USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

IKEA продає меблі з незаконно вирубаної української деревини

24 Червня 2020 15:55
Шведська компанія IKEA продає букові стільці, вироблені з деревини, отриманої шляхом незаконних рубок у лісах українських Карпат.

Про це йдеться в розслідуванні некомерційної організації Earthsight, що тривало 18 місяців, інформує Новое время.

«Незаконна деревина була використана у виробництві ряду відомих товарів, зокрема її легендарних складних стільців, складних стільців (з панелей) Terje та найпопулярніших стільців до обіднього столу Ingolf. Щороку продаються десятки тисяч стільців, вироблених із незаконної деревини, в магазинах IKEA по всьому світу, в тому числі у США, Великобританії та Німеччині. Ця незаконна заготівля деревини можлива через корумпованість державних лісогосподарських підприємств, які управляють більшістю лісів України. Earthsight виявила, що незаконна вирубка лісів для виробництва букових стільців IKEA продовжувалась навіть під час світового локдауну у зв’язку з COVID-19 у квітні 2020 року», – розповіли в Earthsight.

За даними організації, чимало меблів з ДСП з меламіновим покриттям IKEA також вироблені з української деревини підозрілого походження.

В Earthsight відзначили, що під час президентської каденції Віктора Януковича в 2011−14 роках «на офшорні рахунки його корумпованих друзів від іноземних компаній надходили мільйони доларів» – в якості хабарів за доступ до лісоматеріалів. Дослідження Earthsight показують, що, з високою імовірністю, деревина, за яку були сплачені такі хабарі, згодом потрапила до IKEA і перетворилась у її товари.

«Щоб запобігти потраплянню у свій ланцюг постачання деревини, заготовленої незаконно та з порушенням принципів сталості, IKEA здебільшого покладається на Лісову опікунську раду (ЛОР – Forest Stewardship Council, FSC), що утворює провідну систему зеленого маркування деревини в світі. Її символ – дерево з галочкою – можна знайти на мільйонах товарів з деревини та паперу у всьому світі. Та все ж FSC зазнала суттєвої невдачі. Незаконна деревина в букових стільцях IKEA має сертифікат FSC, як і багато колод, за які було заплачено хабарі за часів Януковича. Українські лісівники-інформатори розповіли Earthsight, як люб’язно ревізори FSC спілкуються з їхнім корумпованим начальством та як легко обвести їх навколо пальця», – йдеться в розслідуванні.

Постачанням сировини для виробництва займається лісомисливське господарство смт Великий Бичків на Закарпатті. Перевірки Державної екологічної інспекції підтвердили, що Великобичківське ЛМГ незаконно видало ліцензії на «санітарні» рубки на понад сотню ділянок з квітня по червень 2018 року. Розслідування показало, що Великобичківське ЛМГ проводило незаконні санітарні рубки у тому ж обсязі в аналогічний період у 2019 та 2020 роках. Головним заготівельником незаконно зрубаного бука є меблева компанія ВГСМ. Компанію заснували у 1992 році власне як постачальника для ІКЕА.

ВГСМ є одним з найбільших деревообробних підприємств країни, яке переробляє 40 тис. кубометрів деревини щороку, з яких роблять майже півмільйона букових стільців.

«Earthsight дослідила, що ТОВ ВГСМ є одним із найбільших українських постачальників ІКЕА. Немає жодного сумніву, що незаконна деревина, яка надходить на великий завод ТОВ ВГСМ, зрештою перетворюється у товари ІКЕА. Шведський гігант є кінцевим споживачем щонайменше 96% виробленої ТОВ ВГСМ продукції. Частина продукції компанії відвантажується безпосередньо ІКЕА, а більшість стає складовими частинами, кінцевим виготовленням товару з яких займається Plimob. Ця компанія знаходиться поруч, через кордон, у Румунії, і так само залежить від свого покупця, ІКЕА. Ми змогли знайти підтвердження того, що деревину від ТОВ ВГСМ можна зустріти у широкому асортименті популярних товарів ІКЕА, зокрема, у найбільш ходових стільцях Інгольф. Загалом, ІКЕА щороку продає до одного мільйона стільців, які містять деревину від ТОВ ВГСМ. Такої кількості сидінь достатньо, щоб під зав’язку заповнити лондонський стадіон Уемблі більш ніж десять разів. Ці стільці відправляють у всі куточки світу, у тому числі у магазини ІКЕА в Сполученому Королівстві, Німеччині, США і Франції», – вказано в розслідуванні.

В Earthsight додали, що проблеми ІКЕА з українською деревиною не обмежуються буковими стільцями. Більшість товарів з дерева – включаючи меблі, полиці та кухонні шафки – виготовляються з дешевих плитоматеріалів, покритих шпоном або меламіном. Другий у світі за величиною виробних таких плит – і важливий постачальник ІКЕА – це компанія під назвою Egger. Протягом 2019 року вона імпортувала деревини від українських постачальників майже на $2 млн. Ці постачальники неодноразово були суб’єктами кримінальних проваджень, пов’язаних із незаконними рубками та незаконною торгівлею деревиною. Одного з них? лісгосп у Чернівецькій області в українських Карпатах, у 2018 році за такі дії оштрафували на сотні тисяч доларів.

IKEA – найбільший споживач деревини у світі. У 2019 році для виробництва її продукції було використано 21 мільйон кубометрів колод. Компанія використовує приблизно одне дерево щосекунди. У зв’язку з необхідністю безперервного росту, за останнє десятиліття компанія IKEA збільшила споживання деревини вдвічі. Щорічно вона має споживати на 1,8−2,5 мільйона більше деревини, ніж попереднього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Ян Показати IP 24 Червня 2020 16:19
Ікеа купує по занижених цінах , але не вирубує ліси в Україні. Українські злодії торгують деревиною і збагачуються нашим з вами коштом. І це не Петро з Задупівки підводою до Швеції везе...А наші новобагачі від влади !
Ну так до Ян Показати IP 24 Червня 2020 16:41
Можна подумати ікеа не знає де і в кого купує, ще й по занижених цінах, хитрожопі!
К.лучанин до Ну так Показати IP 24 Червня 2020 18:15
Може й воно так! Але ж які не менш хитрозаді українці які башляли собі навіть і по занижених цінах! Памятаєш як при Пороху ЄС давив на УКраїну і спекулював безвізом задля того щоб Україна поставляла деревину бо бачте у них бізнес який спеціалізується на обробці занепадає. А цей бізнес у них і був створений на дешевій українській деревині. Потім у нас трохи пішла хвиля протесту громадських організацій і партій ( Ляшка О. і інших). Ніби затихло , але процес ще йде. Нема політичної волі у Президента і Уряду. Корупція продовжується!
К.лучанин Показати IP 24 Червня 2020 16:32
Ось так і КАРПАТИ вирубали продажними українцями задля збагачення власного. А тепер які наслідки і трагедію КАРПАТ ми бачимо. Ніяка країна в Європі собі такогог не дозволяла, там це є кримінал, а у нас бізнес на крові людей.
ототак до К.лучанин Показати IP 24 Червня 2020 18:49
У бувшого головного лісівника України запитайте по чому у лісі деревина :)))
Активіст Показати IP 24 Червня 2020 17:14
І тут Янека дотулили.
лк Показати IP 24 Червня 2020 18:01
Отакоі ОПЯТЬ ЗРАДА
реаліст Показати IP 24 Червня 2020 21:42
заказні статті пишуть , хочуть викурити ікею з Украіни

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus