USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як кандидат в мери Луцька від «Слуги народу» захопив обласну друкарню

23 Жовтня 2020 17:59
Одна з «темних плям» в біографії Романа Бондарука – питання обласної друкарні. У 2010 році про те, що «почалося захоплення Волинської обласної друкарні», повідомив на апаратній нараді тодішній голова ОДА Борис Клімчук. Згодом на державному підприємстві змінився багаторічний керівник Дмитро Головенко, а інтереси друкарні почав представляти Роман Бондарук. І хоч формально єдиним акціонером ПАТ «Волинська обласна друкарня» є ПАТ ДАК «Укрвидавполіграфія», основну діяльність провадить ТОВ «Волинська друкарня», яким керує Бондарук. А точніше, керував донедавна, але про це – трохи згодом.

За останні 10 років чого тільки не розповідали про обласну друкарню і Романа Бондарука, проте безпосередні учасники тих подій довгий час мовчали. Та результати керування Бондарука друкарнею свідчать самі за себе: з колись потужного успішного підприємства майже нічого не залишилося.

У 2010 році вся країна вже другий рік переживала фінансово-економічну кризу, яка вдарила по всіх галузях. Потерпали і бізнес, і державний сектор. На підприємстві «Волинська обласна друкарня» працювало близько 150 осіб, які отримували середню для Луцька зарплату.

Колишній директор обласної друкарні Дмитро Головенко розповідає: на той час його підприємство добре знали не лише в Україні, а й за її межами. Друкарня не раз брала участь у різноманітних міжнародних книжкових виставках в Москві, Мінську, Франкфурті. На території області діяло 15 книжкових магазинів у всіх районних центрах. За 10 років від цього нічого не залишилося.

«Коли я йшов з посади, в друкарні було чотири автомобілі, якими розвозили поліграфічну продукцію. Тепер же вона мусить орендувати автомобіль для цих потреб. ПрАТ «Волинська обласна друкарня» на сьогодні припинила видавничу діяльність, усе майно здає в оренду. А свого часу ми друкували 100 найменувань книжок на рік. Тепер же в друкарні, яку представляє однойменне ТОВ, виходить не більш як 10», – зазначає він.

А починалося все з того, що Укрвидавполіграфія перестала фінансувати дукарні, тож треба було міркувати, як працювати далі в таких умовах. У Дмитра Головенка навіть був сформований бізнес-план: треба замовити машину для кольорового друку, щоб мати можливість друкувати кольорову газету. Так можна було охопити не лише Луцьк та Волинську область, а й сусідню Рівненщину. І тут на арену вийшов Роман Бондарук: запевняв, що готовий профінансувати купівлю цієї машини.

«Савчак Михайло, знаєте його? (Михайло Савчак – голова обласної організації НСЖУ, – ред.). Він його привів. Тобто це була кандидатура Савчака. Він сказав, що його знає, що він його радить... Савчак сказав, що це питання може залагодити бізнесмен Бондарук і це може бути цікаво», – пояснює Дмитро Головенко.

Відомо, що для цього було створено ТОВ «Волинська друкарня». Основна частка капіталу належала Романові Бондаруку, співвласницею товариства, згідно з офіційними документами, стала донька Дмитра Головенка. Сам він зізнається: в цю справу вклав і власні кошти, проте цих грошей йому ніхто не повернув.

«Придбали машину для друку, з Одеси нам привезли за допомогою моїх друзів. Я був гарантом того, що все буде добре. Друкарня взяла в оренду цю машину. І до вересня цього року сплачувала Бондаруку за неї гроші», – розповідає Дмитро Головенко.

Спершу друкарня начебто запрацювала на повну потужність, а потім Роман Бондарук почав вимагати, щоб вся виручка йшла на ТОВ, незважаючи на те, що працівникам треба було платити зарплату, сплачувати податки в казну.

І практично одразу ж після цього Дмитра Головенка викликали в Київ, де несподівано на засіданні акціонерів розірвали з ним контракт, хоча його було укладено з директором до 2014 року.

Офіційно ніхто не повідомив мотив такого рішення, проте цілком імовірно, що до цього таки доклав руку Роман Бондарук. Адже одразу ж на цей пост призначили свою людину. Свого часу голова ОДА Борис Клімчук повідомив, що директором обласної друкарні стала бухгалтер помічника-консультанта нардепа Євгена Кирильчука Романа Бондарука Людмила Штогрина.

А далі – на обласну друкарню замість обіцяного розквіту чекала регресія. І сьогодні державне підприємство повністю згорнуло видавничу діяльність.

«Як так сталося, що друкарня тепер нічого не друкує, а всім заправляє Бондарук – цього вже не знаю. Але знаю, що він отримав підприємство зі 150 працівниками, а зараз там 20 чи 30 людей. 10 років тому з 8 тисяч квадратних метрів в оренді була тисяча. А зараз – навпаки. Куди поділося обладнання, яке займало площі, мені теж невідомо.

Але знаєте, з точки зору громадянина, жителя Луцька, мене дуже хвилює, що у владу сьогодні йдуть люди, які нічого не створили, а тільки зруйнували і хочуть керувати містом. Хотілося б, щоб у владу прийшов хтось з командою і досвідчений, а якщо недосвідчений, то хоч щоб не було так, що він щось розвалив. От купив підприємство – і воно процвітає. Став інвестором друкарні, коли там було 100 працівників, а тепер 300. Але ж це не так.

А з ким йде Бондарук у мери? З яким досвідом, з якою командою? Треба ж розуміти, коли ми знищуємо щось, то знищуємо не тільки галузь видавничу, а й робочі місця, де люди заробляли гроші, працювали. Отак Бондарук і господарював? Насправді він просто помножив друкарню на нуль, тож помножить на нуль і Луцьк», – резюмує Дмитро Головенко.

До слова, друкарню в Романа Бондарука напередодні виборів купив Тарас Хотимчук (власник і керівник газети «Твій вибір», – ред). Очолити підприємство він покликав того ж таки Дмитра Головенка.

Згідно з даними Smida.gov.ua, з 2012 до 2017 року кількість працівників Волинської обласної друкарні значно скоротилася: у 2012-му там було уже 97 працівників, а в 2017-му – 38.

Крім того, кредиторські зобов’язання підприємства зростали з року в рік: у 2012 році вони складали 2,4 мільйона, а у 2017-му – вже 3,6 млн грн. Причому більшість цих боргів – це не податкові зобов’язання, а «інші зобов’язання за товари, роботи та послуги». А найбільше зріс борг з 2016 до 2017 року – майже на мільйон гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Іван Показати IP 23 Жовтня 2020 18:35
Де проходив Савчак, там залишалась пустеля, перемішана з лайном. Волинь, як колись область з міцними журналістськими традиціями, залишилась без спілки журналістів. Вона знищена Савчаком і його оточенням, яке на сьогодні складає 3-4 престарілих чоловіки, такого ж "обдарування", як і Савчак.
xcf Показати IP 23 Жовтня 2020 18:57
там всі такі...
Ага Показати IP 23 Жовтня 2020 19:53
Головенко - янгол, білий такий весь, з крильцями)))
Аж до Ага Показати IP 23 Жовтня 2020 21:31
Тьфу
скептик до Ага Показати IP 23 Жовтня 2020 23:12
нехай розкаже, де взяв лімон, який вложив разом з бондаруком в ТОВ і де тільки метелики, через яких відмивав бабло
забужан Показати IP 24 Жовтня 2020 05:07
З інсайдерської інформації відомо, що білий і пухнастий Головенко вклав у спільну з Бондаруком "видавничу" діяльність понад 800 000 гривень власних коштів. Бондарук не повернув йому ці кошти донині. Виникає просте запитання: де Головенко з заплатою на той час 3000 гривень і курсом долара 8 гривень взяв такі кошти? На посаді директора державного підприємства? Тому якщо взяти їх обох, завезти в ліс і підвісити за мошонки на сухій гілляці осики,то один другого не переважить.
скептик до забужан Показати IP 24 Жовтня 2020 11:24
головенко намив те бабло через метелики будучи директором друкарні, за що його і копнули. від кримінальної справи мабуть відкупився.
Він до скептик Показати IP 24 Жовтня 2020 11:48
ще й по суто людських якостях Головенко таке г... ,що ще пошукати. Незрозуміло для чого Хотимчуку, який в своїх дописах у Фейсбуці позіціонує себе як прогресивного підприємця нової формації тягнути на підприємство оце от у вигляді цього так сказати «багаторічного директора». Це ж застій і совдепія в гірших іі проявах - кумівство, жополизство, підлість, інтриги, дерибан. Він колись перетворив ту друкарню в свою вотчину, притягнув туди всіх своїх родичів і знайомих, які зарплати отримували, а працювали за них інші. І ще багато чого можна сказати про той «прекрасний час» його правління.
Читач Показати IP 24 Жовтня 2020 14:12
90% з тих книг що видавались за Головенка, за державні гроші, переважно твори доморощених «талантів»потім осідали мертвим грузом на полицях друкарнянських книгарень і складах, і ту макулатуру потім всіма правдами і неправдами впарювали в шкільні бібліотеки і куди тільки можна. А тих «тридцять людей, що залишились» цілком успішно справлялись з роботою, яку раніше робили «150 працівників»)
люся Показати IP 24 Жовтня 2020 15:42
Дуже темна особистість цей головенко. Дуже темна і відштовхуюча. А все життя крутиться біля попів і церков.Біля сектантів. Набожно з себе видає - не пє, не курить, чужих жінок не тр*хає (дивно?!, а лайно вищої гільдії.
Лол до люся Показати IP 24 Жовтня 2020 19:10
))))) розсмішили. Стосовно моральності цього типа, то багато жінок і дівчат, що мали «щастя» працювати в ті роки в друкарні могли б розказати багато «цікавого», скажімо так ,з цього приводу. Але в нашому суспільстві воліють про таке мовчати. Огидно, коли він розводиться по ТВ про мораль і духовність.
Народна прокуратура Показати IP 25 Жовтня 2020 11:07
"Патріотизм - це праця для СЕБЕ і СВОЄЇ СІМ'Ї" - Борис Клімчук під час своєї пердвиборчої агітації. Ось такі у нас патріоти, зате тризуб витатуйований і у вишиванці ходить.
777 Показати IP 26 Жовтня 2020 15:14
Прийде час і вони не матимуть куди втікати. Цих Бондаруків- Осіпових чекає Божа кара. Вражає цинізм псевдопатріотизму..тризуби татуювання, Осіпов в Свободі, а зараз фільми знімає в Одеській кіностудії...мабуть там поклав око на майно кіностудії та активи...час покаже...спіть неспокійно )))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus