USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

У луцькому парку між іржавими каруселями гуляє вітер і сумна малеча. ФОТОРЕПОРТАЖ.

25 Листопада 2009 08:48
Ще в квітні цього року Луцька міська рада оголосила конкурс на встановлення у парку імені 900-річчя міста нових атракціонів. Міський голова Богдан Шиба повідомляв, що вже були охочі опікуватися парком. Проте у парку атракціонні краєвиди й досі нагадують популярні кадри мертвого міста Прип’ять в Чорнобильській зоні – іржаві залишки цивілізації, які потрохи з’їдає час.
Облуплена фарба, поламані каруселі, закинуте адміністративне приміщення – це сьогодення парку. Атракціони тут вже два роки нікого не обслуговують, так як відпрацювали свій строк експлуатації.


Директор КП «Центр дозвілля та відпочинку ім.900-річчя м. Луцька» Володимир Гончаров підтверджує: «Дві людини дійсно були, велися переговори, роздивлялися проекти. Але я в переговорах участі не брав, тому не можу сказати, що саме не вдовольнило інвесторів».


Директор центру зазначає, що парк планували здати в оренду на 15 років, тому особливо ретельно ставилися до планів самого можливого інвестора: «Я би не хотів, аби вийшло так, щоб парк перетвориться в сквер чи площу для будівництва житлових будинків. Парк має залишатися парком».


Загалом у парку було 5 атракціонів. Один з них демонтували, розібрали та здали на металолом. Два атракціони для дітей дошкільного віку перевезли в луцький зоопарк. Три інші стоять на місці.  Гончаров планує на території зоопарку зробити дитячу площадку, де і будуть працювати перевезені каруселі. Проте, аби привести до ладу атракціони потрібно приблизно 6-7 тисяч гривень.


Атракціони, які зараз є у парку імені 900-річчя Луцька не потребують в демонтажі та загрози для лучан не становлять, каже директор центру. «Вони будуть стояти до тих пір, поки не прийде інвестор чи людина, що візьме їх в оренду парк 900-річчя на довгий період часу і не закупить нові атракціони» - зазначає Гончаров. Нині лучани використовують чортове колесо в якості гойдалки чи місця для прогулювання уроків, не зважаючи на попереджувальні знаки.


В минулу п’ятницю на території парку було організоване масштабне прибирання та висадка дерев. Проте, сміття продовжує з’являтися знов. Гончаров каже, що парк має шість смітників та лише двох прибиральників, які отримують зарплатню з міського бюджету. В штаті комунального підприємства посади прибиральника парку не передбачено. Та нарікає на хвору психологію людей, які очевидно, не привчені за собою прибирати.


Вдень парком прогулюються батьки з дітьми. Під вечір, місце стає придатним для компаній, які хочуть розважитись.


Поки парк не забезпечує відвідувачам належних умов, лучани самі починають його облагороджувати. Наприклад, з’явилася така цікава конструкція.


Ще два роки тому, у парку щонеділі організовували концерти. Проте, за словами Гончарова, артист потребує гонорару, якого підприємство забезпечити не може.


В той же час, директор центру не хотів би повертатися до тих умов, коли парк функціонував: «До цієї території відноситись не можна так, як це було. Це не функціонування парку, а просто його існування. Якщо в парк імені Лесі Українки постійно вкладають гроші, то парк 900-річчя – це Богом забута земля»

Вихід з існуючої ситуації Гончаров бачить у фінансуванні парку з міського бюджету або пошуку спонсора, який погодиться не змінювати призначення парку, як відпочинкової зони та буде розвивати цю територію. До поки цього немає, дітям залишається лише слухати спогади, як тут було колись добре.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
хз Показати IP 25 Листопада 2009 12:23
змахує на чорнобиль... правду казав шиба ...місто стає все гавніше та гавніше...
Юка Показати IP 25 Листопада 2009 13:43
До хз: причому всі розуміють, кому треба у цьому завдячувати
Юка Показати IP 25 Листопада 2009 13:50
що ж злякало потенційних інвесторів: захмарна сума капіталовкладень чи не зовсім естетичний і презентабельний вид самого парку? але ж це район багатоповерхівок, а там стільки маленьких діток, яким так необхідне і чисте повітря, і цікаве й водночас корисне дозвілля.
Dmytro Показати IP 25 Листопада 2009 16:31
Жахливий вигляд... руки мера далі центрального парку не доходять!(( ( хоча і в центральному вистачає таких місць ( взяти хоча б аварійний міст)
Dmytro Показати IP 25 Листопада 2009 16:34
2Юка жахливий вигляд самі інвестори і мали усунути, мабуть злякала позиція влади та криза! ( бо сучасне дитяче містечко з гарними новими атракціонами мало б попит у жителів Луцька!
Таня Показати IP 25 Листопада 2009 17:25
Шкода що в такому стані не лише парк, а й "душі" наших керманичів!
Я Показати IP 26 Листопада 2009 16:33
В нашому місті стільки людей, які насправді мають кошти, щоб привести парк до толку. Чому ніхто цього не робить? Це ж не задарма, вони ж цих інвестицій можуть самі грошей накосити, адже люди будуть йти, якщо буде куди йти. Згадайте, як було раніше: парк був насправді місцем, де можна було гарно провести час із сім"єю, друзями і т.д., а зараз там навіть із собакою страшно вийти...
Саша Показати IP 26 Листопада 2009 21:46
афігєєть!!! поки не можу вибратися до Прип"яті, пішов туда фоткатися!!!
Руслан Показати IP 28 Листопада 2009 11:50
Що стосується парку цеж лице міста це просто ганьба щоб на це небуло коштів.Мерія робіть висновки....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus