USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Квартири для атовців та адаптація людей з інвалідністю: соціальні програми, що діяли в Луцьку у 2019

17 Лютого 2020 13:31
Важливим напрямком роботи Луцької міської ради є соціальна підтримка людей, які найбільше цього потребують, а це: малозабезпечені, одинокі громадяни, багатодітні сім’ї, сім’ї з дітьми, громадяни, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, особи з інвалідністю, ветерани війни та праці, внутрішньо переміщені особи з окупованих та анексованих територій України, учасники бойових дій з числа учасників АТО/ООС та члени їхніх сімей, афганці.

Щоб забезпечити належні умови їхнього проживання та відпочинку, у міській раді діє п’ять соціальних програм, які фінансуються з міського бюджету, йдеться на сайті Луцькради.

У рамках Комплексної програми соціальної підтримки учасників бойових дій, бійців-добровольців, членів їх сімей, а також сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, у 2019 році з бюджету міста надавалась адресна грошова допомога на оплату житлово-комунальних послуг, одноразова матеріальна допомога 70-ти військовослужбовцям, які призвані на військову службу за контрактом до Збройних Сил України, одноразова фінансова допомога на лікування для 329 осіб.
Минулого року 35 учасників бойових дій пройшли навчання та отримали посвідчення водія транспортних засобів. З міського бюджету виділено кошти на забезпечення відпочинком учасників АТО/ООС з наданням психологічної реабілітації (161 особа мала можливість відпочити та пройти реабілітацію у санаторіях «Пролісок» та «Лісова пісня»).

Виділено кошти для 21 учасника Програми забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, бійців-добровольців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення і захисті незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, а також членів сімей загиблих (померлих), зниклих безвісти в результаті участі в антитерористичній операції на 2017-2019.

Успішно діє в Луцьку Програма соціальної адаптації осіб з інвалідністю на 2018-2020 роки. За 2019 рік було укладено 68 угод цивільно-правового характеру з людьми, які мають інвалідність. До надання послуг у департаменті соціальної політики залучались представники різних громадських організацій та інші особи, які не є представниками громадських об’єднань. Надання послуг здійснювалось з урахуванням можливостей та особливостей кожного.

У 2019-му році 9 лучан отримали нове житло. Три сім’ї отримали ключі від квартир в новобудовах у порядку черги. Своє житло вони чекали кілька десятків років. Це стало можливим завдяки новій політиці співпраці з забудовниками. При виділенні землі під будинок, вони передають певну кількість квартир місту. Шість квартир надали дітям-сиротам у рамках програми забезпечення їх житлом.
Щедрий подарунок від міської ради отримала громадська організація "Генерація успішної дії”. Люди з інвалідністю по зору відтепер мають нове відремонтоване приміщення. Раніше вони займали одну кімнату на вулиці Бенделіані, 7а. Тепер же мають дві і в одній із них облаштували студію друку шрифтом Брайля “Braille Studio”. Луцьк є чи не єдиним містом, що підтримує друк шрифтом Брайля. Також міська рада повністю фінансує службу супроводу незрячих.
Останнім часом Луцьк став адаптованішим для людей з обмеженими фізичними можливостями. Поруч із замком Любарта встановлено його тактильний макет. В місті зроблено багато понижень бордюрів, тактильною плиткою викладають тротуари, а на світлофорах працюють звукові маячки. Все це дає змогу людям з інвалідністю почуватися безпечніше та надійніше на вулицях нашого міста.
Продовжується робота з підтримки громадських організацій, які виховують дітей з особливими потребами.

Минулоріч у Луцьку відкрито осередок для дітей та дорослих з аутизмом. Такий подарунок отримала громадська організація “Янголята”. Комунальне приміщення з сучасним ремонтом розміщене на вулиці Огієнка, 20. Тут є все для повноцінного функціонування, щоб розвивати свої здібності та отримати підготовку до самостійного життя: кімнати для групових та самостійних занять, облаштовано вбиральні. Таке приміщення “Янголята” чекали сім років. До цього часу змінили чимало адрес.
Упродовж минулого року реалізовувався соціальний проєкт „Соціальні послуги в громаді”, в межах якого проводилися заняття для вихованців громадських організацій “Батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку”, “Центр реабілітації осіб з інвалідністю „Джерело життя”, “Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру „Янголята”, “Батьків дітей з психофізичними порушеннями у розвитку „Повір у себе”. Основне завдання проєкту інтеграція дітей з особливими потребами у суспільне життя через самообслуговування, творчість та самореалізацію.
Окрім того, упродовж року вихованці громадських організацій стали активними учасниками всеукраїнських та міжнародних фестивалів. Сприяння та фінансову підтримку надала Луцька міська рада. Громадські організації “Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру „Янголята”, “Центр реабілітації осіб з інвалідністю „Джерело життя” та “Батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку” взяли участь у Всеукраїнському фестивалі “Червоноград скликає друзів”, який відбувся у м. Червонограді Львівської області.

Також вихованці громадської організації “Батьків дітей з синдромом Дауна” презентували свою творчість на Міжнародному творчому інклюзивному фестивалі “Разом ми зможем більше” в м. Брест, Республіка Білорусь та Х Міжнародному фестивалі людей з інвалідністю “Долина нарцисів”, що проходив у м.Хуст.
Учасники театральної студії “ТАМІ” громадської організації “Центр реабілітації осіб з інвалідністю „Джерело життя” не тільки дебютували на Третьому фестивалі українського аматорського театру “День театру” в Києві, але і вибороли гран-прі фестивалю. Колектив “Сонячні люди” громадської організації “Інклюзивні студії” взяв участь у Міжнародному фестивалі театральної творчості “Шлях”.
Вихованці громадських організацій “Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру „Янголята”, “Батьків дітей з психофізичними порушеннями у розвитку „Повір у себе” побували на Всесвітньому фестивалі ANCA м. Аланья, Туреччина.

Улітку 2019 року за кошт міського бюджету 68 вихованців громадських організацій “Батьків дітей з синдромом Дауна та іншими порушеннями розвитку”, “Центр реабілітації осіб з інвалідністю „Джерело життя”, “Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру „Янголята”, “Батьків дітей з психофізичними порушеннями у розвитку „Повір у себе”, “Ресурсний центр „Кольорова капустинка” відпочили на морі у курортному селі Красне Скадовського району Херсонської області у супроводі своїх батьків.
Також діти з сімей учасників АТО побували у Литовській Республіці, а вихованці громадської організації “Християнська Асоціація молодих людей та сім’ї ХРАМ — YMCA” у Римі (Італійська Республіка) на Міжнародному дитячому саміті “Я можу”.
Завдяки тісній співпраці з благодійними та громадськими організаціями „Ми плюс”, Волинським обласним благодійним фондом „Дитяча місія. Україна” та Волинською обласною громадською організацією „Християнська асоціація молодих людей та сім’ї - „ХРАМ” упродовж літа оздоровилось та відпочило 98 дітей з сімей, які потребують особливої соціальної підтримки.
У продовження проєкту “Соціальні послуги в громаді” у листопаді минулого року року відкрито новий соціальний заклад – Інтеграційні студії розвитку для дітей та молоді з інвалідністю.
Основна мета закладу – створення платформи навчально-розвиваючих та інтеграційних занять для дітей та молоді з особливими потребами.

Було започатковано нову форму роботи в межах цього соціального проєкту - заняття “Навчальні студії – англійська без обмежень” для лідерів громадських організацій, які працюють з дітьми з особливими потребами.

Окрім того, упродовж року проведено низку важливих заходів, зокрема, благодійну акцію “Скоро до школи” для дітей з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Цього року акція відбулася вдев’яте та охопила понад 260 дітей-першокласників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus