USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Занепад профтехосвіти спричинив міграцію молоді

24 Листопада 2017 12:01
Через відсутність розвитку профтехосвіти та низьку якість освіти серед молоді фіксують значне збільшення міграції як у межах держави, так і за кордон.

Про це стало відомо під час виїздного засідання Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України, який відбувається з ініціативи нардепа-укропівця від Волині Ірини Констанкевич.

Перший заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань вищої освіти Олександр Співаковський зауважив, що із випускників навчальних закладів, в середньому, лишаються працювати на місці 30%.

«Ми проаналізували ситуацію на Херсонщині і побачили, що коли приходить інвестор, то йому немає з ким працювати, адже із усіх випускників навчальних закладів лишається лише близько 30% і то здебільшого це ті, в кого невисокий освітній бал. Відповідно ми спостерігаємо велику міграцію молоді на теренах України. Щодо Волині, то тут є інша проблема – чимало молодих людей мігрують за кордон, зокрема в Польщу», - розповів Олександр Співаковський.
Така ситуація склалася, пояснює перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець, через те, що розвитком галузі в державі не займалися десятки років.

«Ми бачимо, що освітні реформи - це важкі процеси, при яких важко зберегти якість освіти. Молодь їде в Польщу збирати полуницю - це говорить про те, що освітою в Україні ніхто не займався 20 років. Адже можна вести селянське господарство і вирощувати ту ж полуницю у нас та продавати її в Євросоюз. У нас кращі землі, але свій бізнес тут не розпочинають, а їдуть працювати на когось. А якщо цю справу не може розпочати випускник навчального закладу, то стає зрозуміло, що освіта, яку він здобув неналежної якості», - розповів посадовець.
Щодо Волині, то в регіоні фіксуються значні недобори студентів у професійно-технічні заклади. Для прикладу, у 2012 році було 10,5 тисячі студентів, у 2016 році їх стало 9,1 тисяча (недобір 43%-60%), а в 2017 – 8,7 тисячі осіб.

На зустрічі також йшлося про те, що за останні три роки на Волині збудували та капітально відремонтували 8 шкіл та 28 дошкільних навчальних закладів.

Довідково. Професійну освіту Волинської області забезпечують 19 закладів професійно-технічної освіти державної форми власності. Серед них: 3 центри професійно-технічної освіти, 5 вищих професійних училищ, 5 професійних ліцеїв, 2 професійно-технічні училища, 2 заклади соціальної реабілітації, 2 заклади освіти, підпорядковані ВНЗ. Окрім того підготовку робітників здійснює ще 31 професійно-технічний навчальний заклад І атестаційного рівня різних форм власності та підпорядкування. За рахунок коштів обласного бюджету здійснюється фінансування 16 закладів професійної освіти, м. Луцька – 5, державного бюджету – 2. У 2018 році на обласний бюджет Волині держава планує «перекинути» ще 10 профтехучилищ. Станом на 01.10.2017 року у закладах професійної освіти області робітничу кваліфікацію здобувають майже 8,7 тисяч учнів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучанка Показати IP 24 Листопада 2017 12:55
то закрийте половину тих ПТУ, які не можуть навчити хлопців працювати на сучасних "джондірах" або ремонтувати джипи, бо крім коробки від іржавого "москвича" в майстерні нічого нема.Зате ПТУ №9 добре навчає прибирати територію, то хай дипломи "оператора мітли" вручає,
ігор луцький Показати IP 24 Листопада 2017 15:11
Навчання в цих закладах зробити платним.З державного і місцевого бюджета витрачаються кошти,а 70% потім їдуть заробляти конкретне бабло в маскве або ЄС,а приїхавши біжать в соцбез для оформлення субсидії.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus