USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Держбюджет-2019: скільки влада витратить на пропаганду

22 Жовтня 2018 21:38
У проекті бюджету-2019 істотно збільшено фінансування двох "ідеологічних" відомств - Інституту національної пам'яті та Міністерства інформаційної політики.

Видання "Страна" вивчило цифри, порівняло їх з іншими статтями кошторису і з'ясувало, як гроші платників податків витрачаються на "правильну" історію і державну пропаганду.

Інститут нацпам'яті

Установа, очолювана Володимиром В'ятровичем, в наступному році отримає в два рази більше грошей - 105 260 мільйонів гривень проти 57 376 мільйонів в цьому році. У тому числі на керівництво та управління у сфері відновлення та збереження національної памяті піде 19 943 мільйонів. Для порівняння, майже стільки ж - 18 823 мільйонів - держава витратить на реабілітацію дітей з інвалідністю внаслідок ДЦП.

На різноманітні заходи інституту, забезпечення діяльності меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні - Музею Революції гідності і архіву інституту піде 85 317 мільйонів (у 2018 році - 35 671 мільйонів).

Один з останніх проектів, який запустив інститут В'ятровича - короткі історичні відеофільми. Українцям пропонується ознайомитися з лекцією "Українська революція 1917-1921 років". Ролик був опублікований 10 днів тому, але, схоже, не дуже багато людей потягнув аудиторію. На момент публікації матеріалу відео подивилися +1353 разів.


Ще один проект В'ятровича теж ропочавсяв в середині жовтня. Він носить назву "11 друзів Коновальця" (Євген Коновалець - творець ОУН). Інститут надрукува вплакати з біографією "друзів Коновальця". Біля них можна сфотографуватися.

Також нещодавно команда В'ятровича розробила і представила гру під назвою "УПА - відповідь нескореного народу".

"Гравцям, які будуть сідати за стіл, доведеться перевтілитися в командирів повстанців, яким доведеться воювати проти двох ворогів: підрозділів НКВД та "червоних партизан" з одного боку і нацистських зондеркоманд і жандармерії - з іншого", - так описують проект його творці.

Зі слів В'ятровича, купити гру не можна, а отримати безкоштовно - можна, звернувшись до Інституту нацпам'яті. З дворазовим збільшенням фінансування Володимир В'ятрович з колегами, очевидно, зможуть втілити в життя в два рази більше подібних ідей.

Мінстець. Зростання витрат на "порохоботів"

Міністерство інформаційної політики, яке в народі називають Мінстець, теж отримає більше грошей в 2019 році. Правда, не вдвічі, як везунчик В'ятрович, а всього лише на 22 мільйони - 545 639 мільйонів гривень проти 522 109 мільйонів в 2018 році.

З них на керівництво та управління у сфері інформаційної політики буде витрачено 20 923 мільйони. На виробництво програм для державних потреб, обробку та розповсюдження офіційної інформаційної продукції - 424 716 мільйони (у 2017 році - 458 199 мільйонів). У два рази більше - 100 мільйонів проти 47 500 гривень - піде на "здійснення заходів у сфері захисту національного інформаційного простору".

Виходячи з цього можна припустити, що витрати на діяльність так званих "порохоботів" збільшаться або ж напередодні виборів їх пул істотно розшириться.

Багато це чи мало? Для порівняння - навіть не врівень з Мінстецем, а на щабель нижче влада ставить управління і випробування космічних засобів. На це буде витрачено 344 783 мільйона гривень. Менше - 445 954 мільйонів - піде і на фундаментальні дослідження в області охорони здоров'я. У два рази менше - 250 мільйонів - складуть субвенції з держбюджету на відшкодування вартості лікарських засобів. У рази менше - 71 970 мільйонів - в 2019 році витратять на заходи щодо соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення.

На що ж відомство витрачає такі величезні для України гроші? Один з найгучніших проектів Міністерства інформполітики в цьому році - розробка брендбуку UkraineNowUa, логотип якого користувачам соцмереж донезмоги нагадав логотип PornHub.

У звітах відомства за жовтень значаться: участь в конференції "Нас убивали, тому що ми українці" в Лісабоні, забезпечення прикордонників в Донецькій області українським ефірним і цифровим ТБ, проведення "Днів українського кіно" в Чернівецькій області.

Не забувають в міністерстві і про забезпечення своїх проектів суттєвою матеріальною частиною. Так, нещодавно Мінстець закупив для свого "Іномовлення" - телеканалу, який буде піарити Україну в світі - 10 автомобілів Skoda Octavia в багатій комплектації. Витратили на це шість мільйонів гривень.

Автомобіль буде мати двухзонову систему кондиціонування з електрорегулюванням, комбі-фільтром, датчиком вологості і системою охолодження в бардачку; багатофункціональну мультимедійну систему; багатофункціональний бортовий комп'ютер; обігрів передніх сидінь; передні подушки безпеки водія і пасажира. В автосалонах Skoda Octavia в комплектації, яку купило держпідприємство, продають за акційною ціною 637 тис грн. У базовій комплектації Octavia можна придбати за 469 тис грн.

Цікаво, що бенефіціаром ТОВ "Автоцентр Прага Авто на Кільцевій", де куплені ці автомобілі, є екс-нардеп Михайло Гвоздьов. У 2014 році він був обраний до парламенту від "Блоку Петра Порошенко", а в 2015 році склав повноваження, оскільки був призначений в.о. президента ДП "Антонов". Згодом Гвоздьов контролював це держпідприємство на посаді голови ради директорів корпорації "Українська авіабудівна компанія".

Нагадаємо, Мінінформполітики на чолі з Юрієм Стецем заснувало "Мультимедійну платформу іномовлення України" в 2016 році. Керує держпідприємством Людмила Березовська. Телеканал "UATV", створений на базі "УТР" та "БТБ", віщає на Європу і світ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анатоль_ Показати IP 22 Жовтня 2018 22:09
Може то й добре, може всьо якось наладиться.
Я Показати IP 23 Жовтня 2018 06:43
тупою пропагандою брехливою комусь мозги загадять
ооооо Показати IP 23 Жовтня 2018 09:06
це жах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus