USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Воїнами не народжуються – ними стають»: проект луцького спортивного клубу

28 Липня 2018 19:00
Останнім часом луцька молодь підхопила тенденцію здорового способу життя і юнаки потягнулись у спортзали та бійцівські клуби. Гарно сформоване атлетичне тіло, брутальний вираз обличчя, підкачані м’язи і, звісно, тату...

Саме за такими ознаками здебільшого можна визначити «спортика» у натовпі. Та після певних подій у країні до молодиків такої статури «приклеїлось» ще одне визначення – «тітушки». Кардинально протилежну ідею показує спортивний клуб «Воїн», який започаткував у Луцьку соціальний проект «Воїнами не народжуються – ними стають».

Реалізовується він завдяки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Одним з авторів проекту є відомий громадський діяч Ігор Алексєєв, у якого Перший детально розпитав про виникнення ідеї та її реалізацію.

– Розкажіть, що це за проект?

– Це – соціальний проект, ініційований та започаткований клубом «Воїн» всього 2 місяці тому. Назва «Воїнами не народжуються – ними стають» говорить сама про себе. Це соціальний проект, ідея якого лежала на поверхні, бо справжній воїн – це в першу чергу правильно вихований чоловік. Тренерський склад СК «Воїн» виховує не людей, які ламають щелепи, а передусім справжнього мужчину, чоловіка в кращому розумінні цього слова. Чоловіка, який росте з розумінням, що таке добро і зло, який з повагою буде ставитися до старших, який поступиться місцем жінці в маршрутці, не образить слабшого. Це те, що повинно виховуватись у нормальному суспільстві і ви можете пересвідчитись, що тут панує абсолютна атмосфера сім’ї.
– Звідки взялась ідея, що вас підштовхнуло до цього?

– До цього мене підштовхнула ситуація, яку я побачив у клубі під час тренування: хлопчисько років 12 холерично сидів у роздягальні і писав уроки. Усе банально – він «скотився» на двійки, мама пожалілась тренеру Андрію Зінчуку, через що він не допустив хлопця до тренування. І малий у паніці сидить та робить уроки, аби тільки його пустили на тренування. І потім же при мені мама приходить і дякує тренеру за те, що він так поступає, бо син знає: не зробив нормально уроки – не буде тренування. Цей момент мене зачепив і я вирішив його якось формалізувати у певний соціальний проект.

Взірець для підростаючого покоління є «Спайдермен» чи «Бетмен», а в гіршому випадку – герої кривавих бойовиків. На жаль, у дітей та юнаків дуже спотворене поняття моралі.

Школа не виконує покладених на неї обов’язків і держава за роки незалежності теж не переймається цим.

– Хто є автором проекту?

– У витоків ідеї, крім мене, був тренерський склад СК "Воїн" – Дмитро Василенко, Андрій Зінчук, Сергій Поліщук, а також голова правління Волинського боксерського клубу олімпійського резерву Руслан Роговський. Реалізовується проект під патронатом Благодійного фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» спільно з Федераціями ММА та бойового самбо у Волинській області.

– Скільки дітей вже охоплено проектом?

– Наразі соціальним проектом вже охоплено близько 300 дітей різних вікових груп та різних категорій. Є діти, які займаються напівпрофесійним і професійним спортом.

Тут дуже багато дітвори і батькам треба довірити їх у надійні руки, аби знати, що з твого сина виховають не телепня, не «гопніка», а нормальну людину. У нас амбітний план, але навіть якщо до нас прийдуть 20, 50, 100 людей, ми все одно вкладемо в них все, що можемо і колись у майбутньому буде приємно, як скажуть, що це людина з великої букви, бо це виходець з «Воїна».

– За які кошти реалізується проект?

– Особливість проекту «Воїнами не народжуються» саме в тому й полягає, що він є абсолютно безкоштовним


З самого початку планувалось, що тренування тут будуть безоплатними, бо одна справа – професійний спорт і зовсім інша – виховання спортивної, здорової молоді.


Хлопці з «Воїна» вже не перший рік проводять безкоштовні тренування і лише зараз це переросло в щось масштабне. Вони завжди це робили власними силами, а ще допомагали товариші, які почали спонсорувати таку ідею.

Зауважу, що будучи на самофінансуванні, без державної допомоги, клуб «Воїн» самотужки виховав чемпіона України та 11 членів збірної України.

Читайте також: Новий зал – нові можливості: як розвивається спортивний клуб «Воїн»

Зрештою, ця ідея знайшла підтримку в Ігоря Палиці. На сьогодні у нас є надійна, стабільна підтримка благодійного фонду і безпосередньо Ігоря Петровича. Є порозуміння, рідко буває так, що хтось просто допомагає без підтексту… Це – приклад рафінованого меценацтва, бо людина зрозуміла, що вкладаючи фінанси у розвиток підростаючого покоління, вона може допомогти виховати майбутнє.

Зокрема, завдяки допомозі його благодійного фонду вдалось придбати нове якісне татамі, закупити форму, відправити дітей на змагання та збори.

– Де відбуваються тренування учасників проекту «Воїнами не народжуються»?

– У приміщенні всім відомого «Естету». Всі пам’ятають, що колись у цьому залі на проспекті Відродження, 22 розташовувалось комунальне підприємство «Естет». Саме це приміщення відіграло неабияку роль у реалізації цього проекту. 5 років тому тут «прописався» Волинський боксерський клуб олімпійського резерву. По правді сказати, нинішній голова правління Руслан Роговський, є батьком цього спортзалу.
Він зумів утримати приміщення колишнього комунального підприємства, аби його не розтягнули під магазини чи інші комерційні структури. Згодом, сюди зайшли хлопці з клубу «Воїн». Разом їм вдається створити для молоді якісні умови та відповідну атмосферу для занять спортом. І можу авторитетно запевнити, що на сьогодні зал в «Естеті» - є одним з кращих у Луцьку. Тут є чудовий професійний татамі на 200 м.кв., які допоміг придбати Ігор Палиця.

– Проект реалізовується лише у цьому спортивному залі?

– Поки що так, але вже ведуться перемовини і є мета розширити поле діяльності. «Воїн» представлений у залах в селі Деревок та Рожище. Але думаю, такий проект, як «Воїнами не народжуються – ними стають», має повне право , і повинен масштабуватися в рази.

Це треба для того, щоб створити сітку, ще раз акцентую увагу, не бійцівських клубів, а клубів, де виховують нормальних адекватних хлопців. Я вважаю, що коли людина робить якісь правильні речі, вона повинна про це розповідати, аби показувати гарний приклад. Тому цей проект треба розвивати і масштабувати, як мінімум, на загальноміському рівні.

– Тобто можна очікувати на відкриття нових залів у рамках реалізації цього проекту?

– Таких закладів повинна бути ціла мережа. У Луцьку має бути, як мінімум, 4-5. Загалом я буду вважати проект дуже вдалим, якщо вдасться задіяти 500-700 дітей. Підхід до тренувань є плановим і професійним. Тренери СК «Воїн» комбінують тренування навиків борцівської та ударної техніки і мають обов’язкову тренувальну програму змагань на рік. Діти обов’язково виступають на змаганнях національного рівня – чемпіонаті міста, області, чемпіонаті України, чемпіонат світу. Але зауважу, що у тренувальному процесі велику роль відіграє розвиток моральних якостей.

– Маєте на увазі, що окрім занять спортом, ведеться ще й виховна робота?

– Так, ми в певній мірі експериментуємо.


Зараз є велика проблема з якістю чоловіків, бо багато представників чоловічої статі мають вади виховання чоловічих рис характеру.


Тому крім спортивних занять, тут також будуть влаштовувати зустрічі з духовними наставниками і успішними людьми. А я б додав до цього всього комплексу ще й уроки володіння зброєю, бо більшість юнаків не вміє з нею поводитись, і ще багато чого іншого.

Під час уроків будуть розповідати молоді про моду і стиль, правила етикету і працюватимемо не лише над фізичним, а й над духовним та моральним вихованням молодих хлопців. Повинно бути виховання стилю в молодого чоловіка. Саме з таких крупин і виховується джентельмен – чоловік, з високими морально-етичними планками, з яким жінці не буде соромно сходити в ресторан, чи вийти в люди, який може постояти за себе і заступитись за вас, з яким є про що поговорити і який не осоромить вас.

Текст: Еля КОРОТИНСЬКА

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus