USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Не покладаймося на солов’їв: студентам у Луцьку показали документалку про мову

11 Лютого 2020 15:47
Чи має мова значення, чому багато українців вважають, що розмовляти українською, – нонсенс, як можна маніпулювати «рідною» мовою та чи здавна Київ український – на ці та багато інших питань спробували відповісти собі луцькі студенти після ознайомлення зі стрічкою молодої української авторки.

Переглянути документальний фільм «Соловей співає. Доки голос має», знятий за результатами дослідження мовного питання в Україні, молодь мала нагоду 11 лютого. Показ відбувся в актовій залі головного корпусу Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Захід відбувся за участю пресаташе фільму Таїсії Паращук і кореспондента Андрія Паславського.

Як розповіла Таїсія Паращук, представлена стрічка знята за сценарієм студентки кафедри журналістики Чернівецького національного університету, авторки фільму про вишиванку «Код нації» Лесі Воронюк.

«У 2014 році, коли в Україні розпочалася війна, Лесі спала на думку ідея зняти фільм про українську мову. Зараз триває не тільки фізична війна на сході України – вже дуже давно триває інша війна: маніпуляція фактами, підміна понять. Людьми дуже вдало маніпулює агресор. І Леся вирішила упорядкувати сім міфів про те, як нівелюють факти, як змінюють історію, як підміняють поняття. Зібраний матеріал вилився в документальну стрічку», – зазначила Таїсія Паращук.
Так, творці фільму передусім намагаються відшукати відповідь на запитання: чому у ХХІ столітті в Україні для багатьох громадян спілкуватися українською мовою – нонсенс? Аби знайти пояснення цьому факту, автори розвінчують декілька міфів, наприклад про те, що українською в Києві ніколи не розмовляли.

«Кажуть, що наша мова солов’їна. І правильно кажуть. Але я знаю, що можуть і такі часи настати, що нашої мови навіть найменший соловейко не буде пам’ятати. Тому не потрібно покладатися тільки на солов’їв», – переконаний маленький українець, показаний у стрічці.
Над картиною «Соловей співає. Доки голос має» працювали три роки. Її знімали в Україні, Білорусі, Ізраїлі, США та Великій Британії. Фільм створила громадська організація «Всесвітній день вишиванки».

Опісля студенти могли долучитися до обговорення фільму та висловити свою думку про побачене на екрані.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 11 Лютого 2020 17:14
Знову виховання патріотизму на антиросійській риториці ... Ніколи на цьому не з'єднаєшь країну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus