USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Публічний проект «Арт-підготовка» стартував у Галереї мистецтв

19 Квітня 2019 21:18
У Великій залі Галереї мистецтв Волинської організації Національної спілки художників України відбулася презентативна зустріч просвітницького проекту «Арт-підготовка». Її організатори – викладачі кафедри культурології та хореографічного мистецтва СНУ імені Лесі Українки Вікторія Головей, Таміла Пригода, Наталія Столярчук – анонсували лучанам цикл публічних дискусій про сучасне мистецтво, його ґенезу, еволюцію, основні естетичні ідеї та ідеологічні принципи, стилі та персоналії.
«Метою нашої платформи «Арт-підготовка» є, насамперед, просвітницька, – розповіла першим глядачам доктор філософських наук, професор кафедри культурології та хореографічного мистецтва СНУ Вікторія Головей.

Окрім того, це налагодження контактів, живого спілкування, співпраці культурологів, мистецтвознавців – тобто людей, як мають справу з теорією мистецтва, вивчають його, інтерпретують – з художниками-практиками. І третя наша мета – обговорення теми сучасного мистецтва з широкою громадськістю нашого міста».

Вона зауважила актуальний запит волинських художників, висловлений головою правління ВО НСХУ Володимиром Марчуком, на відгук фахового середовища з приводу художніх якостей, концептуальних ідей, представлених у їхніх роботах. З іншого боку, існує очевидна непевність глядача перед творами актуального мистецтва. Приміром, навіть молодих людей сьогодні шокують, часом навіть відлякують яскраві, епатажні експонати сучасних музеїв – незрозумілі, провокативні та складні. Усвідомлюючи ці виклики, волинські культурологи пропонують створити просвітницько-комунікативну платформу для конструктивного спілкування теоретиків мистецтва, художників-практиків та поціновувачів сучасного арту.
Стартом для обговорення була запропонована тема «Сучасне мистецтво: від модернізму до метамодернізму» у презентації Вікторії Головей, яка охопила основні ідеї, суперечності та найяскравіші особистості цих культурно-мистецьких напрямів. Бунт і епатаж, заперечення традицій і творення нових ідей модернізму змінилися іронічною грою, комбінаторністю постмодернізму, а наступною реакцією пост-пост-модернізму на суперечливість мінливого світу спостерігається повернення до смислів, щирості, простоти на новому рівні медіа-просунутості сучасної людини.
Магістрант спеціальності «культурологія» Андрій Сулима, широко відомий в луцькій мистецько-поетичній тусівці під псевдонімом Le Rtu, зараз вивчає явище метамодернізму в рамках своєї наукової праці. Він представив загалу базові естетичні ідеї, проголошені в Маніфесті метамодернізму в 2011 році художником Люком Тернером: «…метамодернізм слід визначити як мінливий стан між і за межами іронії та щирості, наївності та обізнаності, релятивізму та істини, оптимізму та сумніву в пошуках множинності несумірних і невловимих горизонтів. Ми маємо рухатись вперед і коливатись!».
У ході жвавого обговорення учасниками зустрічі концептів «умирання мистецтва», «смерть автора», «художня симуляція» неодноразово поставало питання: «Чи можна вважати це мистецтвом?». До розмови активно долучилися культуролог Сергій Возняк, мистець Іштван Кус, мистецтвознавиця Лариса Ігнатова, культурологиня Ольга Москвич та інші.
Культуролог Сергій Возняк
Культуролог Сергій Возняк
Виступає Ольга Москвич
Виступає Ольга Москвич
Організатори «Арт-підготовки» запропонували теми наступних зустрічей. Доцент кафедри культурології та хореографічного мистецтва СНУ, авторка посібника «Український авангард ХХ століття» Наталія Столярчук анонсувала розмову про феномен авангарду: «Ми поговоримо про поняття і мистецьке явище авангарду і прийдемо до висновку, що це є транскультурне, трансісторичне явище, притаманне кожній культурно-історичній епосі. Особливо увагу звернемо на авангард початку ХХ століття, поговоримо про те, як співвідноситься авангард і модернізм. Згадаємо українських митців, які прорвали рівень провінційності української культурі на той час і вийшли на європейський, світовий рівні. Назвемо постаті, які ввійшли до енциклопедії сучасного мистецтва, але які досі залишаються незнаними, на жаль, нашими співвітчизниками. Це Олександр Архипенко, Олександр Богомазов, Олександра Екстер, Казимир Малевич, Анатолій Петрицький та інші».
Тему постмодерну презентуватиме Таміла Пригода, доцент кафедри культурології та хореографічного мистецтва СНУ: «Основні меседжі постмодерну – це скоріше питання, аніж відповіді. Плюралістичний, незавершений, контраверсійний, суперечливий постмодерн констатує багато «смертей» – автора, мистецтва, музики, історії, філософії, релігії … Але це та смерть, яка являє собою метаморфозу, процес, мінливість, нову якість, яка змінюється. У ньому немає чітких меж, і це, можливо, найцінніша якість постмодерну».
Авторам проекту «Арт-підготовка» було важливо почути від глядачів пропозиції стосовно форматів і тем наступних розмов. Іштван Кус побажав їм не обмежуватися рамками лекційних монологів, а стимулювати активний feedback зі співрозмовниками. Цікавими для себе учасники зустрічі визначили перформативні арт-практики, які зараз вже стають звичними в нашому місті, ознайомлення з сучасною українською музичною культурою, зустрічі з волинськими мистцями, допомогу культурологів нашим глядачам у формуванні їхнього понятійного «комплекту» для орієнтації у мінливому світі культурно-світоглядних мейнстрімів.

Наприкінці зустрічі Сергій Возняк висловив загальну думку про важливість проекту: «Сенс цих зустрічей – не просто зібратися і поговорити. Ми потребуємо певного союзу: мистецтвознавці, філософи, культурологи та митці, практики. Чому? Бо ми не завжди розуміємо один одного. Ці зустрічі дуже важливі для нас і їх потрібно проводити. Це початок, і він вартий продовження. Я переконаний, що культура і мистецтво поряд наукою, релігією, філософією є і залишається останньою і єдиною цінністю нашого суспільства».

«Зустріч дала розуміння необхідності такої культурологічної платформи для Луцька, що могла б поєднувати різні акції – інтерактивні лекції, мистецькі презентації з фаховими тематичними критичними обговореннями, літературно-музичні ініціативи тощо... і різних людей, кому небайдужі культура, мистецтво, вітчизняний культурний простір...», – підсумували перші надихаючі результати ініціативи «Арт-підготовки» її організатори.
В травні автори «Арт-підготовки» анонсуватимуть нову публічну вільну зустріч, на яку запрошуються всі охочі. Анонси – на ФБ-сторінках кафедри культурології та хореографічного мистецтва СНУ імені Лесі Українки та Галереї мистецтв ВО НСХУ.

Фото Ігоря Сацика, авторки

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Глядач Показати IP 20 Квітня 2019 09:09
Пізнавальна і дуже потрібна ініціатива, на мою думку. Молодці, культурологи!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus