USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Борис Ложкін планує створити телеком-холдинг, купивши «Волю»

19 Жовтня 2017 12:57
Екс-глава Адміністрації президента Борис Ложкін може створити великий телеком-холдинг, придбавши компанію Воля. Переговори йдуть. Але в ціні поки не зійшлися.

Один з найбільших провайдерів кабельного ТБ і інтернету компанія Воля найближчим часом може змінити власників. Про це LIGA.net стало відомо відразу від декількох менеджерів на ринку. За їхньою інформацією, зараз в компанії йде due diligence. Остаточна сума угоди, як і її фінальні умови, поки не визначені.

Довгоочікуваний вихід чи знову міраж?

Як стверджують співрозмовники редакції, один з найбільших в світі венчурних фондів у сфері медіа, телекомунікацій та IT Providence Equity Partners вирішив вийти зі складу акціонерів Волі. Фонд давно збирався це зробити, так як інвестував в українську компанію ще в 2007 році. Тоді було оголошено, що сума вкладень складе $ 200-300 млн.

У Providence на запит LIGA.net не відповіли. Менеджери у Волі, з якими вдалося зв'язатися, говорять, що вони не обізнані про підготовку до операції.

Компанія Воля обслуговує близько 2 млн абонентів кабельного ТБ і інтернету в 34 містах України. Основні акціонери - фонди Providence Equity Partners (34,92%) і Sigma Bleyzer (15,3%). За останні кілька років компанія інвестувала 700 млн грн в модернізацію мережі, 500 млн грн - в контент, 200 млн грн - до абонентського обладнання.

Покупцем Волі, за інформацією джерел на ринку, може виступити структура, за якими стоять колишній глава адміністрації президента і екс-власник медіа-холдингу УМХ Борис Ложкін і колишній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський. Учервні цього року стало відомо те, що вони створили інвестиційну компанію.

Як стверджують співрозмовники редакції, Ложкін зацікавлений в покупці всіх 100% компанії. А у Providence близько 35%. Тому інші акціонери отримали пропозиції з продажу їх пакетів. "Ложкін має ексклюзив до 22 жовтня на покупку. Він повинен назвати ціну відповідно до оферти - від $ 100 млн до $ 150 млн (за всю компанію - ред.)", - стверджує одне з поінформованих джерел.

У Ложкіна питання LIGA.net залишили без коментарів.

Андрій Пивоварський відповів на питання журналіста LIGA.net про потенційній операції з Волею минулого місяця. "Я роблю аналіз різних сфер бізнесу, але поки що ми нічого не готові купувати. Зустрічаюся з багатьма. Дуже багатьма", - говорив тоді він. Але будь-які переговори з Волею спростовував.

Хто ще, крім Волі

Представники телеком-ринку на правах анонімності розповідають, що вони обізнані і про переговори з Ложкіна/Пивоварського з власниками ще низки інтернет-провайдерів про потенційний поглинанні. Переговори почалися ще влітку. "Йдеться приблизно про п'ять компаній з топ-десятки", - відзначає один зі співрозмовників.

Президент компанії Київстар (володіє другою за величиною абонентською базою мережею швидкісного інтернету після Укртелекому) Петро Чернишов написав, що не коментуватиме інформацію про потенційну угоду шодо Волі.

Як вдалося з'ясувати, Борис Ложкін в підсумку може створити пул з таких провайдерів як Воля, а також Фрегат, Тріолан, Фрінет, Тенет (найбільша одеська мережа). Представник Тріолан каже, що нічого не чув про переговори, представник Фрегату вважав за краще залишити питання редакції без будь-яких коментарів. При цьому від деяких операторів була відповідь і наступного характеру: "почекайте трохи, і ми все оголосимо".

В учасників телеком-ринку викликає питання і ціна, за яку Воля може дістатися новому власникові. За оцінками декількох з них, такий актив зараз повинен коштувати не менше $ 200 млн, з огляду на те, що у провайдера зараз близько 2 млн абонентів, за кожного з якого можна "виручити" приблизно по $ 100. Але співрозмовник, близький до Ложкіну, називає інші суми: "$ 100-150 млн - це занадто багато за такий актив. Схоже, провайдер просто набиває собі ціну", - говорить джерело.

Тому цілком можливо, що сторони не домовляться. "Але в будь-якому випадку, все вирішиться до кінця року", - зазначає співрозмовник.

Ставка на перепродаж чи політичний проект?

На думку керуючого партнера консалтингової групи E&C Анатолія Фроленкова, якщо хтось зробить ставку на скупку телеком-активів, то, швидше за все, з метою "причесати" їх і перепродати. Наприклад, великому іноземному стратегу. Скупка великих операторів, які забезпечують, крім інтернету, ще й доступ до кабельного телебачення, на думку Фроленкова, може зіграти роль і в передвиборній президентській кампанії. Вона вже не за горами. "Крім потенційно вигідного консолідованого бізнес-активу, це може бути ще й хороший політичний "рубильник", - додає він.

"Факт в тому, що Телекомом явно цікавляться інвестори. І моя ідея 2016 року про консолідацію як неминучість явно набуває сенсу", - резюмує засновник BigDataUa, екс-президент Волі Сергій Бойко.

Створивши пул з п'яти згаданих телеком-активів, новий власник може конкурувати за розміром абонентської бази інтернет-доступу з нинішнім лідером ринку Укртелекомом, який обслуговує близько 1,5 млн абонентів і може стати найбільшим кабельним оператором країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Хвєдя Показати IP 19 Жовтня 2017 14:02
Воля піднімає ціни з 1.11.2017р. з 110грн. до 150грн. В них - це на 10 відсотків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus