USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Доробок польського нонконформіста презентували лучанам

1 Квітня 2015 20:45
З публіцистом та громадським діячем, який багато десятиліть тому закликав до порозуміння між поляками та українцями, лучани могли познайомитися у рамках особливої для поляків та українців виставки «Єжи Гедройць і його справа. Досягнення Бібліотеки Культури».

Виставку «Єжи Гедройць і його справа. Досягнення Бібліотеки Культури » презентували 1 квітня у Луцьку в Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України.

На 26 стендах представили світлинами і текстові матеріали щодо діяльності польського публіциста та громадського діяча, засновника Літературного інституту та головного редактора часопису «Kultura», що виходив друком в Парижі. У рамках виставки представили досягнення Єжи Гедройця та Літературного інституту в контексті книг, виданих у бібліотеці «Культури», а також постаті працівників та авторів цієї важливої для польської культури установи у період з 1946 до 2000 року (року смерті публіциста). У бібліотеці «Культури» видавалися твори польських та іноземних письменників країн з-за Залізної завіси, а також тексти інших авторів західних держав. Серія характеризувалася широким тематичним спектром, серед якого історичні, соціологічні, політологічні книги та белетристика, що вплинуло на її престиж.

Зі слів Генерального консула Республіки Польща у Луцьку Беати Бживчи, ця виставка є особливою для поляків та, очевидно, і для українців. Кожен народ має своїх моральних авторитетів, і одним з таких авторитетів для поляків є, окрім Папи Йоана Павла Другого та Юзефа Пілсудського, Єжи Гедройць. Ця людина дуже відома у Польщі та Європі. Єжи Гедройць створив осередок із людей, з якими працював у Франції. Завдяки співпраці Консульства з Товариством паризької культури є можливість показати лучанам виставку про життя та роботу Єжи Гедройця у Мезон-Ляфіт (туди, через рік після заснування у 1946 році у Римі Літературного Інституту, перенесли заклад).



Доктор філософських наук, проректор Національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк зауважив, що постать Єжи Гедройця незвична для польської культури. Він підкреслив, що Єжи Гедройць був нонконформістом, людиною, яка не приймала стереотипи, по-іншому мислила, пропонувала нові ідеї. У міжвоєнний період саме він започаткував видання журналу «Бунт молодих», на сторінках якого він говорив про необхідність врахування інтересів українців та інших нацменшин, які мешкали на території Другої Речі Посполитої. Журнали «Культура» та «Політика» він видавав у повоєнний період. Не відразу його постать та журнал сприйняли в еміграційному середовищі (основну масу польських емігрантів у післявоєнний час в Європі становили колишні вояки армії Андерса, які пройшли через сталінські табори та з неприязню ставилися до Росії та України). Єжи Гедройць закликав до порозуміння між українцям та поляками. Дехто з його друзів застерігав, що за це його можуть вбити польські шовіністи.



Згодом його ідеї поширилися не лише в середовищі польської еміграції, а й на території Польської народної республіки. Петро Кралюк зазначив, що ця переорієнтація відбувалася непросто, адже було достатньо «корисних ідіотів» як з боку поляків, так і з боку українців (йдеться про антипольські міфи в українському середовищі та антиукраїнські – у польському). Єжи Гедройць намагався долати ці міфи, виробляти нормальні стосунки між двома націями. Значення Єжи Гедройця для українців полягає не лише в цьому: так, він писав про Польщу 1990-их років, як про країну, влада якої не проводить нормальної закордонної політики, не займається питаннями культури.

«Поляки – сильний народ, вони здатні багато що витримувати та мають великі можливості. Ми є недозрілою нацією. В історичній перспективі ми здатні відіграти велику роль на Сході, культурну, а не політичну. Зацікавлення польською культурою там величезне, у Польщі це явище цілковито недооцінюють, не роблять жодних зусиль, щоб підтримати і зміцнити свої позиції. Ніхто не переймається перекладом польської літератури, поширенням фільмів, музики та пластичних мистецтв, хоча саме такий експорт найкраще оплачується», - писав Гедройць.

Такі ж проблеми можна спостерігати в сучасній Україні.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus