня одноголосно підтримали об’єднання жителі Лісівської сільської ради.

Отож, попри тиск з боку влади Маневицького району, жителі п’яти із шести рад, які мають увійти до Маневицької ОТГ, виявили бажання стати однією громадою.

Анастасія КОРЕЦЬКА

Фото автора

Маневицький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
axab Показати IP 23 Березня 2017 16:38
У чужий монастир зі своїм... сміттям! Обговорюється проблема сміття в Україні: http://pvisti.info/index.php/economy/3024-u-chuzhyi-monastyr-zi-svoim-smittiam
маневичі Показати IP 23 Березня 2017 22:18
просто вже кричуще цікаво: КУДИ ДИВИТЬСЯ ГУНЧИК, коли його підлеглий Линдюк таке витворяє, так нехтує думкою жителів району? Чи Гунчику з Люцька цього не видно з огляду на чималу відстань? Помітить - коли район повстане проти голови РДА Линдюка?
Санчо Показати IP 24 Березня 2017 08:36
Гунчик не читає сайти і газети!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus