USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Скільки коштів потрібно, щоб врятувати ветеринарну медицину на Волині?

8 Грудня 2017 13:30
Попри те, що на виплату зарплати спеціалістам-ветеринарам потрібно 4,4 мільйона на два місяці, очільник ГУ Держпродспоживслужби в області просить виділити 5,8 мільйона з обласного бюджету.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин 8 грудня.

Члени комісії розглянули звіт Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області щодо роботи ветеринарної медицини області за 11 місяців року та питання про фінансування ветеринарних установ та ветеринарних лабораторій на 2017-2018 роки.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Богдан Лозинський повідомив, що за станом на початок 2015 року, коли ветеринарну медицину області передали на фінансування з обласного бюджету, у службі, відповідно до штатного розпису, було 632 бюджетні одиниці. За станом на сьогодні нараховують 480 штатних одиниць на загальному фонді, тобто, навантаження на бюджет знизили на 25%.

З його слів, це єдина служба в області, яку настільки оптимізували за короткий термін. Каже, колектив виконує покладені на нього завдання, в області у повному обсязі виконують протиепізоотичні заходи, тваринництво області благополучне у плані поширення інфекційних захворювань.

Він запевнив, що з обласного бюджету наразі просять виділити кошти лише на виплату заробітної плати спеціалістам. З його слів, наразі на ці потреби не вистачає 5,8 мільйона гривень. У 2014 році фінансування становило 19,5 мільйона гривень, нині просять 24 мільйони на рік. На 2018 рік подали запит на фінансування з обласного бюджету у розмірі 27 мільйонів, з держбюджету – у розмірі 37 мільйонів. Зі спеціального фонду служба отримала 14,3 мільйона гривень, з них майже 10 мільйонів – обласна лабораторія.


В області працювали 27 установ – 21 лікарня та шість лабораторій, тепер скоротили Ковельську, Володимир-Волинську та обласну лікарні, створили Ковельську та Володимир-Волинську міськрайонні лікарні. Таким чином нині лишилося 24 установи.

Голова фракції «УКРОП» Вячеслав Рубльов зауважив, що на заробітну плату щомісяця витрачають 1,7 мільйона гривень (2,2 мільйони зі сплатою податків), тобто, на два місяці для виплати зарплати потрібно 4,4 мільйона гривень, а не 5,8 мільйона, як вказував Богдан Лозинський. Депутат наголосив на необхідності прозорості витрачання бюджетних коштів.

Богдан Лозинський пояснив, що йдеться також про нарахування за минулі місяці, коли спеціалістам виплачували лише мінімальну заробітну плату без надбавок за шкідливі умови роботи, стаж тощо.

Своєю чергою, в департаменті фінансів ОДА також рекомендували при розподілі стабілізаційної дотації виділити меншу суму, ніж пропонував очільник Держпродспоживслужби в області – 5,024 мільйона гривень.

Вячеслав Рубльов наголосив, що державна структура не повинна була б фінансуватися з обласного бюджету, але область не лишає ветеринарну медицину напризволяще і фінансує, забираючи кошти з інших потреб. Тому він закликав не просити коштів на виплату надбавок, а, наприклад, разом оглянути аварійні школи та лікарні, на ремонт яких з обласного бюджету не можуть виділити кошти, оскільки фінансують ветеринарну медицину. Депутат зазначив, що очікує, що зароблені галуззю кошти вкладатимуть в її розвиток і цим самим зменшуватимуть навантаження на обласний бюджет.


Своєю чергою, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Горбенко зазначив, що ветеринарна медицина – це структура, яка відповідає за безпеку в області, тому не можна допустити її знищення. З його слів, можна «дооптимізовуватися» настільки, що не буде кому працювати, а вже зараз ветеринари розгублено дивляться у майбутнє. Посадовець завважив, що держава визнала, що рішення про переведення ветеринарної медицини на обласний бюджет було неправильним рішенням і з наступного року переводить її на державне фінансування.

Вячеслав Рубльов відзначив, що керівнику Держпродспоживслужби в області варто було донести до кожного депутата інформацію про те, яку оптимізацію здійснила служба, скільки заробила на спецфонді, натомість депутати досі не почули від Богдана Лозинського жодного звіту.

Заступник голови облради Роман Карпюк зазначив, що після того, як держава перекинула ветеринарну медицину на обласний бюджет, доводиться «ділити те, що не можна поділити», а депутати виходять з того, що службу потрібно врятувати для Волині, адже вона, можливо, навіть більш потрібна, ніж поліція та СБУ.

Водночас він зауважив, що в області розвалюються школи, з січня не буде чим опалювати навчальні заклади, 80% яких беруть торф з ДП «Волиньторф». Голова ОДА тим часом перекладає відповідальність за це на суддю Львівського апеляційного суду, не підписуючи документ, який дозволив би працювати підприємству.

«Хіба це не обов’язок голови ОДА – врятувати підприємство, яке працює, приносить дохід, середня зарплата становить понад 7 тисяч? Не можна так – тут державницька позиція, а тут – не державницька. Позиція одна – за Волинь і волинян і вона не повинна відрізнятися. Ми повинні вболівати за всіх і не ділити на служби та управління. Там, де служба може заробляти, ми губимо її, тому що «він не в тій партії і фракції»? Наступного року стане вся область, тому що одному чоловіку складно підписати документ. Це державницька позиція?», - відзначив депутат щодо позиції Володимира Гунчика стосовно ДП «Волиньторф».

Богдан Лозинський наполягав на тому, що цифру у 5,8 мільйона отримали, зібравши розрахунки з усіх районів. Втім, з його слів, вийти із ситуації спробують і отримавши бодай 5 мільйонів. Вячеслав Рубльов відповідав, що облрада готова надати кошти, але наразі за розрахунками виходить сума не більша, ніж 4,4 мільйона.

У підсумку, члени комісії рекомендували підтримати пропозицію щодо виділення 5 мільйонів гривень на фінансування ветеринарної медицини області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus