USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Будівництво об'їзної дороги навколо Луцька коштуватиме мільярди

28 Жовтня 2021 12:53
Розвантажити Луцьк транспортом можна було би завдяки будівництву кільцевої об’їзної дороги навколо обласного центру. Проте це – дуже вартісний проект. Складнощів додає й те, що навколо міста уже надто щільна житлова забудова, а чимало земель перебуває у приватній власності.

Про це йшлося під час засідання комісії облради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та ЖКГ.

Як зазначив заступник голови Луцької райради Сергій Сівак, депутати районної ради вирішили звернутися до голів обласної адміністрації, облради та народних депутатів з пропозицією включити проект будівництва кільцевої об’їзної дороги навколо Луцька в держпрограму «Велике будівництво».

«Наші сусіди, львів’яни, закінчили цього року «північний» відрізок об’їзного шляху, Рівне має повноцінну дорогу, що об’єднує луцький і сарненський напрямки, частину якої побудували до Євро-2012. Попри те, що Луцьк – в’їзні ворота з ЄС, об’їзної кільцевої дороги тут немає. Проблема назріла давно, у Луцьку велике навантаження транспорту на міську інфраструктуру. Перекрили на ремонт один проспект Волі – і місто захлинається від транспортного потоку: корки, люди стоять в чергах на зупинках. Крім того, це й екологічне навантаження: згідно з даними нашої екологічної лабораторії, найбільший чинник забрудненості повітря в місті – вихлопні гази», - наголошує він.

Щоб зробити повноцінну кільцеву дорогу, пропонується закільцювати ковельський напрямок з володимир-волинським, володимир-волинський з львівським, львівський з дубнівським і дубнівський з рівненським.

Зі слів Сергія Сівака, це питання вже обговорювали разом із фахівцями облавтодору й проаналізували ймовірні ескізні варіанти проекту. Попередня вартість, зауважує він, орієнтовно близько двох мільярдів гривень, адже, крім доріг, треба звести ще чотири мости.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Степан Білан повідомив, що розглядали два варіанти будівництва кільцевої дороги: лише на території Волинської області або ж частково на території й Рівненщини. Якщо це буде проект, який зачіпатиме два регіони, то погоджувати його доведеться у Кабміні, а це – затягування процесу. Є й питання до того, як оптимально побудувати таку дорогу, адже на території є чимало приватних будинків.

«Навколо Луцька – дуже щільна забудова. Провести дорогу, щоб вона не потрапила в межі населеного пункту – нереально. Ми продивилися, де найменш щільна житлова забудова, і там є непогані варіанти. Розглядали два варіанти: один суто на території Волинської області, а інший проект захоплював частину Рівненської області (поворот з Дерно). Під час розробки техумов і ПКД варто враховувати: якщо ця дорога плануватиметься тільки в межах області, то орган, який вилучатиме і викуповуватиме земельні ділянки з приватної власності, – Луцька РДА. Якщо ж ми зачепимо землі сусідньої області, то треба розпорядження Кабміну. Коли будемо займатися на місці, то це буде швидше, а коли через Кабмін - то через бюрократичні процедури процес може затягнутися», - пояснив він.

Тож цей проект можна реалізувати, звісно, за наявності відповідного фінансового ресурсу. Крім того, зі слів посадовця, кільцева об’їзна дорога навколо Луцька була свого часу запланована в схемі планування області 2012 року.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
волинь чемпіон Показати IP 28 Жовтня 2021 13:33
Колись на перспективному плані Луцька було намальовано зробити пряму дорогу від боратинського повороту до Мамсурова, але там тепер, як пишеться в статті, "щільна забудова".
Волиняни Показати IP 28 Жовтня 2021 13:44
Тепер треба на підставі Схеми планування області провести детальний аналіз, моніторинг та інвентаризацію усіх видів забудови і встановити, що призвело до блокування будівництва об'їздної дороги. Такий стан справ - це антидержавна діяльність місцевих органів влади і конкретних державних службовців з метою підриву економіки ! Тут і корупційні дії, і підкуп, і непрофесіоналізм з метою отримання персональної вигоди ! Прізвища всіх тих, хто приймав рішення про надання земель і дозволів під будівництво, хто візував, хто погоджував і знищив проектну об'їздну дорогу є під рішеннями, розпорядженнями, дозволами. Провести службове розслідування і притягути до відповідальності !
Перехожий до Волиняни Показати IP 29 Жовтня 2021 08:26
Так не буде, бо ж в кінці розслідування вийдуть самі на себе.
! Показати IP 28 Жовтня 2021 13:46
аби не мовчки! розуму не хватило щоб розширити пр.Волі-що з кожним роком буде зменшуватись кількість авто? хто взагалі з чиновників усіх рівнів думає на перед?...хоч би на рік???
123 Показати IP 28 Жовтня 2021 13:52
Можливо не тре ба було продавать землі на ліво , і на право . І оформляти на родичів братів сватів , кумів . Яка і так людям належить по закону . Тепер пізно люди побудували будинки
Q8 до 123 Показати IP 28 Жовтня 2021 15:57
Чим ширша дорога тим більше пробок
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2021 14:06
Як завжди хтось залишиться без житла,або за копійки куплять,бо якщо не продадуть,то створять умови,що самі віддадуть свою приватну власність.
До Волинь чемпіон Показати IP 28 Жовтня 2021 16:38
Там поставлений інформаційний щит з фаміліями "віновніків торжества" : боратинський голова, голови Луцької райради, голови Луцької райдержадміністрації, землевпорядник, архітєктор, пару депутатиків при глазно-заплющуваних прокурорчиках-мєнтах-суддях ! Яка може бути державна програма будівництва доріг при так нагальній потребі забезпечення вкрай необхідним житлом або еквівалентом себе любимих ! Запустити по проектный трасі два бульдозери і грейдер з асфальтоукладчиком - і ніхто і не пікне ! А компенсація за знос - за рахунок перерахованих вище !
!! до ! Показати IP 28 Жовтня 2021 16:51
А на Волі уже процес пішов ! Нанесли тимчасову суцільну осьову по всій довжині - і отримали колапс, бо ні об'їхати, ні обігнати ! Зимою замете бордюри і ширина проїздної частини ще звузиться - буде у два боки просто одна полоса. А лучани ж просили - зробіть так як від Театрального майдану і до Шопена. Та так і в генеральному плані передбачено ! Ні, проігнорували зробили назло по своєму ! Осіюк скоро в біга кинеться, бо стрєлки ж треба буде на когось перевести ! А ровенські дізайнєри скажуть - ми нє луцкіє ! Отак і Україну будуємо !
достали до !! до ! Показати IP 28 Жовтня 2021 17:20
хочешь в центре ездить - плати деньги, как в европе, а не понакупали лахов и требуют дороги под окна расширить. Почему должны люди в центре дышать газами под окнами и слушать как сигналят, разъехаться не могут. Есть общественный транспорт, а если едешь в центр - заплати. Старый город не планировался под такое количество авто, - должна быть зеленая зона, преграда. Таких послушать, так под самыми окнами дорогу накатаете. У себя под окнами дорогу проведи и пусть газуют и сигналят, а твои дети будут спать там!
Колік до достали Показати IP 28 Жовтня 2021 19:25
Тобто, можна їздити скрізь, а в центрі зась!?
123 до достали Показати IP 28 Жовтня 2021 22:30
Хто таке вирішив, що ділянка від Шопена до Київського майдану це старе місто, культурний та історичний центр? Це радянська забудова 70-80-х років і являється головним проспектом міста. Чомусь проспект Соборності не звужують до 4 або 2 смуг?
До Q8 Показати IP 28 Жовтня 2021 17:06
Чим може розродитися Q8, коли в тебе IQ = 8 ! Сам же признався !
До Достали Показати IP 28 Жовтня 2021 19:37
Ти свої упражнєнія в графікє і мілкодумні размішлєнія напиши на напері формату А4, скрути в тонку трубочку і запхай знаєш куди ! Тобі розумні люди в котрий раз втокмачують, що згідно з генеральним планом Луцька, який є обов'язковим до виконання, передбачено - ПРОСПЕКТ ! Якщо хочеш знати, як то має виглядати натурі, то піди до університету і уважно подивися на ту частину проспекту, поміряй, пофотографуй, порівняй, а потім, якшо спроможний об'єктивно розродитися умозаключєніямі ,- спробуй викласти свої думки ! А мало того, шо не володієш ані темою, ані предметом, ані державною мовою - то ще й понятліво тільки собі то все викладаєш !
топиды до До Достали Показати IP 28 Жовтня 2021 22:18
Расскажите про архитектурные пропорции проспекта домам, которые построены полвека назад. Уличное расстояние между домами не позволяет адекватно расширять дорогу иначе она будет проходить значительно ближе к окнам домов! Или вы вширь дома раздвинете? Или пусть газуют и сигналят машины людям прямо в квартиры, а тротуары станут в разы меньшими, как в селе? Это старый, центральный проспект, а не кольцевая объездная, где будут стоять 6 рядов машин. Владелец темы, предмета и державной мовы - то пиды...))
Діагноз до топиды Показати IP 29 Жовтня 2021 08:17
Пороблено і задавнено ! Клініка ! Треба яйця викачувати, або рожу палити !
Лучанин Показати IP 10 Листопада 2021 06:11
Від кільця автобазару зробити дорогу по напрямку теремно і на кільцеву Липини вже розвантажиться дороги, особливо коли працює автобазар .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus