USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Українські студенти стали на крок ближчими до справедливих стипендій

23 Березня 2017 22:12
Парламентський комітет з питань науки і освіти на своєму виїзному засіданні 22 березня рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо справедливого стипендіального забезпечення (№ 5612). Документ подали до ВР народні депутати з УКРОПу Ірина Констанкевич, Тарас Батенко, Віталій Купрій, Олександр Дубінін, Валентин Дідич, Олександр та Віктор Шевченки.

Про це повідомила член галузевого комітету, народний депутат Ірина Констанкевич, інформують на сайті Українського об'єднання патріотів - УКРОП.

Нагадаємо, ще в грудні минулого року представники УКРОПу підготували проект закону, яким пропонується забезпечити на законодавчому рівні право на отримання академічної стипендії для щонайменше 50% студентів та визначити чіткі критерії її нарахування. Автори документу вважають за доцільне передбачити право на одержання виплат для студентів, які за результатами семестрового контролю з усіх предметів мають не менше 75 балів за стобальною шкалою, 4 бали за п'ятибальною системою оцінювання чи оцінку С – за шкалою ЕСТS.

Крім того, законопроект передбачає прив'язку мінімального розміру стипендій до прожиткового мінімуму на рівні 75% для академічних і 66% – для соціальних виплат. Також депутати з УКРОПу наполягають на відновленні права вчених рад призначати персональні стипендії студентам, які досягли значних успіхів у навчанні чи науковій діяльності, та поширити право отримувати академічні стипендії на студентів-контрактників.

Представляючи законопроект на засіданні галузевого комітету, Ірина Констанкевич наголосила, що він був розроблений з урахуванням рекомендацій Громадської ради партії УКРОП з питань освіти, до складу якої входять освітянські експерти та практики з усіх регіонів України. Також документ пройшов громадське обговорення у студентському середовищі, його схвалили представники студентського самоврядування та освітянських профспілок. За словами нардепа, чинний порядок виплати стипендій необхідно змінити, адже нині кількість тих, хто їх одержує, зменшилася до 40%, студенти втратили мотивацію до навчання та впевненість у завтрашньому дні.

«Подаючи наш законопроект, ми відстоюємо соціальні інтереси студентів і, разом з тим, заохочуємо їх, адже стипендія – це головний стимул і мотиватор до успішного та якісного навчання», – наголосила представниця УКРОПу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus