USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Освітня реформа потребує належного фінансування, - Ірина Констанкевич

24 Листопада 2017 14:08
Проблеми освіти обговорюють сьогодні у Луцьку під час виїзного засідання комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України. Захід відбувається з ініціативи народного депутата від УКРОПу, голови підкомітету з питань позашкільної, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої освіти та освіти дорослих Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Ірини Констанкевич.

Розпочався візит членів комітету із зустрічі з головою Волинської облдержадміністрації Володимиром Гунчиком та заступником голови Волинської облради Романом Карпюком, повідомляє прес-служба волинського УКРОПу.

У вересні Верховна Рада прийняла новий закон про освіту. Однак, держава не фінансує достатньо і в повному обсязі освіту. Щороку все більшу долю витрат на утримання шкіл перекладається на батьків, спонсорів, місцеві громади.

«Сьогоднішнє виїзне засідання комітету – це можливість говорити і про законодавчі, і про конкретні тенденції освітнього середовища на Волині й в Україні, – каже народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич. – 47 відсотків волинської освіти – сільська. Діти навчаються переважно у невеликих школах, з невеликою наповненістю класів, які віддалені від районних центрів, до яких важко дістатися, адже дорожнє покриття у жахливому стані. Не всі школи забезпечені шкільними автобусами, у багатьох – немає інтернету, сучасного матеріально-технічного обладнання. А якщо ми дійсно реформуємо освіту, то потрібно робити для неї належний матеріальний фундамент».

Ірина Констанкевич зазначила, що з 2016 року профтехосвіта фінансується з місцевих бюджетів. Зараз на місця хочуть передати й фінансування коледжів та технікумів (заклади І-ІІ рівня акредитації).

«На Волині це 10 навчальних закладів і з обласного бюджету на них додатково потрібно буде ще 100 млн грн. Це дуже великі кошти», – зазначає Ірина Мирославівна.

Ще одне питання важливе питання – розвиток профтехосвіти.

«Ми вважаємо, що такі зміни, які вводять нові правила гри, повинні бути наперед прописані і має бути чітке розуміння і бачення того, до чого вони призведуть, – говорить Ірина Констанкевич. – А в нас навпаки: спочатку змінюють, а потім починають виписувати законодавство. Перед тим як передавати профтехосвіту на місцевий рівень, потрібно було виписати новий закон про профосвіту, де врахувати фінансову та матеріальну складову. Однак, закон про профтехосвіту у кращому випадку буде прийнятий у середині 2018 року. Нині його лише готують».

«Якщо говорити про коледжі і технікуми І-ІІ рівня акредитації, то тут може повторитися та сама ситуація, що й з профтехосвітою. У законі про освіту, коледжі та технікуми належать до передвищої фахової освіти. Але підзаконних актів, якими має регулюватися цей процес досі немає. І допоки міністерство їх не розробило, ми вважаємо, що не можна перекладати фінансування на місцевий рівень», – зазначила нардеп.

Народні депутати від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» зареєстрували у Верховній Раді два законопроекти, які мають відновити права професійно-технічної та фахової передвищої освіти. Документами пропонується, зокрема, дозволити фінансування профтехосвіти не лише з місцевих, а й із державного бюджету. Законопроекти вже пройшли попереднє обговорення на комітеті з питань освіти і науки.

Участь у виїзному засіданні освітнього парламентського комітету беруть перший заступник голови комітету з питань освіти і науки Олександр Співаковський, перший заступник міністра освіти та науки Володимир Ковтунець, народний депутат Тарас Кремінь, представники управління освіти Волинської облдержадміністрації, освітніх установ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus