USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У заручниках несплати інших міст: чому Луцьк отримав не всі нові тролейбуси

10 Листопада 2021 13:59
Графік постачання нових тролейбусів для потреб лучан змістився: 17 з 29 тролейбусів, які, згідно з контрактом, мали вже курсувати вулицями, досі міське підприємство електротранспорту не отримало.

Хто винен у ситуації з невчасною поставкою тролейбусів, з'ясовувало Інформаційне агентство Волинські Новини.

Нові тролейбуси за кошти ЄІБ

Нагадаємо, у квітні 2020 року було підписано контракт щодо постачання 29 нових тролейбусів між Луцькою міською радою та ДП «Автоскладальний завод № 1 «АТ АК «Богдан Моторс». Нові тролейбуси – тихі, екологічні й економічно вигідні, вони споживатимуть удвічі менше електроенергії. Також вони обладнані кондиціонерами, USB-зарядками, мають м'який салон та доступні для людей з інвалідністю.
Придбання нового електротранспорту для міста стало можливим завдяки реалізації проєкту «Міський громадський транспорт України», який реалізовують з використанням кредитних коштів Європейського інвестиційного банку. Таким чином не лише Луцьк, а й інші міста України отримали можливість оновити та розширити свій парк громадського транспорту, розвинути мережу маршрутів та провести ремонтні роботи в депо.

Серед міст, які першими підписали угоди, були Луцьк (на 4,3 млн євро без ПДВ), Харків (10 млн євро без ПДВ) та Суми (4 млн євро без ПДВ). Відповідно, Суми мали отримати 19 тролейбусів, Луцьк – 29, Харків – 49.

Наприкінці жовтня минулого року Луцьк отримав перші два нові тролейбуси, придбані в рамках проєкту. Наприкінці січня цьогоріч місту передали ще чотири «Богдани», в середині лютого обласний центр Волині знову ж таки отримав чотири тролейбуси, а у червні – ще два.
Решту тролейбусів мали поставити на початок осені, проте згодом стало відомо, що всі поставки зірвані.

Чому постачальник не виконав умови

У чому причина невиконання заводом контрактних зобов’язань, в коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини пояснив директор ДП «Автоскладальний завод № 1 «АТ АК «Богдан Моторс» Дмитро Писаний. З його слів, Луцьк, попри всі виконані умови і вчасну оплату, опинився у заручниках недобросовісного виконання за контрактами іншими містами, які невчасно розраховуються. Зокрема найбільший боржник – Харківське КП «Тролейбусне депо № 3» .

«Завдання на виробництво складали ще наприкінці минулого року, ми формували плани своєї фінансової діяльності. У нас було укладено контракти на 400 автобусів і тролейбусів «Богдан». Ми заходили в цей рік зі сформованим персоналом, численними планами. Але системно почалися збої контрактних обов’язків в оплаті, хоч ми здійснювали поставки, навіть не чекаючи передоплат. Ми навіть відвантажили продукцію, випереджуючи графіки. Приміром, Харківське КП «Тролейбусне депо № 3» хронічно затримувало платежі й досі не виконало повною мірою всі контрактні обов’язки», – переконує керівник.
Загалом, пояснює Дмитро Писаний, коли один замовник не виконує свої зобов’язання, то це впливає на всю виробничу програму підприємства. У випадку з Харковом борг суттєвий.

«Це близько 50 мільйонів, які вони не платили, відтерміновували платежі. Ця ситуація триває рік, в нас є листування з чиновниками з їхніми обіцянками. І борг є досі, вони досі не повною мірою розрахувалися. Але в той же час вони купують за бюджетні кошти турецькі автобуси. Луцьк, наприклад, завжди вчасно розраховувався. Але через неякісні виконання обов’язків іншими нашими партнерами ми не могли вчасно замовити комплектувальні для тролейбусів, у тому числі й тих, які заплановані для Луцька», – запевняє керівник підприємства.

Зрештою у зв’язку з цією ситуацією на ДП «Автоскладальний завод № 1 «АТ АК «Богдан Моторс» мусили шукати обігові кошти, аби виконати свої зобов’язання за контрактами. Досі Луцьк не отримав 17 тролейбусів.

«Цього року ми зробили лише 87 автобусів і тролейбусів. Ми скоротили виробничу програму, скоротили персонал на 200 осіб. Ми були змушені згорнути перспективні розробки електровантажівок, електробусів, і кошти, які планували на ці проєкти, спрямували на виконання чинних контрактів, адже через ці неплатежі виник дефіцит обігових коштів. Ми докладаємо усіх зусиль, щоб виконати цей контракт. Виконання його залежить ще й від графіка постачання матеріалів, і мене бентежать європейські постачальники, бо скоро різдвяні свята. Тому хочемо якнайшвидше отримати комплектувальні з Європи. Луцьку ми ще маємо поставити 17 тролейбусів. Я планую, що останні поставки за цим контрактом будуть в першій декаді лютого, незважаючи на те, що роблять інші наші контрагенти», – каже Дмитро Писаний.
До причин невчасного постачання комплектувальних додалися ротації у профільному міністерстві та карантинні обмеження.

«Ми зверталися і до Європейського інвестиційного банку, і до Мінінфраструктури. В Міністерстві, наприклад, навесні змінився керівник, у результаті в когось немає права підпису, у когось є, і ми чекаємо, коли в усіх чиновників з’явиться право підпису й ця бюрократична тяганина припиниться. Впливають і карантинні обмеження, адже ситуація дуже швидко змінюється. Якщо раптом будуть якісь ускладнення в Європі, то на постачанні це теж відіб'ється, це може і нас зачепити. Але я вважаю, що ми виконаємо свої зобов’язання. Звичайно, в разі, якщо не буде якихось форсмажорних обставин», – резюмує керівник ДП «Автоскладальний завод № 1 «АТ АК «Богдан Моторс».

Луцька міська рада планує продовжити програму підтримки ЛПЕ

Для розрахунків за тролейбуси в Луцьку було ухвалено програму підтримки Луцького підприємства електротранспорту, яка завершується цього року.
Як пояснив директор департаменту економічної політики Борис Смаль, для того, аби мати можливість дофінансувати решту тролейбусів, які має виготовити луцький завод, необхідно продовжити термін дії програми.

«На найближчу сесію заплановано винести проєкт рішення щодо продовження терміну дії програми підтримки ЛПЕ, в якій прописане отримання тролейбусів. Вона мала б бути завершена в 2021 році, але у зв’язку з тим, що не всі тролейбуси поставлені, потрібно її продовжити на рік, але завод обіцяє поставити ці тролейбуси раніше. Луцька міська рада платить 20% ПДВ з бюджету після погодження сплати коштів Європейським інвестиційним банком, а решту платить банк через Мінфін. Луцька міська рада вчасно платила за ці тролейбуси», – наголосив він.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 17
Стара платівка Показати IP 10 Листопада 2021 14:31
Може пан Гладковський підкине грошенят з офшорів, в яки щедро виводив обігові кошти своїх заводів в минулі роки ?
Народна прокуратура Показати IP 10 Листопада 2021 14:51
Луцька влада мала б подати до суду на його підприємство щодо невиконання умов контракту, в такий спосіб забезпечивши накладення на винного пені або, за домовленістю, отримавши знижки за вартість предмету контракту. Невиконання угод іншими містами - це проблеми інших міст і заводу "Богдан Моторс", а ніяк не м.Луцька.
Руслан до Народна прокуратура Показати IP 10 Листопада 2021 15:52
Абсолютно правильна позиція! Якщо хтось порушує ваше право, то це не дає вам право порушувати право інших!
Директор до Народна прокуратура Показати IP 10 Листопада 2021 17:08
Згадується любима фраза колишнього директора заводу - "Проблеми індєйців вождя не хвилюють".
Баба з воза - ... ! Показати IP 10 Листопада 2021 15:04
Та вже і потреби нема ! Якби зробили проспект Волі широким - то треба би було 28 тролєйбусів, а раз зробили наполовину вужчим - то тепер хватить і тих чотирнадцять !
Дід на кобилі до Баба з воза - ... ! Показати IP 10 Листопада 2021 15:35
14 тролейбусів вужчі за 28. Чудеса.
Виборець Вася Показати IP 10 Листопада 2021 15:18
А за базар - тре отвічати !
Анонім Показати IP 10 Листопада 2021 16:08
Що це тільки що я прочитав? Яким боком до Луцька (який свої зобов'язання виконав) недобросовісність інших? Раз заплатили, то мають отримати. Наступного разу "Богдан" в тендер не допускати...
Ололо до Анонім Показати IP 11 Листопада 2021 03:27
Оплата за тролейбуси відбувається по факту доставки. Тому Луцьк нічого з грошей не втратив, він заплатив за вже поставлені машини.
Ойой Показати IP 10 Листопада 2021 16:44
Опублікуйте контракт. Тоді і люди розсудять.
До Діда на кобилі Показати IP 10 Листопада 2021 17:28
Дурний тебе, діду, піп хрестив ... "! 28 тролєйбусів, як почнуть шастати і пилюку піднімати, шо й не переїдеш на своїй кобилі вузенького і худенького проспєкта. Вони там не вмістяться ! А 14 рогатих - то зовсім друге дєло : інтенсивність руху стане малою, інтервал стане великий, пилюки у два рази менше - не жизнь, а мед і екольогія. На реконструкції проспекту гроші заощадили, на тролєйбусах зекономлять, а ти всьо торочиш про якісь технічні параметри рухомого складу ! Діду на кобилі з технічним прогресом не по дорозі, чи то пак, не по асфальтованому вузенькому проспекту, по якому обіцяні нові тролєйбуси мали вже їздити !
Піп Дурбець до До Діда на кобилі Показати IP 10 Листопада 2021 18:23
А якщо переорати проспект і засадити бураками, і продати, най заживемо як пани.
Виборці Показати IP 10 Листопада 2021 17:34
Рейтинг - в мінус ! Гра забувається, а рахунок залишається !
Підпільник Кіндрат Показати IP 10 Листопада 2021 20:52
Харків не виконав зобов"язань , а Луцьк не отримав машин !!?? Оце пояснив! Маладєц!!))
Петро Показати IP 10 Листопада 2021 23:04
Як би підписали угоду з БКМ, то б до цього часу 29шт. їздили по місту. На автозаводі без відповідальність як до працівників з виплатою зарплати так і до термінів здачі. На мою думку БКМи були б за ту ж ціну в кращій комплектації.
Анонім до Петро Показати IP 11 Листопада 2021 06:20
Я вас сильно розчарую, але бум пропонували ту ж комплектацію за більшу ціну, інакше вони бвигиали б тендер.
Богдан до Петро Показати IP 11 Листопада 2021 17:22
А хто такі тв БКМми?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus