USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Верховний суд дозволив Курченку оскаржити передачу державі Одеського нафтопереробного заводу

18 Квітня 2019 20:16
Верховний суд України скасував постанову про закриття апеляційного провадження у справі про передачу державі нерухомого майна, яке належало ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» (НПЗ).

Відповідне рішення винесено 4 квітня, повідомляє УНІАН з посиланням на delo.ua.

Як йдеться в матеріалах суду, Верховний суд задовольнив скаргу кіпрської компанії Empson Limited, яка володіє 99,57% акцій НПЗ. Цю компанію пов’язують з бізнесменом-втікачем Сергієм Курченком. 13 листопада 2015 року суд задовольнив клопотання прокурора про передачу на зберігання речових доказів в одній із кримінальних справ проти Курченка. Завод передали на зберігання і управління держпідприємству «Укртранснафтопродукт». Адвокат Empson Limited подав апеляцію. 22 серпня 2018 року суд закрив провадження і повернув скаргу, пославшись на закінчення слідства у справі. На думку суддів ВСУ, подібне рішення порушує Кримінальний процесуальний кодекс. У підсумку скаргу Empson Limited буде призначено до нового розгляду в апеляційному суді.

Нагадаємо, у 2013 році Одеський НПЗ у НК «Лукойл» придбала група «ВЕТЕК» Курченка, який розшукується українськими правоохоронцями. Пізніше повідомлялося про передачу «ВЕТЕК» підприємства в заставу ВАТ «Банк ВТБ» (РФ). Нормальна робота підприємства так і не була відновлена, в даний час воно простоює. Обидва товариства (99,5766% і 100% відповідно) належать кіпрській Empson Ltd (Кіпр), через яку ГК «ВЕТЕК» придбала Одеський НПЗ у НК «Лукойл». 19 червня 2017 року Суворовський райсуд Одеси ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію цілісних майнових комплексів Одеського НПЗ та «Енергія і газ України», що належать групі «ВЕТЕК» Сергія Курченка. В кінці липня 2017 року це рішення підтвердив апеляційний суд. Крім цього, 100 тис. тонн нафтопродуктів, які надійшли на територію України без сплати митних платежів організацією на чолі з Курченком, були конфісковані за рішенням суду. У грудні 2017 року Печерський районний суд Києва заарештував частину нерухомості та права на інтелектуальну власність та корпоративні права, які належать бізнесмену Сергію Курченку. У січні 2018 року Печерський районний суд Києва відмовився передати майно медіахолдингу UMH group Національному агентству з виявлення, розшуку й управління корупційними активами. У травні Окружний адмінсуд Києва залишив у силі розпорядження Кабінету міністрів від 13 вересня 2017 року № 632-р про передачу майнових комплексів ПАТ «Одеський НПЗ» та ТОВ «Енергія і газ України» в управління Фонду державного майна.

Одіозний український бізнесмен Сергій Курченко потрапив у санкційний список РНБО України. У квітні 2019 року заступник глави департаменту міжнародно-правового співробітництва Генпрокуратури України Костянтин Кулик звинуватив особисто президента України Петра Порошенка, представників Адміністрації президента, деяких народних депутатів від БПП та керівництво ГПУ у втручанні в розслідування так званої "справи Курченка", в якій фігурує оточення чинного глави держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus