USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Держава почала штрафувати компанії за ФОП-співробітників

4 Грудня 2018 20:54
Державна служба з питань праці оштрафувала низку компаній, які порушували чинне законодавство про працю, оформивши своїх співробітників як фізичних осіб-підприємців (ФОП), повідомляє Новое Время.

Такі дані оприлюднив портал Opendatabot. Засновник сервісу Олексій Іванкін у розмові з Радіо НВ зазначив, що слова ФОП та співробітник – це поняття, які не можуть стояти поряд. Адже приватний підприємець – це людина, яка самостійно організовує свою роботу і яка є незалежною. Відповідно, коли окремі компанії оформляють своїх працівників ФОПами, а потім укладають з ними трудовий договір – це пряме порушення трудового законодавства.

Іванкін розповів, що в Opendatabot проаналізували судові рішення, які містяться у судовому реєстрі. Якщо ви працюєте з ФОП і підписали з ним договір, схожий на трудовий, вас оштрафують.

«Ми виділили ті рішення, в яких штрафи опротестовувалися, і в яких штрафи не опротестовувалися. Якщо у вас є ФОП, з яким співпрацює ваша компанія, потрібно перевірити в договорах, щоб не було написано, що ФОП на 9 годину ранку обов’язково приходить на роботу. Тоді це не співпраця двох компаній, а це співробітництво, більше схоже на трудові відносини», – зазначив Іванкін.

Порушення з боку роботодавців

У законодавстві відсутні норми, які б регулювали такі трудові відносини, відзначив юрист громадської організації Соціальний рух Віталій Дудін. Але на практиці і Держпраці, і Державна фіскальна служба аналізують положення, які прописані у трудових договорах та цивільно-правових угодах.

Також аналізуються, які реальні обставини супроводжують такі відносини.

Якщо підписують трудовий договір, то працівник зараховується до штату установи, до трудової книжки вноситься запис, а також видається розпорядчий документ про прийом співробітника на роботу на певну посаду. З підприємцем компанія підписує акт здачі-прийняття робіт, де зазначається обсяг виконаних робіт, їх вартість, сроки та інші деталі, які будуть впливати на кінцевий результат.

«Якщо роботодавець не знає, як це правильно оформити, то часто у те, що він називає цивільно-правовим договором, він вписує зарплату, скажімо, – хоча у цивільних відносинах є лише винагорода. Також він регламентує робочий час, вписує підлягання правилам внутрішнього трудового розпорядку, що теж є атрибутом трудових договорів. Паперової роботи буде більше, якщо все це робити у відповідності до вимог», – пояснює Віталій Дудін.

Позиція Держпраці

За останні десять місяців Державна служба праці наклала штрафів на суму більше 1 млрд грн. Про це в коментарі Радіо НВ повідомила заступник директора департаменту з питань праці Державної служби праці Олена Коновалова. За її словами, головна причина – порушення оплати праці, невиконання вимог та перешкоджанні діяльності служби Держпраці.

«Є адміністративна відповідальність, яка покладається на посадових осіб суб’єктів господарювання. Це може бути директор, головний бухгалтер, будь-яка інша посадова особа. А є штрафні санкції, які покладаються на юридичну особу, на суб’єкт господарювання – або юридичну особу, або ФОП. Так оці штрафні санкції вимірюються в мінімальних зарплатах і накладаються уповноваженими особами управлінь Держпраці. А є адміністративна відповідальність, рішення по якій приймає суд», – відзначає Коновалова.

Протягом наступного року Державна служба праці планує провести 17 тисяч перевірок на предмет маскування найманої праці шляхом працевлаштування ФОПів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus