USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волиняни на редутах: блокада показала всю суть нашої правлячої верхівки

21 Квітня 2017 12:57
Викупити, щоб не працювали – так чинять з вітчизняними підприємствами ті, хто отримує мільйонні прибутки від торгівлі з окупантом - Росією. Ідеться не лише про вугілля, а й про інші товари, зокрема, добрива, які напередодні посівної активно «посунули» в Україну з території Росії. Натомість українські підприємства доводять до зубожіння або примусово закривають.

ЦЯ ВІЙНА - ЩЕ СТРАШНІША, НІЖ КОЛИ СНАРЯДИ ЛЕТЯТЬ

За збігом обставин чи внаслідок добре продуманих рішень, менеджмент, призначений Києвом, доводить до зубожіння вітчизняні підприємства. Таке спостерігається, наприклад, коли керівниками волинських підприємств призначають вихідців з інших областей, зокрема, непідконтрольних Україні територій Донеччини та Луганщини (як це відбулося на ДП «Волиньвугілля» або на Ковельській філії ДП «Укрветсанзавод» ). Занедбання українських підприємств і власного виробництва відбувається на користь країни-агресора.

«Ця війна - ще страшніша, ніж коли снаряди летять», - прокоментував ситуацію один із перших учасників торговельної блокади з ОРДЛО, доброволець батальйону «Донбас» волинянин Богдан Пташник для Інформаційного агентства Волинські Новини. Зауважимо, волиняни з перших днів – активні учасники торговельної блокади. Такі дії підтримала Волинська обласна рада, низка міських та районних рад області.

ВІДВЕРТА АФЕРА ЧИ ДОБРЕ ПРОДУМАНА ПОЛІТИКА?

Однак на противагу діям органів місцевого самоврядування у виконавчій вертикалі інші погляди. Зокрема, голова Волинської ОДА Володимир Гунчик висловився проти блокади «торгівлі на крові». Таку його позицію засудив Богдан Пташник.

Як відомо, в столиці через блокаду торгівлі з окупантом пророкували нібито колосальні збитки, Кабмін ввів надзвичайний стан в енергетиці, а тиждень тому знову продовжив. Щоправда, штучно створити «апокаліпсис» владі не вдалося, «пророцтва» виявилися брехнею.

Блокада показала всю суть нашої правлячої верхівки, наголошує Пташник. Україна зараз страждає через невдалу політику правлячої партії (БПП) і особисто президента, слабку дипломатію. На його думку, Мінські домовленості – або відверта афера, або добре продумана політика, спрямована на співпрацю з ворогом.

Те саме стосується й економіки. Російсько-українська економічна війна — складова глобального протистояння між Росією та Україною. Влада проти блокади торгівлі з ОРДЛО, бо торгівля з окупантом дозволяє використовувати схеми, що приносять окремим колам мільйонні тіньові прибутки. При цьому паралельно відбувається знищення власного виробництва.

МЕНЕДЖМЕНТ, СПРЯМОВАНИЙ НА РОЗВАЛ

Шахти Львівсько-Волинського вугільного басейну, схоже, приречені урядовцями на небуття. Іншими словами – на цілеспрямоване знищення, і саме через ведення недолуго менеджменту. Керівники серед місцевих - не призначаються, нібито заради запобігання корупції.

Нагадаємо, у березні 2016 року, незважаючи на протести шахтарів, керівником ДП «Волиньвугілля» призначили Валентина Кисельова з Донецької області, якого шахтарі підозрюють у сепаратизмі. Про це йшлося у матеріалі «Вони розставляють своїх людей скрізь»: на «Волиньвугіллі» не хочуть директора-сепаратистіа з ДНР.

Згодом у ДП “Волиньвугілля” підбили підсумки діяльності Кисельова, де серед іншого: безпідставне та нецільове використання державних коштів, непогашена заборгованість перед РМЗ, а відповідно, і невідремонтоване обладнання, без якого не можливо повноцінно видобувати вугілля; використання куплених профспілок в своїх корупційних схемах, пов’язаних з прихованням державних коштів; обіцяна реорганізація шахт не здійснювалася. Валентин Кисельов спрямував усі сили на закриття 9 шахти, не розуміючи, що 9 шахта та шахта «Бужанська» між собою поєднані та взаємодоповнюють одна одну.

Шахтарські колективи Волині звернулися до міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика з вимогою усунути від виконання обов’язків гендиректора ДП «Волиньвугілля» Валентина Кисельова, який, як зазначили шахтарі, «доводить наші шахти та трудові колективи до зубожіння і злиденного існування».

17-го травня під час зустрічі в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України Валентин Кисельов звільнився з посади генерального директора ДП «Волиньвугілля».

Нагадаємо ще одну історію, яка трапилася на ДП «Волиньвугілля». У січні 2017 року набула розголосу інформація, що у 2015 році для державної шахти в Нововолинську закупили непридатне обладнання у фірми росіянина в окупованій Макіївці. Поліція підозрює, що підлеглі міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика допомагають держпідприємству його радника відмити поставку з ОРДЛО.

ФАБРИКА КОРОЛЕВСЬКОЇ В ЧЕРВОНОГРАДІ: «КУПИЛА ДЛЯ ТОГО, ЩОБ СТОЯЛА»

Богдан Пташник у своєму коментарі нагадує про ситуацію із Червоноградською збагачувальною фабрикою, яку свого часу викупила нардеп від Опоблоку Наталія Королевська – викупила для того, щоб фабрика стояла.

Як відомо, волинські шахти видобувають вугілля, яке потрібно збагачувати. Для цього у місті Соснівка Червоноградського району Львівської області збудовано Центральну збагачувальну фабрику «Червоноградська». На кінець 70-х років це була одна з найбільших в Європі збагачувальних фабрик. Саме на неї звозили вугілля з усього Львівсько-Волинського вугільного басейну, і тут воно проходило збагачення та набувало відповідних якостей для відправки на теплоелектростанції. Їх в регіоні є дві – Бурштинська та Добротвірська. Більше того, їх спеціально збудували саме для Львівсько-Волинського вугільного басейну.

Оскільки збагачувальна фабрика «Червоноградська» фактично зупиняється, а електростанції не можуть використовувати незбагачене вугілля, то й відвантажувати видобуте шахтарям - нікуди. Саме так у вугільній галузі Волині кілька років тому почалися серйозні проблеми, адже на теплові електростанції вугілля почали постачати не з волинських шахт, а з донецьких.

Щоправда, до Королевської вже «зайшли з тилу»: «Львівську вугільну компанію» позбавляють головного активу - найбільшої збагачувальної фабрики в Україні - «Червоноградської».

Так, згідно з повідомленням прокуратури Львівської області від 21 березня 2017 року, приватизацію Центральної збагачувальної фабрики «Червоноградська» визнали незаконною, майновий комплекс вартістю близько 300 млн грн повернуть у власність держави.

Нагадаємо, нещодавно було випадково розкрито схему контрабанди кольорових металів через ОРДЛО до РФ, на якій нардеп Наталія Королевська отримує мільйони доларів. Схему контрабанди випадково виявив журналіст Денис Казанський, який розслідував смерть працівника компанії «Укрспецмет», що належить нардепу від Опоблоку Наталії Королевській.

«РОСІЙСЬКИЙ» ГАЗ ЗАМІНИЛИ НА РОСІЙСЬКІ ДОБРИВА

Богдан Пташник звертає увагу й на торгівлю мінеральними добривами, які надходять в Україну з Росії через ОРДЛО, при тому, що найбільші українські підприємства з виготовлення добрив – «закрили примусово».

Як нещодавно повідомлялося, виробництво українських добрив стало невигідним не лише через «газові» тарифи. У січні нинішнього року уряд вирішив зняти антидемпінгове мито з російських добрив, які ввозяться в Україну, внаслідок чого українські добрива стали неконкурентоспроможними за ціною.

Напередодні посівної в Україну «посунули» російські добрива. З початку року російські виробники збули до України кілька мільйонів тонн мінеральних добрив.

Виробництво мінеральних добрив в Україні тісно прив’язане до цін на газ, який є для них сировиною, а отже, споживається у величезній кількості. Субсидування подібних підприємств б’є по кишені інших споживачів, зокрема комунальних. Нині в уряді вирішують, як організувати постачання газу хімікам і їхньої продукції сільгосппідприємствам на давальницьких умовах через ПАТ «Аграрний фонд» – для того, щоб аграрії, які вже оплатили добрива, могли завершити посівну.

Нагадаємо, 7 квітня півтори тисячі працівників трьох підприємств компанії ОЅТСНЕМ – Рівненського, Черкаського і Сєвєродонецького – на цьому тижні провели в Черкасах мітинг, на якому вимагали від уряду пришвидшити запуск їхніх підприємств, зупинених у другій половині березня.

Варто зауважити, за останні кілька років на «Рівнеазоті» скоротили близько тисячі працівників.

МОЖЕ, СПІВПАЛО?

Богдан Пташник стурбований ситуацією SOS, що нещодавно склалася навколо ковельського ветсанзаводу через мертвеччину, яку звозили ледь не з усієї України. Через те, що директор Ковельської філії ДП «Укрветсанзавод» Вадим Сухонос отримував на переробку набагато більше сировини, ніж підприємство могло обробити, Ковель опинився на межі екологічного лиха.

«Мене питають – а чого ти сюди приїхав? Тобі що до Ковеля?, - розповідає Богдан Пташник. – А мені особливо болить, адже річка Турія протікає біля мого села».

Так, тисячі мертвих тварин спричинюють не лише нестерпний сморід, який доноситься з ковельського ветсанзаводу, але забруднюють воду та впливають на здоров’я волинян.

Варто зазначити, Вадим Сухонос, директор ковельського підприємства, (за збігом обставин чи цілеспрямовано?) приїхав працювати на Волинь з непідконтрольних територій Луганщини.

Згідно з повідомленням Держекоінспекції, ковельський ветсанзавод за його керування завдав екології шкоди майже на 2 мільйони. 19 квітня 2017 року Ковельська місцева прокуратура Волинської області отримала дозвіл суду на затримання директора Ковельської філії державного підприємства «Укрветсанзавод» з метою приводу до суду для вирішення питання про обрання йому запобіжного заходу.

«Те, що директор ковельського ветсанзаводу своїми невигідними контрактами розвалює тут все, можна пояснити, звичайно, простою людською жадібністю. Але я більше схиляюся до того, що це все - сплановано», - підсумовує Богдан Пташник.

Нагадаємо, учасники блокади торгівлі з окупованими територіями готуються до другого етапу блокади, який передбачає не лише перекриття залізничних магістралей з Росії й так званих «ДНР» та «ЛНР», а й врегулювання тарифів для населення: з’ясувати, чому вони завищені і як зробити так, щоб вони стали нижчими.

ЧИТАТИ ЩЕ: ТАРИФИ НА КОМУНАЛКУ: ЯК УКРАЇНЦІ ПЛАТЯТЬ ДАНИНУ ТЕРОРИСТИЧНИМ ДНР ТА ЛНР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Камінь Показати IP 21 Квітня 2017 14:57
НЕ можна таким способом вирішувати питання про одне або інше оскільки ті хто стоятьна редутах також рано чи пізно матимуть проблеми з законом. Тому слід прийняти загальний Закон "Про окуповані території" в якому прописати які можна ньюанси з Цими територіми та громадянами які проживають у тих місцях.
Чого Показати IP 21 Квітня 2017 15:03
Ви такі правильні, да прийняли від влади пільги, посвідчення ,бойові ордени без бойових подвигів,Квартири ,шоколадні посади і т.д. НЕВІРЮ...........
До Каміня Показати IP 21 Квітня 2017 17:09
Хаос створює новий хаос, тільки методом прийняття певних законів, порядків ітд можна навести лад. А так, якщо цих людей фінансують ті, хто законів не дотримується тоді ВИБАЧТЕ.
Сергій Показати IP 21 Квітня 2017 20:21
Блокада перш за все показала всю безглуздість і шкідливість для держави цього дійства. Через декілька років люди які підтримали цей безглуздий піар авантюристів типу Парасюка та Семена, зрозуміють в яку авантюру втягнули Украіну. Економіка втратить десятки мільярдів що призведе до ослаблення Української Армії, а окуповані території в результаті цієї блокади втрачені уже назавжди. Я не знаю пана Пташника і рівня його інтелекту, але судження його схожі на повторення того що ми чули від Семенченка- примітивізм і обмеженість кругозору.
Радіон Показати IP 21 Квітня 2017 22:05
Хай розкаже як використовує надану державою землю. Як "дарує" пісок.
Хлоп Показати IP 22 Квітня 2017 06:24
Блокувати, перешкоджати, ламати, - ми вміємо. А що зробили для того, аби щось запрацювало? А нічого.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus