USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.85 9.97

«Чи мені експонати продавати, чи з торбою іти…» - директор музею в Рокинях

22 Січня 2011 09:15
Уряд України має намір всіляко сприяти розвитку музейної справи, однак волинські музейники вірять обіцянкам неохоче.

Державну підтримку музеям пообіцяв прем'єр-міністр України Микола Азаров після відвідування Національного музею історії України 21 січня, – повідомляє «Історична правда».

«Важливість таких установ для наших людей, особливо для молоді, надзвичайно велика. Уряд це розуміє і, відповідно, буде робити все можливе для того, щоб ці установи розвивалися», – зазначив урядовець.

Однак директор Музею сільського господарства та селянського побуту Волині, що в селі Рокині під Луцьком, Олександр Середюк вважає, що очільник Кабміну «лукавить», запевняючи, що музейну справу підтримуватимуть.

«Якщо обіцяє, то буде з точністю до навпаки. Нинішня влада вкрала в української культури один мільярд гривень. І це все відбилося і на музеях», - каже Середюк.

«В законі про бюджет на 2011 рік уряд забрав один мільярд гривень, які передбачались на культуру. Так, на Волинь передбачили в бюджеті на два мільйони менше, ніж минулого року», – розповідає музейник з Рокинь.

«А от мій музей лишили без 70 тисяч в рік. Виділили 320 тисяч гривень на цілий рік. То про яку підтримку музейної справи він говорить?» – обурюється він.

Як розповів Середюк, для нормального функціонування музею під відкритим небом у Рокинях потрібне фінансування у 800-900 тисяч гривень на рік.

Не рятують і кошти, які платять відвідувачі музею: їх, за словами Середюка, в рік збирають 50-70 тисяч гривень.

Середюк стверджує, що подібні проблеми турбують не тільки його, а й інші музеї та заклади культури.

«Так воно кругом. Я вже говорив і з директорами філармонії, і обласного краєзнавчого музею. У всіх скосили – в тих на двісті тисяч, в інших на меншу суму. Хоч індексація на зарплату збільшується. Ми і так ледь животіємо», – пояснив директор музею.

Невтішна ситуація з фінансуванням змушує Середюка міркувати про скорочення кількості працівників. Тим часом у Європі, каже він, музеї мають державну підтримку «по повній програмі».

«Мені треба п’ять чоловік скорочувати», - каже Середюк. Він пояснює, що у його підпорядкуванні - два музеї: центральна експозиція, яка займає 600 квадратних метрів, і сім залів, і експозиція просто неба – козацький зимівник.
«Всього разом це 171 тисяч квадратних метрів експозиції. На одну охорону треба тільки 15 людей. А нас всього разом із науковцями, екскурсоводами і зі сторожами налічується 15 людей», - бідкається Середюк.

«А якщо скорочувати, то це треба компенсацію виплатити. Я не знаю, що робити. Чи мені експонати продавати, чи десь з торбою іти, чи розгортати комерційну діяльність», - розмірковує він.

«Ми ж неприбуткова організація. Але наша влада думає, що коли в музеї роблять вареники, козацький куліш, катають на конях, то нехай музей сам на себе заробляє», – нарікає Олександр Середюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Катерина Показати IP 22 Січня 2011 09:48
То ти черевички просиш?
Небайдужа Показати IP 22 Січня 2011 14:38
Комерцією треба і давно! А ще пропонувати свій музей для фестивалей, одну з кімнат музею - в оренду під виставки. Варто там побудувати 5-зірковий готель. Принаймні так роблять за кордоном! А людей своїх не викидайте на вулицю. Вас і так мало.
Рокинянин до Небайдужа Показати IP 22 Січня 2011 15:55
А ви не тільки Небайдужа, але й Наївна. Та в Середюка там комерція на повну котушку процвітає!!! У вихідні там купа машин, бумкає музика, дівчата верекники готують, на конях катають... 50 тисяч в рік??? та він за тиждень влітку там таку суму піднімає!!! Інша справа, що поприбіднятися і поклянчити в держави грошей, кладучи виручку собі в кишеню - святе діло. До того ж для такого єврея по натурі як Середюка
Сергій Показати IP 22 Січня 2011 16:00
А там комерція давно. Тільки не зрозуміло, куди гроші йдуть. Ми там в 2010 році раз сім гуляли з гостями. І не з дешевих задоволень. Так що треба не плакати, а гроші не шакалити.
експерт Показати IP 22 Січня 2011 17:54
Такий музей потрібний Волині. Це - наша гордість. Сьогодні є єдиний шлях його зберегти - негайно прогнати звідти Середюка. Не вигнати, а прогнати. І поставити не скнару, не хапугу і нитіка, не випрошувача, а творчу людину, менеджера. В цьому музеї і за рахунок такої території можна заробляти гроші на нормальну зарплату і розвиток. Це треба робити негайно, бо я добре знаю хватку цього "історика". Чим швидше це буде зроблено, тим краще буде для всіх, в тому числі - й Середюка. Лише таким чином ми збережемо цей унікальний заклад!
kindula до експерт Показати IP 23 Січня 2011 10:08
Ти гониш. Середюка звідти ніхто не прожене - він сам той музей створив, сам експонати збирав, сам його підтримав, коли союз розвалився і гроші перестали давати. Того зараз середюк має там повне право робити з тим музеєм що захоче - держава свого часу його похєрила.
San Показати IP 22 Січня 2011 18:35
Абсолютно згодна з двома останніми дописувачами. І ми там були, і мед пиво пили, і немало за це заплатили. Плюс стоянка машин, гроші за яку ідуть виключно у приватну кишеню.А з приводу експозиції в залах... Якби вони хоч елементарний порядок там підтримували! Пилюка ковтюхами клубочиться, експонати в жалюгідному стані від бруду(!), скло у вітринах де надколоте, де надтріснуте. Настягували з дому старих розвалених диванів, шаф, дзеркал, які абсолютно недоречні у виставкових залах. А деякі "експонати", наприклад, каштани, що представлені, як дари волинської природи, покладені, очевидно, ще в день відкриття музею: зморщені, сплющені, запилені... Восени з-під ніг можна підняти і виклати щоосені свіжі! Одному директору нічого не бракувало! Вуса, шаровари! Після тієї "екскурсії" були дуже всі неприємно вражені і пригнічені.
Helge Показати IP 23 Січня 2011 00:00
Середюк - интересный чувак - вроде и не еврей - под казака косит, а повадки те же - сначала сЪедим ВАШЕ, а потом - каждый своё.... Оформись себе спокойно - как предприниматель - и зарабатывай, а не жопой крути, как змей на сковородке.....
Сеня Показати IP 23 Січня 2011 00:00
800 тис/рік, це ж майже 60 тис/місяць, а на 15 чол. по 4000 грн. Не "кисло" + кабак+квитки+столик чи бесідка в оренду...хм.. Були ми там. На поліссі таких музеїв закинутих стоїть море. Дайте мені 800 тис на рік, ми з кумом жити там будемо і охороняти))
Ще раз експерт Показати IP 23 Січня 2011 08:10
Щодо експозиції, то це не музей, а склад непотрібних речей гоголівського Плюшкіна. Молодець коментатор San - там один бруд і рухлядь, а заїжджають же в музей туристи з інших областей, та й, навіть іноземці. Цікаво, чи був там хтось з культури? І яке враження? Середюк перетворив в нужник те, чим пишалася Волинь!
ЗМІ Показати IP 23 Січня 2011 10:55
Жлоб і скнара! Якщо приїхали взимку журналісти з телебачення і увесь день працюють в Середюка, то можна їх хоч чаєм напоїти? Це ж не в ресторан вести на коньяк і ікру? Це - елементарна культура людей, тим паче - українців, тим паче - козаків, до яких Середюк себе приписує. Про таку культуру знають навіть папуаси. Сумно, що Середюк не знає.
Небайдужа Показати IP 23 Січня 2011 11:10
То поставте там ще когось з культури та перевірте антимонопольним комітетом чи податковою. А музей таки треба! Без нормального господаря та комерції - музей не житиме!
Сергій Показати IP 23 Січня 2011 12:29
Краще б він ту тему не заводив. Буде там і КРУ, і податкова, і ДСБЕЗ. Допоможуть. А вкінці ще й кожевніков припре.
Волинянка Показати IP 5 Лютого 2011 12:10
Дуже легко забрати у когось те, що створене тяжким трудом. Середюк створив не тільки музей, він працює з нашими дітьми, і при тому, досить результативно. Чого ж ви туди їдете , якщо там так все погано! На готовому легко працювати. Місця на Волині багато.Створіть тоді щось краще, як створив Середюк. А поїти чаєм всіх, хто приходить, щоб обплювати, немає чого! Допоможіть утримати те, що ще не знищили "бажаючі захватити".У нас це вже скоро стане нормою - прийти, побачити, відібрати.
месник Показати IP 23 Квітня 2011 20:21
Серодюк незаконно володіє територією на якій стоїть музей,тому що земля дослідної станції,а він підробив документи ,якоби приватизував землю 1988році,тоді земля не приватизовувалася,а підписи підробив голови сільради Войтюка М А,і їх прокуратура тягає,так що це кримінал і місце Середюка не в музеї,а на нарах.
Небайдужий Показати IP 25 Квітня 2011 23:15
"месник" - почитав би ти Волинську газету "Волинь нова" статтю О.Нагорного "Брехуни спіймали облизня". Там коротко й ясно написано як фабрикували проти Середюка так звану "підробку" підписів бувшого голови Войтюка. Суд постановив, щоб він вибавчився перед Середюком, покрив всі витрати за експертизи та й ще компенсував за моральну шкоду. А тягатимуть до прокуратури будуть тих, хто це все підлаштовував.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus