USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Експрацівниці луцького кафе звинувачують керівницю в невиплаті зарплати. Директорка каже: «Звільнила, бо крали»

11 Листопада 2020 17:03
В одному із закладів громадського харчування Луцька виник конфлікт між двома вже колишніми працівницями та директоркою. Зокрема, лучанка Оксана Боюр, яка працювала посудомийкою з моменту відкриття кафе, розповіла, що співвласниця «Легенди» безпідставно звинуватила її з колегою у крадіжці й недоплатила заробітної платні. Своєю чергою, зовсім іншу версію розвитку подій розповіла директорка закладу Вікторія Окладна. Вона запевняє: барменка та посудомийка обкрадали кафе та вживали алкоголь на робочому місці.

Так, спочатку до редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернулася лучанка Оксана Боюр.

Жінка розповіла, що з 1 вересня 2020 року вона працювала посудомийкою у кафе «Легенда», що в Луцьку на вулиці Лесі Українки, 28. Окрім того, запевняє, що й у вихідні дні керівники закладу також просили її виходити на роботу, але вже помічником бармена.

«З моменту відкриття кафе нам пообіцяли офіційне працевлаштування, але ми взялися за виконання обов’язків дещо раніше. Утім через місяць мене і ще одну працівницю звільнили, при цьому не виплативши заробітної плати. Директорка аргументувала це недостачею та тим, що ми, мовляв, «об’їдали» кафе. Мені віддали порожню трудову книжку, без жодного запису, тоді як у відповідному документі колеги є запис про офіційне оформлення з 7 вересня, однак без жодної печатки. І коли ми почали обурюватися, мені пообіцяли скинути гроші на картку, а колезі – віддати в руки. Але коли вона прийшла отримувати заробітну платню на руки, власники кафе викликали поліцію. Думали, що вона злякається і втече. Але колега стояла на своєму, запевняючи, що у неї немає жодної недостачі. Поліція посміялася і поїхала. А барменці заплатили лише 600 гривень», – каже лучанка.

Пані Оксана наголосила, що після конфлікту з поліцією власниця «Легенди» сказала, що розіб’є недостачу на всіх працівників.

«Але 7 жовтня поточного року тим працівникам, які залишилися, повністю виплатили заробітну плату, при цьому недостачі не вираховували. Коли ми приходили на роботу, то не підписували жодних документів про матеріальну відповідальність. І в жодних крадіжках за місцем роботи нас із колегою, яка обіймала посаду барменки, не звинувачували. Аж поки не дійшло діло до розрахунку. Тоді виявилося, що мені недоплатили 1200 гривень, а бармену – 1400», – зазначила жінка та додала, що разом із колегою Вікторією збирається писати заяву на власників кафе «Легенда» до комісії з трудових спорів на підприємствах.

Натомість такі коментарі колишньої працівниці надзвичайно обурили співвласницю закладу Вікторію Окладну.

«Ви можете приїхати до нас і отримати коментарі стосовно цих працівників від усього колективу. Адже ми звільняли не всіх підряд, а лише згаданих вище двох працівниць. Вони дозволяли собі на робочому місці вживати алкоголь. Також барменка не видавала клієнтам чеки. Ми працюємо у сфері ресторанного бізнесу вже давно, маємо й інші заклади, окрім «Легенди», тож у нас є постійні клієнти. І вони неодноразово скаржилися не те, що барменка відмовлялася видавати їм чек на вимогу. Але в мене совість перед цими працівницями чиста, адже заробітну плату, незважаючи ні на що, ми їм виплатили всю до копійки. І я сказала барменці, що нехай тепер її совість мучить, бо моя перед нею не заплямована. Навіть враховуючи ту кількість продуктів та алкоголю, які вона винесла із закладу», – обурюється підприємиця.

Зі слів Вікторії Окладної, у кінці звітного місяця у барі виявили недостачу в 5700 гривень.

«Для нас це велика сума. Я – підприємець відносно молодий, тож барменка почала мною маніпулювати. Сказала, що не підписувала договір матеріальної відповідальності, тож жодних відшкодувань за недостачу платити не буде. Ці жінки відчули, що я дуже лояльна, хоча спочатку вони діяли обережно. Зокрема, у нашому закладі частенько безплатно харчувався син 57-річної посудомийки. Але потім до мене почали підходити співробітники й розповідати, що щось недобре відбувається. Так, ці жінки виносили алкоголь, туалетний папір із закладу. Якщо вони хочуть винести це все на загал, то я спокійна, бо за мною – весь колектив. Можу вам дати абсолютно всі номери телефонів моїх колег, аби вони анонімно розповіли, чи коли-небудь я не виплачувала їм гроші, безпідставно звинувачувала тощо. Я нікого не буду примушувати чи карати за коментарі», – каже керівниця «Легенди».

Жінка наголосила, що не боїться жодних звинувачень з боку недобросовісних працівників, оскільки вчасно сплачує всі податки, а усі працівники закладу працевлаштовані офіційно.

«Оксана, яка працювала у нас посудомийкою, телефонувала мені, погрожуючи розбити вітрини у кафе та вчинити фізичну розправу. Вона накрутила 20-річну барменку Вікторію, яка потім плакала і просила у мене вибачення. Вона визнала свою провину й просила її не звільняти. Але вона вже нас обманула, аж так, що ми не могли звести кінці з кінцями. Недостачу вона також повертати відмовилась, мовляв, грошей у неї немає. Але коли я сказала, що будемо із нею прощатися, Віка, певно, образилась і увійшла в коаліцію зі старшою колегою. Я не буду собі псувати репутацію і нерви через цих двох скандальних жінок. Особливо шкода молоду барменку Віку, яка ще недосвідчена, яка не бачила життя, тож піддалася на провокації старшої колеги. Але от Оксану я не розумію, адже виплатила їй усе до копійки, попри те, що вона зробила. Мало того, що вони прокралися і ми з них ні копійки не витребували, хоча чоловік, який є співвласником кафе, хотів писати заяву в поліцію. Ну оступилися, буває. То вона ще мене тероризує, мовляв, я їй не виплатила 1200 гривень за зміну 31 серпня. Але коли ми з колегою відкрили зошит із записами, то побачили, що цього дня вона на роботу не виходила. Неправильно це все», – додала директорка піцерії.

Водночас вона наголосила, що власну трудову книжку Оксана Боюр вчасно не принесла.

«Вона дала мені ідентифікаційний код, паспорт і ми її офіційно працевлаштували. Наразі це все можна зробити в електронному форматі й без трудової книжки. Ви можете перевірити цю інформацію і у податковій, і в Пенсійному фонді», – розповіла у коментарі 9 листопада пані Вікторія.

Натомість 11 листопада до редакції Волинських Новин зателефонувала Оксана Боюр, яка зазначила, нібито наступного дня після дзвінка журналіста власники «Легенди» виплатили їй злощасні 1200 гривень.

«Виплатили мені сьогодні кошти у сумі 1200 гривень. Сьогодні я була у відділі праці, але заяву на власників кафе «Легенда» писати передумала. Дам їм ще один шанс. Але наскільки мені відомо, барменці Вікторії гроші так і не випатили. У мене директорка закладу ніби і попросила вибачення, але водночас назвала мою колегу Вікторію крадійкою і запитала, навіщо ж я із нею зв’язалася. Та мене ж у тому самому звинувачували!» – обурюється лучанка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Остап Вакарчук Показати IP 11 Листопада 2020 17:42
Ось такі псевдо підприємці якраз зараз і вийшли на вулиці міста Луцька та бастують. Мудаки настоящі, а не підприємці. Дійсно вести бізнес не вміють, зате вже кожний з таких хитрих торгашів знають як людей викидувати на вулицю та залишати без грошей. Немає у нас від силовиків єдиної системи підходу до цих підприємців. Одиниці підприємців здійснюють свій бізнес без порушень і виплачують зарплату своїм працівникам, решта торгашів, це "бариги" та "проходімци", які прийшли у бізнес з однією метою збагатиться любою ціною: взяти у банку кредити і не повернути та довести свій бізнес до банкрутства, набрати робочу силу без оформлення працівників, а потім в процесі роботи маніпулювати ними як рабами, придумувати усілякі причини та списувати свої особисті прорахунки в роботі та невдачі у бізнесі на неіснуючі в колективі крадіжки і відсутність трудової дисципліни.
Піцерія Лище Показати IP 11 Листопада 2020 18:10
Почалося. Святі працівники і ненависні рабовласники.
Жах! Показати IP 11 Листопада 2020 19:29
Знедолені люди не від гарного життя ідуть батрачити за копійки...а їх ще й дурять.
Наталя Показати IP 11 Листопада 2020 22:55
Легенда - це чудове кафе в якому завжди гостинно і затишно. Вікторію знаю вже багато часу і фахова і порядна людина. Про історію з працівницями чула. Це не перший випадок свинства працівників по відношенню до власника. На жаль, крадіжки майже норма. І ось така ситуація показує, що людей на роботу потрібно брати лише по рекомендації. І дуже прикро, що в Луцьку немає чорного списку ПРАЦІВНИКІВ. Бо тоді, можливо, 100 раз думали чи красти там, де тобі дали роботу і заробітну плату.
лучанка Показати IP 11 Листопада 2020 23:09
Гадюшник!!!
Бізнес Показати IP 12 Листопада 2020 10:48
Так. Знайти порядних працівників у наш час дуже складно
Анонім Показати IP 13 Листопада 2020 15:43
щоб припинити всі ці неодноразові срачі - роботодавець-працівник, потрібно нормально, офіційно оформляти людей на роботу. Що це не вигідно роботодавцям всі розуміють, але отут якраз і треба організовано ФОПам і іншим власникам- роботодавцям виходити на масові протести, як проти карантину вихідного дня, наприклад, проти недолугого законодавства, використовувати по можливості інші цивілізовані методи, а не вдаватись до хитрожопих вивертів. Типу ніхто не знає, що половина працюючих всюди "підпільщики" офіційно не оформлені,взаємні зобов"язання і права не прописані і не засвідчені, а потім і починається постійне хто кому що винен, недоплатив чи вкрав з відрами бруду.
Опакандомстайл Показати IP 13 Листопада 2020 22:12
Таке професійне кахве , що власниця не знала про договір мат відповідальності . Не підписували , отже не може штрафувати. Ревізію , мабуть , теж як і вільчинська проводила виключно сама і потім урочисто оголошувала недостачу своїм 150 доларовим невільникам. Чи були у них хоча б санітарні книжки , щось не чути з даного епосу? Колхоз

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus