USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Континіум» кинув на гроші мешканців волинського села

7 Червня 2018 15:23
Підприємство «КОМО», яке належить «Континіуму», нібито дало позику колись успішному колективному господарству,через це звичайні люди досі у кредитах. А саме підприємство якраз збувають з молотка.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

У селі Замшани Ратнівського району продають оптом і в роздріб свинарники, корівники, зерносховища та навіть цегляну хату, яку до речі, оцінили у 30 тисяч гривень. А хлів можна купити за 50, за 25 тисяч гривень і навіть менше. Лоти розлітаються зі швидкістю світла. Селяни, які теж не проти були б придбати дешевого хліва, і оком не встигають моргнути, як там з’являється новий власник.

«Оце приміщення до останнього часу не було викуплене і зараз його продали за 40-50 тисяч гривень. А це арештоване було і його викупили десь за 40 тисяч з міста Буча… Його можна розібрати і продати на метеріали мабуть дорожче... Ішли торги і його викупили за 130 тисяч», - поділилися місцеві мешканці.
Колишній колгосп СВК Замшанівський був дуже багатим. Перебував у колективній власності селян. Усі ці приміщення є пайовою часткою жителів Замшан. Щоправда люди до цього часу не можуть отримати свою частку. І вже напевне не отримають ніколи, бо половина майна арештована.

З 2008-го по 2010-й рік сюди прийшов господарювати новий керівник Микола Гурич, який одночасно очолював сільськогосподарське підприємство «Прогрес» у сусідньому селі Видраниця. Новий хазяїн так нагосподарював, що в 2010-му мало не загримів за ґрати через розтрату.

Зокрема величезний скандал розгорнувся навколо позики, яку він нібито взяв у підприємства «КОМО», що належить Степану Івахіву. У пресі тоді повідомляли, що йдеться про 350 тисяч гривень кредиту, який СВК Замшанський позичив у «КОМО» під заставу 915 голів худоби. Одного дня на підприємство прийшли чоловіки в спецформі з написом «Охорона» і назвалися представниками молочного виробництва. Ці люди забрали 192 корови, тобто стадо, яке було. Це означало неминуче банкрутство нещодавно успішного господарства. У конфлікт втрутився навіть тодішній голова облдержадміністрації Борис Клімчук. І хоча намагалися домовитися, щоб борг розбили на два роки, терміни погашення заборгованості так і не узгодили.

Що цікаво, сільський голова Замшан розповідає – кредити Микола Гурич взяв безпосередньо на працівників підприємства, скориставшись їхніми документами. Вже коли директора підприємства взяли під варту, люди вимагали відпустити Миколу Гурича. Під судом відбулася бійка поміж правоохоронцями та селянами.

Як розповів сільський голова Замшан, кредити, які повисли на селянах, тягнуться й досі. Дехто з людей навіть не може приватизувати будинок, бо на нього одразу ж накладе арешт виконавча служба. Можливо жителі Замшан тому й і вимагали звільнити Гурича з-під варти, щоб він розрахувався.

У виправдання Микола Гурич пояснював, що у розтраті і кредитах він невинний – його просто підвели партнери і кредитори.

Зараз СВК Замшанський очолює Галина Пікалова. За словами Володимира Томашука, жінка разом з дочкою Юлією Пікаловою були юристами у Миколи Гурича. Попри те, що за колишнього керівника активно взялися правоохоронці це не завадило його юристці, що можливо і оформляла кредити, очолити підприємство. У 2012 році її донька Юлія Пікалова створила приватне підприємство «Агродім Замшани». І це підприємство взялося охороняти приміщення, які лишилися від колективного господарства. А заодно і господарювати у цих приміщеннях, не оформивши договорів оренди.

СВК займає територію 25 гектарів. А приміщень на цій території 30 – усі приміщення є пайовою часткою селян. Половина з них арештована через борги кредиторам та банкам. Через арешт майна, частка селян у СВК зменшилася на половину, проте, навіть цей мізер селянам не віддають.

Марія Пирожик бідкається, каже, що у цей колгосп вклали майно і здоров’я не одне покоління Замшан, але зараз неможливо добитися навіть тих кілька тисяч, які заборгували людям.

До слова, місцеві кажуть, що Галина Пікалова розпродує неарештоване майно. Теж доволі недорого, хоча куди ідуть ті гроші невідомо. А виконавча служба тим часом оцінює величезні корівники, свинарники, зерносховища, тракторні гаражі, по 50, а той 20 тисяч гривень. Приблизно за ці суми хтось і скупляє приміщення. В аукціоні перемогли кілька фірм. Хто ці нові власники наразі невідомо. Не виключено, що таким чином у село хочуть завести нового поміщика, бо ж майновий комплекс розпродують за безцінь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus