USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

15 липня: події, факти, дні народження

15 Липня 2020 00:00
Колектив обласного територіального медичного протитуберкульозного об'єднання вітає з днем народження завідувачку бактеріологічною лабораторією Наталю Кондратюк. Друзі та колеги бажають іменинниці злагоди, радості, непохитного здоров’я, добра та миру, тепла та любові рідних і близьких людей. Хай доля дарує яскраві події, незабутні враження і прекрасний настрій!

День народження сьогодні святкують ексдиректорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Лариса Боярин, заслужена лікарка України Ніна Загребельна, директор ДП «Волиньавтотранссервіс» Валерій Кащенюк, журналістка Оксана Ричук, луцький адвокат Назарій Щербяк та організатор Івент-агенції «Tikhonov сoncert and event agency» Назар Грищук.

Лариса Боярин
Лариса Боярин
Назарій Щербяк
Назарій Щербяк
Назар Грищук
Назар Грищук

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників та зичить міцного здоров'я, ентузіазму, наснаги, достатку, процвітання, родинного тепла, любові та щастя та здійснення найзаповітніших мрій. Нехай доля і надалі буде прихильною до вас, даруючи радість життя, незрадливу удачу, вірних і надійних друзів!

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем святкують Арсеній, Фотій, Ювеналій.

Наша хроніка:

Минулоріч неподалік Володимира-Волинського пройшов грандіозний етно-рок фестиваль «Княжий-2019».

Волиняни стали переможцями чемпіонату України з веслування на байдарках та каное у 2018 році.

У 2017 році Волинська область зайняла друге місце серед областей України з найвищим показником урожайності.

У 2016 році в цей день стало відомо про те, що дикі кабани нищать поля волинян.

2015 року цього дня у Луцьку розвалили історичну будівлю цегельний завод минулого століття.

2014 року у цей день редакція писала про незвичайну акцію у соціальних мережах – батл між містами Волині. Користувачі постили фото рідних населених пунктів, за які потім можна було голосувати.

Також 15 липня 2014-го ІА Волинські Новини публікувало перелік стереотипів, або що росіяни думають про українців. Пункт №1 – твердження, що України як держави не існує.

Два роки тому 15 липня чемпіон світу з Волині розповів, де шукати найгарніших дівчат. Срібний призер чемпіонату Європи, володар Кубка світу з бігу на дистанцію 100 кілометрів розповів про свої мандри ІА Волинські Новини.

У 2012 році редакція розповідала, як у спеку мають працювати українці. Відповідно до санітарних вимог влітку українці повинні працювати з кондиціонером, душем і щогодинними перервами.

А у 2011 році Луцьк потрапив у десятку «найбажаніших» міст. Згідно з опитуваннями у соцмережі, Луцьк опинився серед міст, де респонденти хотіли б побувати.

Народилися:

Цього дня народилися голландський художник, майстер живопису й гравюри Рембрандт Харменс ван Рейн, українська журналістка, письменниця, громадсько-політична діячка, учителька середніх шкіл Мілена Рудницька, український актор театру й кіно Олександр Хвиля («Кармелюк», «П'ятнадцятирічний капітан», «Олександр Пархоменко», «Морозко»), український та американський шахіст Степан (Стефан) Попель, англійська письменниця і філософ, уродженка Ірландії Айріс (Джин Айріс) Мердок, радянський танцівник і артист балету Махмуд Есамбаєв, український письменник, народний депутат I-IV і VI скликань Павло Мовчан, український юрист, політик, громадський діяч, голова Спілки юристів України Валерій Євдокимов, австралійський і американський кінорежисер та продюсер Річард Франклін («Блакитна лагуна»), американський кіноактор Джессі Вентура (Джеймс Янош), український спортсмен, гімнаст Юрій Нікітін.

Сталося:

1410 — Відбулася Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордену та об'єднаною польсько-литовсько-українською армією під командуванням князя Вітовта і короля Ягайла. Перемога союзницьких військ підірвала військову могутність Тевтонського ордену і припинила його експансію на cхід. З історичних джерел відомий український лицар, який прославився своїми героїчними вчинками при Грюнвальді — Іванко Сушик з Романова, що під сучасним Львовом: 17 липня 1410 року він дістав у володіння від короля Ягайла-Владислава, «спадкового володаря Русі», два села – «Баришовка і Верхній Зубов у землі Галицькій» за те, що пролив кров у Грюнвальдській битві. У 2005 випущена поштова марка України в серії «Історія війська в Україні» із зображенням лицаря Івана Сушика.

1776 — Відкрито театр «Ла Скала». У XIX столітті «Ла Скала» стала міжнародним центром оперного мистецтва. Багато видатних опер виникло після постановки на цій сцені. Зокрема тут відбулися прем'єри таких опер, як «Пірат» (1827) і «Норма» (1831) Белліні, «Лукреція Борджа» (1833), «Оберто» (1839), «Набукко» (1842), «Отелло» (1887) і «Фальстаф» (1893) Верді, «Мадам Баттерфляй» (1904) і «Турандот» Пуччіні. Під час Другої світової війни театр був зруйнований і відновлений у первісному виді інженером Л. Секкі. «Ла Скала» знову відкрили в 1946 році. Остання велика реставрація проводилась в 2001—2004 роках. В театрі «Ла Скала» співали й видатні українські співачки — Соломія Крушельницька, Марія Стефюк, Вікторія Лук’янець.

1799 — Французький лейтенант П'єр Франсуа Бушар знайшов в Єгипті, поблизу невеликого міста Розетта (нині Рашид), недалеко від Олександрії, Розетський камінь. Лінгвістам дуже важко було розшифрувати тексти давньоєгипетськими ієрогліфами. У 1822 році Шампольйон зробив прорив у справі дешифрування ієрогліфів, використавши метод, який став ключем до розуміння єгипетських текстів. Розшифровка стародавньої мови стала загальним надбанням після публікації його праці «Єгипетська граматика» у 1841. Це відкриття дало поштовх подальшому активному вивченню єгипетської ієрогліфічної писемності, а французького вченого за відкриття було нагороджено орденом Почесного легіону. Між тим нещодавно стало відомо, що ієрогліфи вперше були розшифровані майже за тисячу літ до Шампольйона. Це зробив середньовічний арабський вчений Ібн Вахшийя ан-Набаті, що написав на початку IX в. н. е. рукопис «Пристрасть пізнання написаних знаків», в якому розкриваються значення деяких староєгипетських ієрогліфів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus