USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Рейд Волинських Новин: які заклади, незважаючи на карантин, працюють в Луцьку. Репортаж

20 Березня 2020 14:06
Ще 16 березня під час сесії Луцька міська рада прийняла рішення до закінчення карантину закрити в місті всі заклади громадського харчування, ринки, заклади торгівлі, спортзали та торгово-розважальні центри. Вже згодом було прийняте рішення про повну тимчасову зупинку міського громадського транспорту.

Дозволили працювати лише аптекам, заправкам, продуктовим магазинам, банкам, поштовим відділенням, СТО та автомийкам. Проте окремі заклади, які не відносяться до цих категорій, не закрились. Суб'єктів господарювання не лякають навіть штрафи від 17 до 32 тисяч гривень.

Тож Інформаційне агентство Волинські Новини вийшло на рейд вулицями міста, аби перевірити, які заклади продовжують працювати, попри карантин.

Які заклади повинні тимчасово припинити роботу

Відповідно до рішення міської ради з 16 березня 2020 року до закінчення карантину тимчасово зупинено роботу таких об’єктів загального користування незалежно від форми власності та підпорядкування, розташованих у Луцьку та населених пунктах Прилуцького старостинського округу:

- кінотеатрів, театрів, музеїв, галерей, бібліотек та інших культурних і розважальних закладів;

- дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків та зоопарку;

- фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, спортивних майданчиків та стадіонів;

- усіх закладів торгівлі, крім продуктових та аптек;

- магазинів автозапчастин, побутової хімії, техніки та засобів мобільного зв'язку, будівельних магазинів (крім роботи з доставки товару);

- торговельно-розважальних центрів та нічних клубів;

- ринків, ярмарків та інших місць масової торгівлі;

- ресторанів, закладів громадського харчування (крім роботи з доставки їжі), барів, клубів, кафе, дискотек, пабів, в тому числі закладів харчування на автозаправних станціях і автомийках;

- закладів побутового обслуговування, а саме салонів краси, саун та лазень, косметологічних кабінетів, кабінетів масажів, перукарень, тату салонів та інше, крім установ із забору аналізів та проведення лабораторних досліджень, ветеринарних клінік;

- стоматологічних кабінетів усіх форм власності, за винятком КП «Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка».

Для усіх підприємств, установ, закладів, що не належать до вищезазначених, та здійснюють торгівлю і обслуговування встановили максимально допустиму одночасну кількість відвідувачів з розрахунку 15 кв м на одного відвідувача.

Також цим рішенням заборонено проведення вуличних концертів, виступів окремих музикантів, толок, проведення спортивних, культурних, наукових та інших заходів.

Мами продовжують гуляти з дітками

Парк Героїв Майдану та Небесного Легіону, що поблизу РАЦСу, був завжди улюбленим місцем для прогулянок жителів цього району. Попри карантин та застереження не виходити на вулицю, вже з самого ранечку тут гулють мами з дітками у колясках. Натомість фермерський ринок, який працював у вівторок, сьогодні не функціонував.
На 40-му кварталі журналісти не виявили магазинів чи закладів, які б порушвали каранти та працювали. Зокрема, біля ТЦ «Глобус» працюють лише продуктові магазини та аптеки, те саме стосується і території біля Північного ринку.

На Відродження працюють ломбарди

Далі вирушили на проспект Відродження. Саме тут були виявлені ломбард «Перший» та точка обміну валют. Якщо на дверях ломбарду «Європейський» повідомлялося, що він працює у дистанційному режимі, то «Перший» обслуговує клієтів «лише в засобах особистого захисту». В тому ж приміщенні працює обмін валют.
Рівненська та Волі – працють лише банки, продуктові магазини та аптеки

На вулиці Рівненській та проспекті Волі також розміщено багато магазинів та різноманітних закладів. Проте й тут не було виявлено закладів, які порушуть карантин. Працюють лише підприємці, яким дозволено це робити.

Не працюють і великі офіси. У «Прайм центрі» працівник на вході повідомив, що усі офіси закриті, працівників перевели на дистанційну роботу.
Не виявили журналісти закладів-порушників і на вулиці Богдана Хмельницького.

Окремі алкомаркети продовжують працювати

Вже на вулиці Сенаторки Левчанівської ми побачили працюючий алкомаркет «Akcent», хоча під час вчорашньої сесії у Луцькраді наголошувалися, що тютюнові вироби та алкогольна продукція не є товарами першої необхідності. Тож магазини, які спеціалізуються на їхньому продажі, також мають бути закриті.

Не припинив свою роботу і «Akcent» на проспекті Соборності, хоча у ці заклади запускають лише по двоє людей. Як стало відомо ІА Волинські Новини, чимало алкогольних магазинів, а також сигаретних торгових точок оперативно внесли зміни в установчі документи та класифікатор видів економічної діяльності, завезли декілька одиниць продуктів і таким чином видають себе за продуктовий магазин.
Vodafone та Київстар працють, але не всі

На Лесі Українки побачили відкритий великий магазин зв’язку Vodafone. Заради справедливості зазначимо, що туди запускають лише обмежену кількість людей. Натомість магазин Київстар на найбільшій пішохідній вулиці міста не працює, хоча магазин цієї компанії працює у ТЦ «Гостинець» на проспекті Соборності.
Соціальні магазини та маркети побутової хімії – на карантині

Усі соціальні магазини, зокрема «Копійочка», «Аврора» та «Десятка», де можна купити різноманітні товари, також закриті по усьому місту. Це ж стосується і магазинів побутової хімії «Eva».
Великі гіпермаркети також продовжують роботу

Варто зазначити, що читачі Волинських Новин неодноразово повідомляли, що у місті продовжують працювати гіпермаркети «Нова Лінія» та «Епіцентр». Саме тут наразі скупчується найбільша кількість людей у місті.


P.S.

Наш рейд не можна вважати повноцінною інспекцією, адже ми відвідали лише місця найбільшого скупчення магазинів та закладів, а відповідно й покупців. Проте і тут ІА Волинські Новини виявило суб’єктів господарювання, які порушують карантин.

Ми, своєю чергою, закликаємо всі заклади, які не продають товари першої необхідності, обмежити роботу, а волинянам рекомендуємо лише при крайній необхідності залишати дім, аби не допустити поширення смертельного вірусу. Адже від нашого свідомого ставлення до небезпечної хвороби, залежить життя і здоров’я наших рідних та близьких!

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Лучанин Показати IP 20 Березня 2020 14:27
Продовжують працювати: Салон краси «Наталка» на вулиці Кравчука Студія краси «СС» на Кравчука, 15а (мають чорних вхід з іншої сторони) Манікюрниці на дому Нарощення вій на дому Депіляція на дому У всіх повно клієнтів!!! Елементарно зайдіть в інстаграм і подивіться, всі щодня викладають фото робіт
Джек до Лучанин Показати IP 21 Березня 2020 23:55
НУ ТО НЕ ХОДІТЬ ДО НИХ,СИДІТЬ ВДОМА!!!!!
Євген Показати IP 20 Березня 2020 14:28
Тим Лелекам завжди мало грошей.Чи вони для лікарів збирають?)
Андрій Показати IP 20 Березня 2020 14:32
Мамам з дітками у гарну погоду гуляти в парку не заборонено, і навіть бажано. Однак, необхідно уникати майданчиків, лавочок і інших місць можливого скупчення, не чіпати нічого руками, і не контактувати з людьми, у тому числі з іншими мамами і дітками. Слідкувати за дотриманням карантину необхідно. Та головне в цьому питанні (як і у всьому іншому) не перестаратися.
До Лучанин Показати IP 20 Березня 2020 14:32
ГПЗ - працюють: Салон краси «Малена» Та майже всі перукарні теж підпільно працюють
Павлик Показати IP 20 Березня 2020 14:49
Шановні! Акцент не чипайте, пліз)
Смертний Показати IP 20 Березня 2020 15:04
Залиште людей у спокої!!!
1 Показати IP 20 Березня 2020 15:15
Нема заборони гуляти з дітьми, це не порушення правил карантину!
Коронавірус Показати IP 20 Березня 2020 15:24
Чому не має статті про те, що на дому заборони приймати людей? А то салони закрили, а на дому, де повна антисанітарія, всі працюють!! Хтось стриже, хтось фарбує, інші манікюри роблять! Ні податків, ні оренди і на карантин байдуже.
мдя до Коронавірус Показати IP 20 Березня 2020 15:58
Українська жаба назвалась "коронавірусом" :)
нло до мдя Показати IP 20 Березня 2020 21:04
не жаба, а банальна справедливість. якщо ніхто не працює - значить ніхто. чому одні несуть збитки а інші підпільно працюють?
Світлана до Коронавірус Показати IP 21 Березня 2020 08:16
Згідна з ВАМИ на всі 100%. Ще треба врахувати що на дому і ЗАРОБІТЧАН ПРИЙМАЮТЬ які мають бути на КАРАНТИНІ. А на Крилова 1(офісні приміщення), дівчата і війки і манікюр і косметологи -працюють.
Covid 19 Показати IP 20 Березня 2020 19:01
А Юнона прймає клієнтів в масках чи карантин?
Лучанка Показати IP 20 Березня 2020 19:18
Чому ви не пишете,як возять мед персонал на роботу? По скільки людей і як ??? Чи безкоштовно чи за гроші!!!
Сергій до Лучанка Показати IP 21 Березня 2020 14:38
Всіх однією маршруткою, карантин так карантин
Нові лінія - священн Показати IP 20 Березня 2020 21:06
Нова лінія- священна корова!!!
Арафат Показати IP 21 Березня 2020 07:00
Яке щастя, що я живу в сучасній Україні - дай зараз сталіна та 37рік - доноси б строчили всі на всіх
Туз Показати IP 21 Березня 2020 09:26
Але й багато шісток кіпішунів.
нло Показати IP 21 Березня 2020 10:10
салон краси "Юля" на проспекті молоді також працює
Андрій Показати IP 21 Березня 2020 13:15
Даю 100 %, що керівництво "Епіцентру" "зацікавило" когось з "вищих" тому і працюють. Чомусь маленькому будівельному магазинчику ( у який за день пройде 10-20 чоловік), працювати не можна, а гіпермаркет у який з'їжджаються зі всієї області (а це тисячі людей) можна ? А тепер уявіть собі, що всі конкуренти зачинені, можна і ціни припідняти, і торганути не погано...
Андрій Показати IP 21 Березня 2020 14:36
А ще хочу сказати, що дрібний бізнес понесе захмарні збитки і ці подачки (не платити ЄСВ) - це є мізер, по відношенню до загальних втрат. І те що ці "дов....би" перенесли впровадження РРО на 3 місяці...Через 3 місяці те РРО не буде взагалі кому встановлювати при таких "керовніках".
777 Показати IP 21 Березня 2020 18:17
Так "Нову лінію" і "Епіцентр" закриють?
Ввв Показати IP 22 Березня 2020 07:03
Журналісти ....чого у Вас не карантин?
ааа Показати IP 22 Березня 2020 16:07
А до чого в цій статті обмінники, ломбарди, готелі. Їх в переліку для примусового закриття нема
Іванка Показати IP 22 Березня 2020 20:41
А 7/23 чому не скоротили години роботи? Чи у них не карантин?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus