USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Один раз на 6800 років: над Луцьком – трихвоста 5-кілометрова комета NEOWISE. Фото

15 Липня 2020 10:34
Астролюбителі зі всього світу активно стежать за поведінкою нещодавно виявленої трихвостої комети NEOWISE (C / 2020 F3), яка обіцяє стати досить яскравою для спостереження неозброєним оком після свого зближення з Сонцем 3 липня 2020 року. Небесне тіло є унікальним, оскільки комета не вибухнула після «побачення» із Сонцем, як це відбулося з кометами ATLAS та SWAN.

Уперше комету NEOWISE астрономи помітили у березні 2020 року і назвали її на честь телескопа Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer. Наступного разу небесне тіло зблизиться із Землею на мінімальну відстань через 6800 років. Згідно з її інфрачервоним спектром, вона шириною 5 кілометрів, ядро комети вкрите темними частками, що залишилися від формування нашої Сонячної системи 4,6 мільярди років назад. Комета NEOWISE у нічному небі Луцька
Комета NEOWISE уже розпочала віддалятися від Сонця. Її максимальне зближення із Землею відбудеться в ніч з 22 на 23 липня цього року. Мешканці Північної півкулі зможуть спостерігати за нею неозброєним оком 14-19 липня орієнтовно через півтори години після заходу Сонця.

Найкраще вести спостереження за космічним у північно-східному напрямку. Як орієнтир можна використовувати Полярну зірку і сузір'я Великої Ведмедиці.

До слова, сонячний зонд «Паркер» розглянув три хвости комети NEOWISE. Дані, отримані зондом, допомогли виявити дві компоненти в іонному хвості, а також дозволять в подальшому визначити розміри і швидкості частинок в пиловій хвості, повідомляє NASA.

На зображеннях, отриманих зондом, прекрасно видно два хвости комети. Більш широкий і білуватий хвіст складається з частинок пилу і тягнеться уздовж орбіти комети, більш вузький і блакитний хвіст складається з іонів, що утворюються з атомів і молекул газів в комі під дією ультрафіолетового випромінювання Сонця.

Іонний хвіст спрямований від Сонця, у ньому можна розрізнити дві окремі компоненти, таким чином, можна вважати, що у комети три хвости. Як сподіваються вчені, подальший аналіз даних, отриманих зондом, дозволить визначити розміри частинок пилового хвоста, а також швидкості, з якими вони покидали ядро комети.

Комета NEOWISE над Луцьком
Вікторія Семенюк, Олександр Гаврилюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus