USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Як паливна імперія Медведчука заробляє величезні гроші в Україні на пальному з РФ

21 Вересня 2018 19:57
Журналісти-розслідувачі стверджують, що пальне йде з Росії, а потім реалізується, в тому числі, і державним українським установам.

Компанія Glusco створила мережу за рахунок купівлі таких мереж автозаправних станцій як російська «ТНК», «Золотий Гепард», «Формула» та інші,

Як повідомляється у сюжеті програми «Гроші», компанія не поспішає проводити ребрендинг, оскільки, за словами голови Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрія Геруса, роздрібний бізнес не є її пріоритетом, передає ТСН.

Основний прибуток, як наголошується у розслідуванні - гуртові поставки з Росії, які потім йдуть на реалізацію державним структурам, зокрема, «Укрзалізниці» або Міністерству оборони. «Їхній основний заробіток сьогодні – не на мережах АЗС, а на оптових поставках ресурсу з Російської Федерації. У Росії ресурс дешевший. Поставити його дизельпроводом можна дешевше, а в Україні вже можна продати його за ціною європейського імпортного паритету», - повідомив Герус.

Народний депутат Сергій Лещенко розкрив структуру компанії. Як стверджує політик у програмі, швейцарський трейдер «Протон Енерджі» належить Нісану Моісеєву, за яким нібито стоїть одіозний Віктор Медведчук, на якого накладені санкції США. Медведчук спокійно веде нафтовий бізнес у Росії, який, за інформацією ЗМІ, належить його дружині Оксані Марченко.

«Особисто з цих питань ходить Тарас Козак, депутат Опоблоку, який пов’язаний із Медведчуком. І ця зв’язка - Glusco і «Протон Енерджі» - контролює 40% ринку», - повідомив Лещенко.

Значну частину українського ринку швидко і безперешкодно зайняли проросійські бізнесмени. «Для того, щоб укласти будь-яку велику угоду в Україні, потрібна підтримка влади. Створити величезну, роздрібну компанію, якою на сьогодні є Glusco, саме всеукраїнську мережу АЗС, неможливо без того, щоб мати інфраструктуру поставок нафтопродуктів з Росії», - вважає народний депутат Ігор Луценко.

Згідно із відкритими джерелами, у 2015 році Glusco нічого не завозила до України, а вже у 2016 завозить нафти та газу на понад 90 мільйонів гривень. 2017 року компанія імпортувала нафти та газу на 8 млрд грн.

Зростають прибутки й у іншої фірми цієї структури «Glusco рітейл». У 2016 році імпорт склав 1,3 мільярди гривень. У 2017 році - вже на 2 мільярди гривень. 2018 рік стане ще успішнішим, прогнозують експерти. Glusco/«Протон» заливають авіаційним пальним аеропорти Бориспіль і Київ, фактично монополізувавши ринок скрапленого автомобільного газу», - йдеться у сюжеті.

Народні депутат здогадуються, у чому таємниця цього стрімкого успіху. «Я можу стверджувати, що Glusco і «Протон енерджі» отримали з боку Порошенка зелене світло на все. В той час, коли інші компанії придушують, ця зв’язка отримала зелене світло», - заявив Сергій Лещенко.

На думку нардепа від «Самопомочі» Єгора Соболєва, таке зростання неможливе без Петра Порошенка і згоди СБУ. Про це нібито свідчить фактична монополія на ринку скрапленого газу, який ще кілька років тому був конкурентним. «Були протести з цього приводу. Інші постачальники висловлювали свою позицію, але в нас СБУ часто бере участь у таких неринкових перерозподілах ринку», - не виключає Андрій Герус.

У сюжеті наголошується, що спецслужби до розвитку бізнеса Віктора Медведчука підключені не тільки в Україні, але й у Росії. Федеральна служба з технічного та експортного контролю РФ у порушення власних же правил дозволила компанії «Роснєфть» пряме постачання палива до України. «Тільки «Роснєфть» постачає автомобільний газ в Україну. Ні «Лукойл», ні «Сургутнафтогаз». І «Роснєфть» постачає «Протон енерджі», яка потім здає в мережу Glusco», - переконує нардеп Лещенко.

У сюжеті програми зазначається, що засновником «Глуско Рітейл» цілком офіційно із січня 2014 року був підрозділ «Роснєфті» - фірма «Роснєфть менеджмент компані лімітед», проте 20 вересня цього року з’явились дані про те, що «Роснєфть» вийшла із Glusco.

«Справжній успіх Glusco – це навіть не зріджений газ, а постачання дизпалива - все тієї ж «Роснєфті», - наголошується у розслідуванні.

«У часи Порошенка відбулося відчуження нафтопродуктопроводу, який належав російській державній компанії на користь ще однієї швейцарської компанії яка належить Моісеєву. Це труба, яка іде з російської території в місто Новоград-Волинський. На цій базі зливається сировина, яка йде трубою», - заявив Лещенко.

Йдеться про трубопровід із Росії територією України, який належить «ПрикарпатЗахідТранс», власником якої вказана швейцарська фірма Industry Trading Company SA німця Анатолія Шефера із оточення Віктора Медведчука.

«Це вертикально інтегрована нафтова компанія Медведчука. Зі свердловинами у Сибіру, нафтопереробним заводом у Ростовській області, з нафтопродуктоводом який іде і який зараз фактично конфіскований в України. Цими приватними російськими структурами. І саме через цей нафтопровід, зокрема, заходить цей весь потік товару», - констатував Ігор Луценко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анатоль_ Показати IP 21 Вересня 2018 20:17
А шоколадна iмперiя де заробляе? Га, я вас питаю
Активіст Показати IP 21 Вересня 2018 22:38
А ви воюйте та кричіть СУГС

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus