USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На «Моторі» 75 років не зраджували двигунам. ІНТЕРВ’Ю. ФОТО

16 Серпня 2013 13:00
Завод, де ремонтують двигуни до літаків… Асоціації прості – деталі, багато різних залізяк, мастил, солідолу - як на кожному заводі. Так думаєш, поки не потрапляєш на території. А тут – майже ботанічний сад. Певно, все це заслуга керівника – Миколи Матрунчика. У інтерв’ю він зізнався, що для нього хобі – природа і все, що з нею пов’язане: полювання, рибальство, збирання грибів.






Микола Іванович Матрунчик на заводі вже - 36 років. Починав старшим інженером, тоді ще у званні лейтенанта; згодом – працював начальником відділу, старшим конструктором. І вже 21 рік очолює це підприємство. Військове звання – полковник запасу.

«Підприємство створене у 1938 році. До того, як «осісти» у Луцьку змінило декілька разів «прописку»: базувалися у Орлі, Ліпецьку, Саратові.
Під час війни особовий склад ремонтував літаки, які брали участь у бойових діях на Сталінградському, Воронезькому, Донському, 1-ому, 2-ому Українських та інших фронтах.

До цього часу вже була освоєна технологія ремонту 11 типів літаків (у тому числі – 9 різних видів двигунів) винищувальної, штурмової та бомбардувальної авіації.
Усього за роки війни в майстернях відновили 985 літаків і 2490 двигунів. У березні 1945 року підприємство перебазується в Луцьк, де в січні 1946 року на базі майстерень створюється 223 авіаційна ремонтна база.
З лютого 1998 року підприємство має статус: Державне підприємство «Луцький ремонтний завод «Мотор».


На разі, ДП ЛРЗ «Мотор» - провідне підприємство України і країн колишнього СРСР, що спеціалізується на ремонті авіаційних турбореактивних двигунів четвертого і третього поколінь для сучасних бойових літаків.
Зараз завод «Мотор» ремонтує двигуни, що встановлюються на літаки Су-17, Су-20, Су-22, Су-24, Су-27, Су-30, МіГ-29.

«Ми ніколи не перепрофільовувалися як інші підприємства. Це просто недоцільно. Ми ремонтуємо двигуни четвертого покоління. У нас дуже дороге і складне обладнання. На ньому теоретично можна щось інше робити, до прикладу, колінвали. Вони будуть набагато кращі, ніж «рідні» - заводські, але – вони будуть і набагато дорожчі».

Зараз Луцький ремонтний завод «Мотор» забезпечує роботою майже тисячу лучан.

«Колись працювало значно більше. Але не ті часи. Останні роки щороку збільшуємо штат на 20-30 працівників. До нас частенько приїжджають делегації з різних країн світу».

«Злі язики» кажуть, що в нас працюють одні китайці. Це не так.
Ми співпрацюємо більш як з 20 країнами світу, ремонтуємо їхню техніку, обслуговуємо її по гарантії та навчаємо їхніх спеціалістів».


На підприємстві шанують ветеранів праці. Більш як 90 колишніх працівників Луцького ремонтного заводу «Мотор» вшанували на урочистостях у Волинському обласному академічному музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка з нагоди 75 річчя від дня заснування підприємства.

Розмовляв Костянтин ЯВОРСЬКИЙ
















Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Корінний лучанин Показати IP 16 Серпня 2013 14:16
Ботанічний сад!? Та тому, що Директор розумний та підприємливий з військовою дисципліною і ще тому, що завод ДЕРЖАВНИЙ та зі своєю специфікою! Я там бував і мені сподобалось підприємство. Добре що не роздерибанили завод як тисячі інщих!
лучани до Корінний лучанин Показати IP 16 Серпня 2013 16:51
Завод дерибанять щодня. Працівники "лєвак" роблять та виносять. Масово крадуть.
лучанину до лучани Показати IP 16 Серпня 2013 20:50
Заздри мовчки!! За останній квартал премію дали три рази, і далеко не по 100грн., а значно більше, а якщо тобі заср..цю щось точили на "Моторі" чи наносили гальванопокриття, чи щось інше, то слід подякувати, а не брудом обливати. Завод платить чималі податки (один з небагатьох в області) в т.ч. щоб і твої діти в садочок і в школу ходили!!
лучани до лучанину Показати IP 17 Серпня 2013 08:36
"Левак" - це є крадіжка. Нема чим гордитися.
Лев Показати IP 17 Серпня 2013 21:50
А от мені там крильчатки балансували і зробили хлопці на славу. Молодці і все було через бухгалтерію офіційно. Ніде зробити незмогли бо крильчатки по 1м. в діаметрі були а тут за 2 дня без проблем, щей гарантію дали на свою роботу вже 3 роки крутяться без проблем. А коли забирати приїхав то здивований був чистотою і порядком в цехах.
дідо до Лев Показати IP 18 Серпня 2013 10:16
Крильчатку важко у кишеню сховати та пронести через прохідну,тому робили через бугалтерію.
Володимир Показати IP 27 Серпня 2013 11:25
Це направду керівник на своєму місці. Таких би побільше в Україні. Тоді, і відношення до роботи, і життя в країні було б краще.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus