USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Хіти естради й вірші з шухляди: побачила світ перша книга В’ячеслава Хурсенка

7 Грудня 2018 19:02
У Луцьку відбулася презентація видання «Соколята» відомого волинського поета-пісняра, композитора й виконавця власних пісень, який мав досвід військової служби та інших життєвих і творчих баталій, – В’ячеслава Хурсенка.

Нагадаємо, у 2009 році, у 43 роки, він відійшов у Вічність, програвши боротьбу з цукровим діабетом. Саме тоді він вирушив на улюблену риболовлю в село Шепель Луцького району. Останній спочинок митець знайшов у селі Підгайці поблизу обласного центру.

Як зазначила на презентації його дружина – Ольга Хурсенко – за життя він і слухати не хотів про подібне видання, хоча встиг написати досить багато поезій. Вона ж озвучила свою давню мрію на першому фестивалі його пісень 17 вересня 2017-го в Луцьку.


Збірка «Соколята» вийшла друком у видавництві «Надстир’я». Наклад видання – 500 примірників. Над книгою працювали: Ніна Долінчук, Дмитро Головенко, Світлана Політило, Катерина Глазунова, Віталій Іваницький та, звісно ж, Ольга й Марія Хурсенко, які надали до друку унікальні, досі невидані й не заспівані тексти В’ячеслава.

У книзі вони увійшли до розділу «Я жгу свои черновики». Більшість з цих творів – російською, і, як було зазначено на презентації, Хурсенко у творчому плані володів цією мовою на одному рівні з українською. Крім того, свого часу його пісні активно виконували російськомовні виконавці.

«Візьміть мої вітрила» – ще один розділ збірки, досить лаконічний. До нього увійшли пісні-візитівки автора, перевірені роками хіти: «Віра, Надія, Любов», «Крик белых журавлей», «До рідного дому», «На острові чекання», «Сповідь» і, звісно ж, легендарні «Соколята», що дали назву самій книзі. Пісня ж «Село» – поки менш відома широкому колу слухачів. Права на її виконання подарувала групі «Резус Блюз» та Інні Кириченко донька В’ячеслава – Марія, яка успадкувала його творчий доробок.


Документальну цінність для сучасників складають життєва й творча біографія В’ячеслава Володимировича Хурсенка та розділ «В роках моїх така велика сила», в якому спогадами про життя й спілкування з творцем «Соколят» поділилися найрідніші люди, близькі друзі та колеги, однодумці.

До нього увійшли й два твори, присвячені митцю: «Ще осінь зовсім молода» (слова Федора Савлука, музика Сергія Бабкіна) та «Пам’яті В’ячеслава Хурсенка» Світлани Бояркевич.

Не тільки у книзі, а й на її презентації, гості з Києва, друзі Хурсенка – радійниця Антоніна Мєдвєдєва й телевізійник Олександр Бутко, які були свідками й подекуди учасниками творчого становлення митця, розповіли присутнім про моменти творчого спілкування з ним. Вони закликали присутніх максимально шанувати творчих особистостей, тим паче, своїх, земляків за життя.


Не тільки переповів свою історію дружби з В’ячеславом, а й заспівав його пісні, легендарний «світязянин» Анатолій Говорадло. Найбільше оплесків гості заходу подарували йому тоді, коли він на їх прохання виконав безсмертну – «Віра, Надія, Любов».

«Це – саме ті цінності, які нам сьогодні так особливо потрібні», – наголосив організатор презентації.

Того вечора пісні свого легендарного батька виконала Марія Хурсенко, а її донечка Аріна вибігла на сцену й енергійно підтанцьовувала.

Світлана ЗОЗУЛЯ.

Фото автора.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus