USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Путівка в нікуди: як торгують турами в країни, куди українці поїхати не можуть

30 Червня 2020 23:27
Більшість країн ЄС залишаються закритими для українців. Щоправда, країни Євросоюзу домовилися про перелік держав, жителі яких з 1 липня зможуть в'їжджати в ЄС. Але України в ньому немає.

З доступних на це літо для українських туристів варіантів серед країн ЄС поки Хорватія, яка не входить у Шенгенську зону (Угорщина дозволила транзит по своїй території для автобусних груп) і Греція, яка відкриває кордони для українців, проте з обмеженнями. З європейських країн можна буде поїхати також в Албанію (вона не є членом ЄС). Поза Європою доступні Туреччина і Єгипет, пише "Страна.ua".

Тобто список, м'яко кажучи, невеликий. Тим часом вітчизняні турагентства пропонують путівки буквально куди завгодно. Придбати тур в закриті для нас Італію чи Францію вже на початок липня взагалі не проблема. Можна знайти навіть пропозиції зі знижками.

Якщо вірити агентствам, українці можуть спокійно планувати літню відпустку як раніше, незважаючи на коронавірусну пандемію та карантинні обмеження. Хоча очевидно, що це не так. І ніякої поїздки не буде через заборону на в'їзд.

Далі включається схема, яку вже "обкатали" продавці турів та авіаквитків. Оскільки дати поїздки зриваються "з незалежних від продавця причин", вам пропонують перенести свій відпочинок "на потім". При цьому домогтися повернення грошей вкрай проблематично.

"Договори зазвичай прописані таким чином, що навіть зрив термінів туру через карантинні обмеження відноситься до форс-мажору, і повернення грошей за нього не передбачено. Як велику послугу туристу пропонують перенесення поїздки на який-небудь 2025 рік, але зате без штрафів", – пояснив президент адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Отож, як турагентства торгують мріями про літній відпочинок і куди реально можуть поїхати українці.

Продають мрію

Якщо вірити турагентствам, проблем з літнім відпочинком у нас в цьому році взагалі не буде.

Наприклад, в пропозиції Tez Tour є путівки в Італію (яка для українців все ще закрита і коли відкриється невідомо). Тур з датою вильоту 30 червня на 7 днів в тризірковому готелі Elite (Palermo) коштує 42,3 тис. грн на двох. На італійський курорт Лідо-ді-Єзоло пропонується поїхати за 46,3 тис. грн (номер в тризірковому готелі на двох на тиждень).

Join Up пропонує, наприклад, відпочити в Ніцці з 19 липня. Тур на 7 днів з розміщенням в двомісному номері тризіркового готелю коштує близько 32,3 тис. грн. Додатково зазначено, що тур гарантовано підтверджений.

Подібними пропозиціями переповнені офіційні сайти турфірм і буквально забиті рекламні майданчики.

При цьому зрозуміло, що ніякого вильоту 30 червня в ту ж Італію не було. Ця країна, як і більшість інших європейських держав, залишаються для нас закритими. Ще недавно була надія, що обмеження знімуть з 1 липня, але тепер уже зрозуміло, що ми залишаємося "нев'їзними".

На питання, чому продаються вочевидь нереальні тури в Італію, в Tez Tour відповіли, що з туристами обумовлюється, що в разі чого будуть перенесення термінів або заміна напрямків.

"Зараз люди все розуміють", – сказали в компанії.

Втім експерти кажуть, що за рахунок продажів явно нездійсненних турів йде банальний збір грошей з ринку.

"Схоже, що просто збирають гроші. Ми поки з туристів грошей за путівки не беремо", – зазначив керівник мережі "Феєрія мандрів" Ігор Захаренко.

Схема наступна: вам продадуть тур буквально куди завгодно і на будь-яку дату, можливо, навіть зі знижками. Але на підході до дати запланованого вильоту повідомлять, що з незалежних від агентства причин тур не може відбутися.

Як повернути гроші за путівку, що не відбулася

Повернути гроші за майбутній тур вкрай складно. Як компроміс туристам пропонують перенесення дат на невизначений час, коли епідемія закінчиться і обмеження знімуть, але коли це буде – поки сказати ніхто не може. Таким чином турагентства отримують оборотні кошти, а туристи, яким не судилося потрапити на відпочинок, – мрію про майбутню мандрівку.

"Більшість договорів прописано таким чином, що зрив термінів туру через фактори, які не залежать від турагентства, як-то стихійне лихо, обмеження в'їзду, епідемії тощо, належать до форс-мажорних обставин. Формально турфірма взагалі може не повертати грошей і не надавати ніяких компенсацій. Але найчастіше наші туристи договори не читають і дізнаються про такий нюанс, коли гроші вже оплачено", – наголошує Ростислав Кравець.

Власне, ця схема почала масово застосовуватися на самому початку карантину, коли у людей вже були бронювання на місяці вперед. Але тоді епідемія стала несподіванкою для всіх, тому перенесення турів "на потім" якось можна було пояснити.

"Грошей і тоді не повертали. До нас зверталися клієнти з цього приводу, але в підсумку погодилися на перенесення туру", – зауважує Ростислав Кравець.

Але зараз ситуація інша: вже зрозуміло, що з відкриттям кордонів для українців цього літа можуть бути проблеми. Тим часом агентства продовжують торгувати "турами в нікуди".

"Краще, звичайно ж, купувати путівки вже після того, як офіційно стане відомо про скасування обмежень саме для українців щодо в'їзду в ту чи ту країну. При цьому варто уважно читати договір, а ще краще наполягти на внесенні в нього пункту про повернення коштів в повному обсязі та у визначені дати в разі зриву поїздки з будь-яких причин", – рекомендує експерт.

Ростислав Кравець також додав, що перенесення турів, яке обіцяють українцям, на практиці нічого не гарантує. До дати виїзду (якщо вона буде) тур може подорожчати і доведеться доплачувати. Плюс незрозуміло, чи буде взагалі з кого вимагати гроші.

"Турбізнес зараз переживає не найкращі часи, не виключені банкрутства, а в цьому випадку доведеться довго вибивати свої гроші", – вважає юрист.

Спрощують тури і не говорять всієї правди про відпочинок

Насправді перелік країн, доступних для літнього відпочинку, для українців не надто великий. У Туреччині, наприклад, буде "все включено за склом", тобто замість шведського столу їжу подаватимуть офіціанти, не буде ключів від номерів, також доведеться виконувати вимоги щодо соціального дистанціювання тощо.

Греція відкривається для наших туристів з 1 липня. Але з умовами. Громадяни України зможуть прилетіти на відпочинок в цю країну, але будуть зобов'язані пройти карантин (навіть якщо не виявлено коронавірус після прильоту).

"В аеропорту треба буде здати тест на коронавірус, від результату якого залежить тривалість обсервації. Якщо вірус не виявлять, то все одно треба буде просидіти тиждень в ізоляції в готелі. Якщо ж тест позитивний, то відправлять на обсервацію на два тижні під наглядом лікаря – все безплатно, за рахунок грецької держави. Якщо коронавірус виявлять вже в готелі, то туриста також відправлять в окреме приміщення на карантин", – розповів Янніс Сіракіс, фахівець туристичного видання Greek travel pages.

Для українських туристів доступні також Албанія (вона не член Євросоюзу) і Хорватія. Як розповів Ігор Захаренко, для автобусних груп відкрила транзитний проїзд Угорщина. Чорногорія, за словами керівника компанії "Поїхали з нами" Олега Кулика, доступна, але з умовою тестування, що не дозволяє розцінювати її як масовий напрямок. Крит, відкриття якого чекали наші турагентства, поки недоступний для українців (за винятком турецької частини, але з Києва туди немає рейсів).

Варто відзначити, що путівки в Туреччину, Грецію, Албанію і Хорватію українські турагентства також активно продають.

Join Up пропонує відпочинок в Албанії на 7 днів з перельотом на SkyUp і проживанням в апартаментах і готелях різного рівня. Ціни – від 299 євро до 374 євро на людину, залежно від обраного варіанту розміщення.

"Феєрія мандрів" везе в Албанію за 300 євро, в Хорватію – за 500 євро з людини на 14 днів. Останній тур – автобусний (до Мукачево на поїзді), транзитом через Угорщину. Цей тур був в пропозиції агентства і раніше, але з додатковою програмою в Угорщині (відпочинок на озері Балатон, екскурсія по Будапешту, дегустація токайських вин). Зараз всі ці пункти програми прибрали, що, втім, не зробило тур дешевшим.

На початку липня з Києва плануються також авіарейси в Хорватію.

Coral travel пропонує тури в Грецію. Скажімо, путівка з вильотом із Києва 18 липня на Крит на 7 днів в готелі 2 зірки обійдеться в 659 євро на двох, тризірковий готель буде коштувати вже 706 євро.

При цьому в інтерпретації наших турагентств умови відпочинку в Греції, м'яко кажучи, трохи інші, ніж в реальності. Так, в офісі Coral travel повідомили, що починають відправляти туристів до Греції з 15 липня.

"Але я б дивився другий чартер, тому що перший може і не набратися. Тобто краще додати 3-5 днів", – чесно попередив менеджер.

Він також розповів, що після прильоту до Греції потрібно буде пройти температурний скринінг в аеропорту. Якщо температура нормальна, далі вже ніяких обмежень. Якщо температура буде вища ніж 37,5 градусів, вам безкоштовно зроблять тест на коронавірус. У разі негативного результату – відпочинок без обмежень. Якщо коронавірус підтвердиться – амбулаторне лікування за рахунок медстраховки. Тобто ні слова про тижневий карантин в готелі.

У Tez Tour розповіли, що рейси в Грецію і на Кіпр очікуються в липні. "Але поки ми не поспішаємо з оголошенням дат, чекаємо офіційних підтверджень. Протягом останнього місяця ми спостерігаємо позитивну динаміку: попит на путівки зростає більш ніж в два рази щотижня. У цілому ми очікуємо, що попит на масовий туризм відновиться вже до середини літа", – заявили в агентстві.

За словами Олега Кулика, попит на тури зростає по 35-40% щотижня. "Зрозуміло, що на докарантинні обсяги ми навряд вийдемо, але інтерес до відпочинку за кордоном все ж досить великий", – констатує керівник туркомпанії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
факт Показати IP 1 Липня 2020 08:45
Кидалово по українські! А "невіри" нехай і далі ігнорують противірусні заходи, то так ще рік-два будете без виїзду сидіти, а через таких і інші страждають! Європа не сліпа і знає що то таке і тільки українці вперті і нічого не розуміють... :(
Kot Показати IP 1 Липня 2020 16:29
Полностью согласен. Это обычный способ поддержать ликвидность. Но в Европе WizzAir и Lot в Польше также делают. Только Ryanair сразу закрыл всю продажу.
Євген Показати IP 1 Липня 2020 18:41
Схоже, що Феєрія мандрів банкрутує, якщо власник так біситься
Andrij Показати IP 2 Липня 2020 15:09
туроператорам только б тур тюхануть людям и нажиться на єтом. я сам по нету заказиваю....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus