USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Генпрокуратуру просять вирішити «бурштинову проблему» Волині

30 Вересня 2015 12:30
Депутати Волинської облради підтримали проект рішення «Про стан і вжиті заходи щодо досудового розслідування окремих справ з приводу виявлених порушень незаконного видобутку бурштину» у рамках якого звернулись до Генеральної прокуратури України щодо неналежного прокурорського нагляду у сфері охорони та раціонального використання надр.

Про це йшлося під час чергової сесії Волинської облради сьогодні, 30 вересня.

Автор проекту рішення, депутат Сергій Слабенко заявив, що для вирішення проблеми «волинської бурштинової війни» слід залучати Генпрокуратуру, оскільки копачі, за підтримки кримінальних ватажків, приїжджають зі всіх сусідніх областей. З його слів, власними силами вирішити це питання волинянам не під силу.
Своєю чергою, депутат облради Олександр Пирожик каже, що спілкувався з місцевими жителями села Костюхнівка Маневицького району, де нині активно триває нелегальний видобуток. З їх слів, «гастролери» не лише нищать ліси, але й заважають нормальному функціонуванню сільського господарства і нагнітають соціальне збурення серед населення.
З його слів, однією з причин цього є відсутність належного діалогу між владою та громадою. Мовляв, є законопроект про бурштин, який прийняли у першому читанні. Проте місцеві не ознайомлені з його основними положеннями - знають лише про його існування.

На думку Пирожика, прийняття законопроекту має відбуватись лише після публічного обговорення з членами місцевих громад, де є поклади сонячного каміння.

«Тільки після громадських слухань має прийматись такий закон. В цьому випадку можна морально підготувати місцеве населення», - каже Пирожик.

Також він зауважив, що у законі має бути передбачено, які податки і збори від прибутків з видобутку отримуватимуть місцеві громади для того, аби поліпшити інфраструктуру чи зробити рекультивацію земель. Але для цього потрібно усунути механізм нелегального видобутку.

Проте, на думку Пирожика, зробити це можна лише «зламавши існуючу систему влади»: «Бо є схеми і відкати - надприбутки і нелегальне збагачення. При існуючій системі, коли це питання кришується найвищими чинами області, нічого не доб’ємось».

Депутати підтримали проект рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
12121 Показати IP 30 Вересня 2015 12:50
Зараз ГПУ "вирішить", візьме під свою кришу видобуток бурштину
До 12121 до 12121 Показати IP 30 Вересня 2015 13:53
Да полюбому!
тьотя Люба до 12121 Показати IP 30 Вересня 2015 15:19
Вже давно кришують....
Анатоль Показати IP 30 Вересня 2015 13:58
які мордахи, де людські обличчя в народних обранців, сором
111 до Анатоль Показати IP 30 Вересня 2015 14:35
ти свою бачив
скічка до 111 Показати IP 30 Вересня 2015 15:21
слабенький не пались
Вася Показати IP 1 Жовтня 2015 05:09
Ну все, перемога! за бурштин взялись, зараз заживем!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus