USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Волиньторф» знищують на замовлення»?

2 Червня 2016 13:15
Позицію очільника Волинської ОДА, який штучно затримує виділення землі під видобуток торфу, заступник голови Маневицької райради пояснює тим, що керівнику області за це нібито заплатили.

Про це йшлося сьогодні, 2 червня, під час засідання інтерактивного прес-клубу обласної ради на тему: «Коли волинські надра працюватимуть на громаду?».

Директор ДП «Волиньторф» та депутат облради Іван Киричик зауважив, що одним із джерел доступної енергії міг би бути торф, запаси якого у Волинській області ледь не найбільші в країні. Проте, держпідприємство, зі слів Киричика, штучно доводять до зупинки. Мовляв, поки тривають дискусії про те, в якій формі власності воно має працювати, нині постає питання набагато важливіше – про його існування взагалі. Адже, якщо воно не буде мати сировини, то зупиниться, а все майно стане купою металобрухту, яку можна продати один раз.

Нині, зі слів Киричика, 90% установ бюджетної сфери опалюють торформ, за який останні досі боргують більше мільйона гривень. Продукцію, яку віддають на експорт, продають по ціні в два рази вищій, ніж для внутрішнього ринку. А географія споживачів буде поступово розширюватись через події на сході, адже в країні - дефіцит вугілля, а газ - дорогий.

Проте, зі слів Івана Мироновича, вже рік голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик не може підписати клопотання до Верховної Ради з проханням про виділення землі під видобуток торфу. Адже нині «Волиньторф» лише на 40% забезпечений площами. Відтак, якщо воно не отримає нових земель, то в 2018 році підприємство може зупинитись повністю.

«Зараз більше заговорюють це питання, сперечаються, в якій формі власності воно має бути: комунальне підприємство, приватизувати його чи залишити в державній власності. А тим часом штучно нищать підприємство», - каже Іван Киричик.

Натомість депутат Волинської облради Людмила Кирда запевнила, що районна влада робить все, аби зупинилась робота «Волиньторфу»: «Вам боргують 1,2 мільйона гривень бюджетники. В той час, коли триває сезон заготівлі, і ці гроші дуже потрібні».

Цю тезу підтвердив заступник голови Маневицької райради Ігор Терещенко та зауважив, що «Волиньторф» свого часу був «ласим шматком» для бізнесменів.

«Думаю, були проплачені кошти пану Гунчику, і він відпрацьовує їх, хоч вже не має перед ким відпрацьовувати. Позиція Гунчика і голови РДА Андрія Линдюка однакова. Вона веде до загибелі підприємства. Якщо вони думають, що ми просто так віддамо підприємство, то вони помиляються. Доведете людей до громадянської війни. Я відповідаю за свої слова», - заявив Терещенко.

Нагадаємо, під час сесії Волинської облради 19 травня депутати проголосували за пропозицію надати 51 тисячу гектарів надр у користування комунальному підприємству «Волиньприродресурс». КП працюватиме на умовах спільної діяльності, розподілу прибутку або ресурсів. Таким чином, йшлося під час сесії, з'являється можливість якісно користуватися природними ресурсами Волині: лісами, водоймами, торфом, фосфоритами, сапропелем, бурштином тощо.

Проте таке рішення схвилювало Маневицьку владу. Зауважимо, що саме в цьому куточку Волині знаходяться чи не найбільші в області поклади бурштину. Причиною занепокоєння, зокрема голови районної державної адміністрації Андрія Линдюка, стало те, що, мовляв, рішення про надання земель не обговорювали з місцевою громадою. Відтак, 24 травня ініціювали спільну зустріч депутатів обласної ради з керівництвом Маневицького району, місцевими мешканцями, депутатами РДА та сільськими головами для того, аби розповісти останнім про те, як працюватиме «Волиньприродресурс» та якими будуть його повноваження.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Міхал Показати IP 2 Червня 2016 15:23
Гунчик з Линдюком "душили" Волиньторф на замовлення Нестриженого Покійника. По його смерті їхнє завдання не змінилося - всілякими способами прибрати завод до рук Замовника..Линдюк спеціально блокує роботу своєї бюджетної установи в плані повернення боргу Волиньторфу,. Таким чином це в подальшому призведе до того, що несвоєчасно та за нижчою ціною буде закуплено брикет для бюджетної установи та паралізує роботу Волиньторфу в плані заготівлі сировини за дешевшої ціни палива. Стиль "роботи" Линдюка - знищити те, що не може вкрасти тим, чи іншим методом.. А в даному випадку він хоче знищити "неугодних" - нач відділу освіти РДА та Волиньторф.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus