USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На вулицях Луцька хочуть зменшити кількість реклами та осучаснити її

2 Листопада 2018 15:33
Реформа, що має на меті приведення вигляду вулиць міста до естетичних вимог, торкатиметься зовнішньої реклами: з представниками рекламного бізнесу міська влада планує укласти меморандум, аби подолати хаос в розміщенні реклами та осучаснити її носії.

Про це йшлося під час наради із операторами зовнішньої реклами з питань вдосконалення концепції розміщення та розвитку зовнішньої реклами та реформування існуючої мережі зовнішньої реклами в місті Луцьку 2 листопада.

Як зауважив радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, нарада стане початком якісних змін в рекламному бізнесі Луцька, початком реформи. З його слів, зараз міська влада напрацьовує низку змін, що стосуватимуться архітектури міста. Ці зміни впливатимуть на естетичний вигляд міста, стосуватимуться порядку розміщення тимчасових споруд, погодження вигляду фасадів багатоквартирних будинків. Понад 40 громадських будівель відремонтують у рамках проекту НЕФКО, тож йтиметься і про погодження їхнього вигляду. В контексті якісних змін не можуть оминути увагою зовнішню рекламу, яка присутня на всіх основних вулицях міста. На жаль, на сьогодні констатують, що в розміщенні реклами є хаотичність і нелогічність, є вулиці, які переповнені рекламою.

Шляхом діалогу з операторами зовнішньої реклами міська влада хоче розпочати реформування галузі і завдяки цьому зробити місто привабливішим, наблизивши його до рівня європейських міст.

Стан розміщення засобів зовнішньої реклами на основних вулицях Луцька прокоментував заступник начальника відділу реклами Валерій Удот. Він визнав, що певні вулиці перенасичені рекламою, наприклад, кільце на перехресті вулиць Набережної та Шевченка, на Набережній є конструкції, що встановлені понад десятиліття тому, застаріли фізично та морально. Перенасичені рекламною проспект Соборності та вулиця Конякіна.

Позитивний досвід у сфері реформування галузі реклами вже має Київ, тож досвідом впровадження реформи у столиці ділилася голова Асоціації операторів зовнішньої реклами України Оксана Поліщук. Вона розповіла про поділ міста на форматні зони – у різних частинах міста дозволені різні максимальні формати розміщення рекламних засобів. Оксана Поліщук відзначила, що Київ пішов шляхом консенсусу, врахування побажань бізнесу і зараз триває реформування. Для бізнесу потрібна гарантія, розуміння, що правила, які затверджені сьогодні, не будуть змінені завтра. З її слів, гарантії від влади – основне, що потрібно для бізнесу. На ситуацію негативно впливає колізія між законом про рекламу, типовими правилами тощо. Асоціація операторів зовнішньої реклами України виступає медіатором між бізнесом та владою і готова долучитися до розробки схем з метою визначення місць для розміщення зовнішньої реклами на карті міста.
Оксана Поліщук розповіла про скроли – конструкції, що мають можливість змінювати зображення і коштують до 300 тисяч гривень.

Про сучасне виробництво рекламних засобів розповів директор товариства «М2 Україна» Михайло Іванов. Він зазначив, що замість стандартного формату 3 на 6 метрів в центральній частині Києва встановлюють сіті-формати та формати типу скрол. Бізнес-оператори розміщують на одній конструкції по декілька зображень. Наразі існують дві технології зміни зображень – LED-екрани і скроли. Михайло Іванов продемонстрував, як працюють скроли і чим вони відрізняються від щитів 3 на 6. Конструкцію можна експлуатувати понад 10 років, оскільки вона має вологозахищений алюмінієвий корпус. Можна розміщувати до 6 постерів на одній стороні.
Ігор Поліщук відзначив, що міська влада не лобіює якогось одного виробника і оператори зовнішньої реклами вільні у виборі рекламних конструкцій.

Підприємець Андрій Гадзинський нарікав на те, що дозволи на розміщення реклами дають лише на півроку. Також він казав, що підприємці годують міську владу, а діалогу з нею не буде.

Інші учасники засідання зауважували, що налаштовані скептично, тому що рівень орендної плати змінюється. Вони просили надати гарантії того, що певна стала ставка не змінюватиметься від засідання до засідання виконкому.

Ігор Поліщук відповів, що після домовленості про осучаснення засобів зовнішньої реклами у місті дозволи надаватимуть не на півроку, а на тривалі терміни, адже розуміють, що строк окупності сучасних рекламних засобів немалий. Як далі рухатися у цьому напрямку, визначатимуть у меморандумі, який укладатимуть між міськрадою та підприємцями. Він запевнив, що міська влада не має наміру перерозподілити чи «віджати» бізнес. Після підняття ціни на зовнішню рекламу, було багато чуток, що підприємців змушуватимуть відмовлятися від білбордів. Натомість, від білбордів відмовилися лише декілька підприємців. Надалі зможуть гарантувати, що ціна не змінюватиметься протягом певного строку, враховуватиметься лише рівень інфляції. Радник міського голови наголосив, що реформа стосуватиметься також розміщення тимчасових споруд і стосуватиметься естетичного вигляду фасадів багатоквартирних житлових будинків.

Керівник ТзОВ «Брендборд» Сергій Ковальчук стверджував, що динамічні конструкції (монітори та скроли) у місті не продаватимуться через їхню ціну, а міська влада, мовляв, майже знищила бізнес, піднявши ціну розміщення реклами.
Своєю чергою, начальник управління розвитку підприємництва та реклами Наталія Рибай повідомила, що від початку року анулювали лише 6-7 дозволів. Це були неприглядні місця, тож встановлюючи вищу ціну, міська влада спонукала бізнес враховувати економічну доцільність розміщення засобів реклами. Наразі жоден рекламний щит не зняли у центрі міста чи на магістральних вулицях. Ігор Поліщук відзначив, що вже з літа місто почала заповнювати передвиборча реклама, тож нестачі у клієнтах немає.

Зі слів директора КП «Луцькреклама» Олександра Ковальського, завантаженість рекламних носіїв по місту зараз становить 80-90%.

Ігор Поліщук відзначив, що не варто вигадувати, начебто міська влада хоче вдвічі зменшити кількість дозволів на розміщення реклами, але місто повинно бути естетично привабливим, щоб на стометровому відрізку не було десяти щитів. Він зазначив, що є приклад інших міст, де реформування було успішним. Наприклад, у Миколаєві динамічні щити продаються.

Керівник компанії «Брок-інвест» зі Львова Андрій Скочипець зауважив, що статичний щит справді відходить у небуття і відійде в найближчі роки. Так, у Львові реалізували цікаві ініціативи заміни сіті-лайтів на проспектах на скроли, де змінюються п’ять зображень. Це виглядає живо та сучасно і приносить більше прибутків за розміщення реклами підприємцям.

Він вважає, що ситуація з кількістю рекламних носіїв у Луцьку не катастрофічна, а справжня катастрофа у Рівному. Натомість Луцьк перенасичений рекламою лише в певних локаціях, наприклад, поблизу Завокзального ринку та ТРЦ «ПортCity». У Луцьку, з його слів, є проблема старих рекламних носіїв та незакопаних бетонних подушок (у Львові вирішили не влаштовувати на них лавки, а все ж закопувати). Андрій Скочипець відзначив, що Львів має найкращий в Україні досвід впорядкування зовнішньої реклами, що стосувався як білбордів, так і вивісок. Він наголосив, що місто повинно гарантувати рекламному бізнесу певний сталий тариф. Водночас, тішитися, тим, що підприємець встановив білборд 20 років тому і він досі незмінно стоїть, не варто.
Заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук відзначив, що влада підходить до реформування міста як історичного центру, який має пам’ятки. Йтиметься і про тимчасові споруди, і про колір фасадів, про все, що псує до обличчя міста, тож рекламний бізнес є лише частиною реформи. Посадовець запевнив, що міська влада готова до спілкування з бізнесом.

Насамкінець, Ігор Поліщук зауважив, що це не позиція, говорити «я маю 20 страшних бордів, які облазять» чи «ми вас годуємо». Він повідомив, що до подорожчання реклами надходження від неї до міського бюджету становили лише 3 мільйони гривень на рік (загалом доходи бюджету становлять 2,6 мільярда), тож недоцільно говорити про те, що рекламний бізнес годує місто. Радник міського голови розповів, що спочатку оберуть декілька пілотних вулиць, на яких продемонструють дію реформи. Наприклад, йтиметься про демонтаж сіті-лайтів на проспекті Волі і розміщення реклами десь в іншому місці. Отже, можливості реформування показуватимуть на прикладі декількох вулиць. Він зазначив, що емоції вляжуться, а для того, щоб сьогоднішня зустріч була корисною, напрацюють меморандум, план реформи. Влада не спонукає підприємців купувати скроли чи LED-екрани певного виробника, а хоче, аби місто було естетично привабливим, реклама не була хаотичною, а засоби зовнішньої реклами відповідали бодай мінімальним естетичним вимогам.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Василь Показати IP 2 Листопада 2018 17:56
Уже з маршрутниками напередодні подорожчання проїзду укладали меморандум про покращення якості перевезень. І що? Нових автобусів так і не бачив, салони обліплені нав'язливою рекламою, система МАК так і не стала нормально працювати, ввечері маршруток на карті немає, а перевізники тепер хочуть 7 гривень за проїзд.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus