USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Безготівкова оплата проїзду: як лучани реагують на зміни і чого варто очікувати

13 Грудня 2019 17:44
З 11 грудня у Луцьку офіційно запрацювала система електронної оплати квитків. Згідно із рішенням міської ради, до цього часу перевізників зобов’язали встановити в маршрутних таксі і тролейбусах міста спеціальні пристрої для безготівкової оплати проїзду – валідатори. Окрім цього запрацював мобільний додаток, що дозволяє розрахуватися за послуги із перевезення у громадському транспорті онлайн. Попри це, більшість луцьких перевізників знехтували нововведенням, і не виїхали на маршрут. Якими були перші дні роботи валідаторів? Чи справді Луцьк – у стані транспортного колапсу?

Так, власне, перший день офіційної роботи системи CityCard– 11 грудня, не минув «гладко».

Враховуючи той факт, що в останній момент окремі перевізники навідріз відмовились співпрацювати з міською владою, і, шантажуючи таким чином містян, не вийшли на маршрут, договір з ними розірвали.

Читати ще: ПЕРШИЙ ДЕНЬ ВАЛІДАТОРІВ У МАРШРУТКАХ: ЯК У ЛУЦЬКУ ПРАЦЮЄ ГРОМАДСЬКИЙ ТРАНСПОРТ

Зокрема, йдеться про перевізників, які повністю чи частково забезпечували маршрути № 3, 9, 9-а, 11, 17-а, 19, 24, 25, 26, 26-а, 28, 29, 32. У зв’язку з цим, КП «Луцьке підприємство електротранспорту» внесло зміни у рух тролейбусів, аби в місті не відбулося транспортного колапсу. Попри те, що пристрої безготівкової оплати мають працювати у всіх маршрутних таксі, міська влада пішла на поступки лучанам, тож до 18 грудня вони мають право оплачувати проїзд готівкою – до цього часу люди матимуть змогу ознайомитись і «потоваришувати» з електронним додатком, виготовити пільгову картку або ж придбати не персоніфікований пластиковий квиток та поповнити його.

Першочергово у соціальних мережах лучани намагалися з’ясувати, які ж маршрутки вийшли на рейс, а які - ні, як дістатись певних районів міста, яка ситуація із наповненістю транспорту.
Так, чимало лучан скаржилися на міську раду через нововведення, проте ще більше - на перевізників, які, не вийшли на маршрути, ймовірно, через незадоволення прозорістю розрахункових фінансових процесів й відслідковування реального пасажиропотоку. На думку більшості містян, така поведінка не що інше – як шантаж.

Зокрема, користувач Сергій Павлюк нарікає на міську владу, мовляв, не тим шляхом йдемо до Європи. «Але що заважає купити карту і закинути туди 200 гривень?» - відповідає йому інший користувач – Дмитро Мельничук. Натомість, інші коментатори пояснюють, що проблема не у придбанні картки, а у відсутності маршруток.
Разом із тим користувачка Юлія Литвинюк скаржиться, що простояла на зупинці 30 хвилин і була змушена їхати додому на таксі, оскільки жодна із переповнених маршруток не зупинилася, а Катя Лескова-Малашенко каже, що добиратиметься на нічну зміну на тролейбусі, оскільки жодна із маршруток у потрібному напрямку не їде.


Також окремі лучани нарікали на збій у роботі валідаторів – у когось пристрій зняв гроші двічі, у когось взагалі зникли кошти з рахунку.
«Погано, що валідатори не видають чеки – неможливо щось довести», - каже користувачка соцмережі Facebook Yuliya Yuliya.

Можна зустріти серед дописувачів і тих, хто підбурює лучан до протесту. «Ініціатива правильна, але недолуге втілення», «навіщо вам цей движняк?», «ви часом не перевізник?» - відписують їм.
Особливо відчутний дефіцит маршруток у Липинах та на вулиці Чернишевського. «Зняли 9а та 32. Чим на роботу дістатися у село Липини?» - пише лучанка Марія Сивоха. «В Липинах жодної маршрутки не було. Йшли 4 кілометри пішки, тоді сіли на тролейбус», - розповідає лучанка Василина Ховайло.
Також лучани висловлюють незадоволення через впровадження ініціативи в зимову пору.


Натомість, попри незручності, велика кількість лучан підтримує нововведення, пояснюючи це тим, що відтепер не буде надокучливих «передайте гроші», хамства та агресії з боку водіїв, які часто не хотіли перевозити пільговиків, навіть попри наявність відповідного посвідчення, ніхто більше не висадить дитини з громадського транспорту.

Тому, на противагу масовим обуренням, багато лучан заявили, що морально готові до транспортного дискомфорту, аби перевезення були фінансово прозорі, а їхня оплата зручна.

Також, аби разом здолати монополію перевізників, лучани самоорганізувалися і об’єдналися у групи у Viber та Facebook, створивши групи «Підвези сусіда», аби щоб допомагати один одному доїхати за місцем призначення. І це реально працює!

Активне посилання на групу Viber: https://invite.viber.com/?g2=AQBrgn5YHCfVBkq9D64Achaa1xTK019JDGAvIqYgEu%2BS3uSSeHCRHmIFM0%2BPGayd та в Telegram https://t.me/pidvezu_lutsk

Ось що пише користувач Ірина Ірина на власній сторінці у соцмережах:
«Хай краще буде тимчасовий хаос, після якого настануть зміни, аніж стабільна ситуація, що не влаштовує роками», - вважає журналістка Тетяна Грішина:
«Світ змінюється, міста тим більше. Постійно щось відбувається. Це можна жити десь на хуторі, палити дровами, освітлюватися свічками і їсти все зі свого городу й худоби. В такому вигляді зміни мінімальні. Але якщо людина хоче користуватися благами цивілізації – то, будьте добрі, слідкуйте за тим, що відбувається. Для людей же робиться», - аргументує власну позицію Alex Dei.

«У маршрутників забрали неконтрольовані заробітки, ось і бісяться. Побудуть без роботи і повернуться, а якщо ні, то інші будуть. До чого істерика в коментарях», - каже Надя Ковальчук.
Так чи інакше, зміни – це завжди тимчасовий хаос. Однак, як бачимо, рішення проблеми завжди є, головне – це позитивне налаштування до змін і вміння побачити цей вихід.
Не зважаючи на незручності, за станом на 20:00 годину 11 грудня, у транспортних засобах здійснено понад 53 тисячі транзакцій з оплати проїзду. Так, за один день, 11 грудня, лучани сплатили за проїзд у тролейбусах рекордну виручку - 127 тисяч гривень. Як повідомив керівник Луцького підприємства електротранспорту Володимир Пуц, наразі у місті курсують 44 тролейбуси. Раніше загалом за день пасажири сплачували за проїзд у тролейбусах 70-80 тисяч гривень. Натомість за вчорашній день було сплачено близько 127 тисяч. Зокрема, виручка з валідаторів становить 62 тис. грн, а готівкою було сплачено 65 тисяч.

Окрім того, за станом на 15:00 годину сьогодні, 12 грудня, у Луцькій міській раді повідомли, що частина приватних перевізників у Луцьку погодилися обладнати автобуси валідаторами. Із завтрашнього дня, 14 грудня, в рейси вийдуть ще 20 автобусів.
Вони забезпечать маршрути № 11 та 32. Цього вдалося досягнути завдяки домовленостям з ФОП Михайлюк Ю. (10 автобусів) та ФОП Оплачко Т. (10 автобусів). Сьогодні вони розпочали встановлення необхідного обладнання.

Сьогодні ж на міських маршрутах працює 66 автобусів.

Отож, чимало лучан сходяться на думці, що хоч зміни на перших етапах некомфортні, але вони – на краще. Адже це дозволять не лише зручно оплачувати проїзд, але й вивести перевізників з тіні та дати можливість Луцькому підприємству електротранспорту заробляти.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Мешканка Показати IP 13 Грудня 2019 18:15
Це все добре поки немає _15.можна прогулятись і тролейбус не замерз. А що далі заручниками стали прості люди. А влада все звітує про що і сама не знає. Бла бла бла
Не байдужа Показати IP 13 Грудня 2019 20:01
Раз все так добре оплачується, то може пора ціну знизити за проїзд в таких умовах?
Ось Показати IP 13 Грудня 2019 20:34
Міська влада вирішила провести зміни, але не органзувала процес, продемонстувала що замість переговорів з бізнесом буде застосований адміністративний тиск. З перевізниками, які не погодились з реформою договір розірвали, вони втратили бізнес, і зробила це міська влада. І в тому що люди ходять пішки лежить повна відповідальність міської влади. Але у нас нести відповідальність ніхто не буде....і вибачення перед лучанами ніхто не принесе.
Лучанка Показати IP 13 Грудня 2019 20:35
Чого панікуєте, поповніть карточку і їздіть собі на здоровя - не треба дрібних грошей носити в кишені, передавати гроші, гукати "передайте здачу". Скільки можна платити в кишеню водіям і перевізникам? Що можна купувати на базарі в торговців, які скривають доходи, а ще й оформляють субсидію на комунальні послуги, дають хабарі на митниці за перевезення незадокументованих товарів. Люди, схаменіться. Адже в більшій мірі залежить від вас поповнення бюджету, а разом з тим розмір пенсії, заробітної, плати, охорога здоров'я, освіта!!!
Василь Показати IP 13 Грудня 2019 21:06
Все ,що робить наша влада-то робить через задницю. 1.Перехід зроблено в зимовий час. 2.Не закуплено достатньої кількості муніципального транспорту. 3.Короткий період-що потребувало постійного перенесення дат. Сама краща агітація проти себе!
Стомленийвідбрехунів Показати IP 13 Грудня 2019 21:10
На зміни реагуємо добре і схвально. А на недолуге та дурнувате їх впровадження - вкрай негативно. Альтернативних перевізників своєчасно не знайдено. Як результат: черги, тиснява, спізнення і втрачені нерви. Ганьба міській владі.
Реаліст Показати IP 13 Грудня 2019 22:35
А як тим людям що сидять на криші в тролейбусах і маршрутках, передавати гроші за проїзд? Через вікно?
Трикаш Показати IP 13 Грудня 2019 23:17
Ужас! Все не для простих людей ! Людей ставлять в різні пози аби тільки собі зробити краще!!!
Зелінська Показати IP 13 Грудня 2019 23:32
А квиточки не дають! Недолуге це все. Якщо людям створили стреси ходити витрачати час картки купляти, то повинні і ціну на проїзд зменшити, адже люди самі себе обслуговують то ціна повинна бути дешевша!!!!
Бабулька Показати IP 13 Грудня 2019 23:33
А в тролейбусах були ручні валідатори касирша носила і що тільки міська рада гроші потратила і все!
Любовь Показати IP 14 Грудня 2019 22:51
Прочитала комментарии и удивляюсь некоторым людям. Отлично, что у них ходит под боком тролейбусы, а нам, с Чернышевского не менее 30 мин до центра добираться, а там ждать тролейбусов до места назначения. Да уж никак не нравится. Мы были так рады, что тройку запустили, через каждые 10 мин был транспорт, и забыли как нас мучила 47 маршрутка, а тут ещё хлеще сделали, сняли совсем с рейса и теперь только половину пустят на линии, а это значит 20-25 мин , а то и более ждать транспорт надо. Не продумало руководство совсем, сделали под себя "удобства", а о людях забыли. Совсем не против валидаторов выступаю, а саботаж на дорогах и войну с населением.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus