USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Музей-скансен у Рокинях працює з порушеннями

21 Червня 2017 18:43
Непрозора фінансова діяльність та незрозуміле використання коштів – такі порушення в роботі побачили депутати Волинської облради під час перевірки діяльності музею-скансену, що в селі Рокині Луцького району.

Про це стало відомо під час виїзного засідання Тимчасової комісії обласної ради з питань проведення перевірки діяльності підприємств, установ та організацій, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Волинської області, повідомляють у прес-службі волинського УКРОПу.

Так, частка обласної ради в «Музеї історії сільського господарства Волині – скансен» становить 51%. Ще 49% належить двом приватним особам – 45% директору музею Олександру Середюку і 4% - Тимофію Янко. У період з 2002 до 2016 року з обласного бюджету на музей виділили 3,7 мільйона гривень. В той же час, за словами депутатів, немає відомостей про те, скільки на розвиток музею внесли два інших співвласника.

Ще в березні минулого року депутати рекомендували директору музею скласти бізнес-план, щоб в подальшому вивести музей на самоокупність та залучати іноземні інвестиції. Проте через рік ситуація зі станом справ у музеї не змінилася.
«В нас сім залів стаціонарної експозиції. В кожному із цих залів повинен бути наглядач, щоб дивитися за екскурсією, і є ще експозиція просто неба. Це 4 екскурсійних об’єкти, пам’ятки архітектури. В кожній хаті повинен бути наглядач і прибиральниця. Зараз їх нема. Цього року нам залишили 150 тисяч гривень фінансування, а треба, згідно з новими тарифами штатного розпису, 830 тисяч гривень. Люди розрахувалися і я один залишився. День і ніч працюю», – переконує Олександр Середюк.
В той же час, музей заробляє кошти. Екскурсія для дітей коштує 10 гривень, для дорослих – 15, з групи відвідувачів – 100 гривень, покататися на конях коштує 5 гривень. Крім того, на території музею є бесідки для святкування, за які з відвідувачів теж беруть плату. За підрахунками директора музею, в рік установу відвідує 10 тисяч людей. Попри те, що на зарплату працівникам обласна рада коштів не виділила, на території установи продовжують працювати і конюхи, і екскурсоводи, і продавці. За словами Середюка, всі ці люди – волонтери. Переконує: попри те, що ті чи інші послуги для відвідувачів платні, виручені кошти всі до копійки пізніше здають в банк. Директор установи наполягає, що музей повинен фінансуватися з бюджету області.
«Згідно Закону «Про охорону культурної спадщини» та «Про музеї і музейну справу» чітко записано, що держава і органи місцевого самоврядування гарантують охорону та збереження культурної спадщини. Це належить державі», - каже Олександр Середюк. Додає: музей по прибутковості на другому місці в області. Більше доходів має лише музей Лесі Українки в Колодяжному.

Заступник відділу комунального майна Волинської облради Сергій Дмитрук каже, що при попередній перевірці вже знайшли порушення, а представникам облради не надають всіх документів, які свідчили б про фінансовий стан підприємства.

«Паном Середюком були зареєстровані права інтелектуальної власності на певні об’єкти музею. Не безпосередньо на музей, а на фізичну особу», - каже Сергій Дмитрук.
Депутати обласної ради від УКРОПу, які входять до складу тимчасової комісії, після огляду музею зробили свої висновки.

«Цей музей дуже важливий для нашої області, проте він не може існувати в тому стані, в якому він зараз і з тими порушеннями, які ми побачили. Ми, як депутати обласної ради, не можемо з бюджету області виділити кошти на утримання музею, який не є повністю в комунальній власності, тому вважаю, що сюди потрібно залучати інвестора, аби він привів цю установу до ладу та був зацікавлений в тому, щоб музей приносив прибуток», - каже депутат від «УКРОПу» Олександр Омельчук.

«Є питання до того, як керівництво установи обліковує ті кошти, які надходять за надання послуг на території музею. Адже у вихідні тут буває дуже багато людей і виручених коштів могло б вистачати на певні потреби музею, а може б і на зарплату працівникам.

Є ще зауваження до експозиції музею, адже вона не системна. З музею тут зробили просто заклад відпочинку», - каже укропівець Олександр Курилюк.
«На основі того, що члени комісії тут побачили і почули, рекомендуємо відділу комунального майна провести перевірку фінансово-господарської діяльності музею, за результатами якої будемо вносити пропозиції щодо подальшої роботи установи. Хотілося б, щоб тут був наведений лад, щоб кошти за послуги, які надаються в музеї, були обліковані і йшли на розвиток музею», - підсумував голова тимчасової комісії, голова фракції «УКРОП» у Волиньраді Вячеслав Рубльов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
вова Показати IP 22 Червня 2017 10:28
Середюк сам в день і в ночі бідолага працює - а коли ще встигає книги і скарги у всякі інстанції писати ГНАТИ ЙОГО ЯК КОТА С*РУЧОГО З ТОГО МУЗЕЮ Він з нього зробив приватну ЛИГАРНЮ а за комуналку та інші витрати платить обласна рада Це ще ГРИЦЮК А П постарався От такі у нас псевдопатріоти -КОЗАКИ
СОМ Показати IP 22 Червня 2017 23:07
У вас, що кишка тонка ставити інші коментарі, крім цих дибільних, як у вови?
Олег Показати IP 23 Червня 2017 10:59
Пане, Ваво, а скажіть будьте добрі, що ж буде тут на території, коли знищать Музей? Чи не більша ЛИГАРНЯ, тільки вона вже буде для віп-персон.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus