USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Тариф однозначно переглядатиметься». У січні волиняни отримають нові платіжки за газ

3 Грудня 2020 14:38
Чи зросте тариф на транспортування газу з нового, 2021-го, року для волинян і якщо так, то на скільки він зміниться, як загалом здійснюється доставка газу для споживачів і що таке тариф на розподіл блакитного палива?

Як нагадав Суспільному Волинь керівник відділу інспектування АТ «Волиньгаз» Андрій Боярчук, вартість послуги за доставку газу відображається в окремому рахунку.

«У тариф за доставку газу входять витрати компанії акціонерного товариства «Волиньгаз», які вона несе на забезпечення обслуговування системи газопостачання, доставки газу для кожного споживача. Тобто система газопостачання включає в себе дуже багато складових, таких, як газопроводи, споруди на газопроводах, обладнання, механізми, які знаходяться на цих газопроводах, котрі забезпечують постачання газу, і які потрібно обслуговувати, ремонтувати, вчасно міняти, забезпечувати їхню стабільну роботу, регулювати тиски газу для того, аби споживачі постійно мали блакитне паливо у своїх оселях», – сказав Андрій Боярчук.

Він пояснив, що тариф на транспортування газу включає витрати, які несе компанія для забезпечення стабільної роботи системи газопостачання.

На сьогодні плата за доставку газу складається із замовленої потужності споживача, яка визначається газовим роком, і тарифу за газ, котрий визначає регулятор НКРЕКП. «Зараз тариф за доставку газу становить 1,176 гривні, а замовлена потужність залежить від того, скільки кожен споживач фактично спожив газу за газовий рік, який був попереднім календарним».

Андрій Боярчук розказав, що кожен споживач протягом газового року (триває з 1 жовтня до 30 вересня) споживає певну кількість газу, залежно від чого й обраховується тариф. «Ця кількість газу ділиться на 12 місяців і множиться на тариф, затверджений регулятором, – це місячна вартість послуги з доставки газу».

Також на основі газового року визначається вартість, яку сплачує людина за послугу доставки газу в наступному календарному році.

«Зараз уже завершився газовий 2020-й рік і в січні 2021 року споживачі отримають нові платіжки залежно від фактично спожитого газу, який вони споживали протягом 2019-2020 року, – зазначив Андрій Боярчук. – Тариф за доставку газу стосується всіх, хто користується послугою газопостачання. Відрізняється лише замовлена потужність – у кожного споживача вона своя, тому що споживач, який користується тільки газовою плитою, споживає значно менше газу за споживача, який користується ще й, до прикладу, опаленням. Тобто в споживача, який користується лише газовою плитою, плата за доставку буде меншою».

Керівник відділу інспектування АТ «Волиньгаз» пояснив також, чи залежить розмір платіжок від категорії громадян: «Ціна за доставку газу залежить не від категорії населення, а від того, скільки вони споживають газу протягом газового року. Тобто залежно від категорії вона не відрізняється, вона відрізняється залежно від самого споживача: кожен користувач споживає різну кількість газу і має свою плату за доставку газу». Пільги, своєю чергою, мають, наприклад, пенсіонери чи особи з інвалідністю. Усі повинні оплачувати рахунки до 20 числа поточного місяця.

У цілому доставка газу кінцевому споживачеві здійснюється через загальну газотранспортну систему. Аби потрапити до споживача, газ повинен пройти відстань від родовищ, сховищ. Окрім того, блакитне паливо має бути відрегульованим, адже споживач отримує його вже під низьким тиском.

«Основна частина коштів, отриманих за доставку газу, витрачається на утримання системи газопостачання – це обслуговування газопроводів, споруд на газопроводах, забезпечення стабільної роботи системи, регулювання тисків, забезпечення роботи цілодобової аварійної служби, забезпечення роботи сервісних центрів. Також цей тариф покриває заробітну плату й податки, які сплачує «Волиньгаз», – сказав Андрій Боярчук.

Він додав, що, на жаль, зафіксовано заборгованість серед споживачів: «Найбільша – у великих містах. Зараз заборгованість складає понад вісім мільйонів гривень. В умовах карантину ми не проводимо відключення від газової мережі, але відомості про таких споживачів передаються до суду для стягнення з них заборгованості в судовому порядку. Подекуди в результаті цього споживач несе ще більші витрати, адже має оплатити додатково судові збори. Тому ми рекомендуємо і просимо споживачів вчасно оплачувати рахунки. Тариф за доставку не є таким великим, щоб за нього не платити. Також можна заплатити наперед. Ми постійно проводимо інформаційні акції та стимулюємо споживачів входити в новий рік без заборгованості. Визначаються переможці цих акцій, які отримують подарунки від акціонерного товариства. А сплата наперед – вигідніша для споживача, тому що подекуди споживачам, які користуються тільки газовою плитою або споживають дуже мало газу, краще оплатити рахунки наперед, аби не сплачувати за витрати, пов’язані з банківськими розрахунками та комісіями».

Андрій Боярчук повідомив, що тариф за транспортування газу не може бути стабільним, адже змінюються рівень мінімальної заробітної плати, вартість матеріалів, обладнання: «Тариф однозначно переглядатиметься. Поки ми не готові сказати, якою буде його величина, тому що остаточне рішення приймає НКРЕКП на основі затрат, які несе кожен оператор газорозподільчої мережі».
Нагадаємо, із 1 грудня 2020 року комунальні тарифи на електроенергію для населення залишаться незмінними, а ціни на газ будуть різними й залежатимуть від постачальників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Дмитро Показати IP 3 Грудня 2020 19:28
Коли вже понажираються ?!!
Проїздом Показати IP 4 Грудня 2020 04:58
Вдавляться але жерти будуть.
скептик Показати IP 4 Грудня 2020 10:02
80% так званого тарифу на розподіл (чи транспортування, бо вони самі толком не знають, як це обізвати) - це вартість газу, який вже знаходиться в трубах і був туди закачаний 40 років тому. яке відношення має вартість газу, який добувається на території України і є власністю народу, до ротердамів ? ринкова ціна може стосуватись лише закупленого за межами України газу. ДЕРЖАВА ПРОДОВЖУЄ НАГЛО ОБКРАДАТИ ЛЮДЕЙ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus