USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Міністр соцполітики вважає, що мінімальну зарплату треба підвищити до 5 тисяч

19 Квітня 2018 20:06
Для того, щоб пенсіонери не були «спонсорами» великого бізнесу і Пенсійний фонд наповнювався, потрібно негайно підвищити мінімальну зарплату до 4200 гривень, а з наступного року – до 5 тисяч, поки люди не виїхали працювати за кордон - переконаний міністр соціальної політики Андрій Рева.

Про це йшлося під час зустрічі Прем’єр-міністра з представниками регіональних ЗМІ 19 квітня у Києві.

Зі слів міністра, 55 тисяч гривень – максимальна заробітна плата з якої сплачується єдиний соціальний внесок. Якщо розмір зарплати вищий, сплачується ЄСВ лише з суми 55 тисяч. З 12 мільйонів громадян, які сплачують ЄСВ, заробітну плату понад 55 тисяч гривень мають 60 тисяч осіб. Найвищі «білі» зарплати, з його слів, показує зараз ФК «Шахтар» Донецьк, натомість в одного з лідерів київського «Динамо» офіційна зарплата становила лише 17 тисяч гривень.

Високі зарплати в «Укрзалізниці» та «Нафтогазі» він пояснює тим, що ці державні компанії керуються своїми статутами. Так, у статутах передбачене право цих компаній наймати іноземних менеджерів з відповідною оплатою праці.

«Спроба спертися на легіонерів, щоб хтось за нас вирішив наші проблеми – це велика-велика дурня», - вважає міністр щодо колишніх іноземних керівників державних компаній.

Він наголошує, що пенсіонери не можуть бути спонсорами тих, хто багато отримує. Навпаки, ті, хто багато отримують, повинні бути джерелом для наповнення Пенсійного фонду.

Внаслідок зниження ставки ЄСВ у 2016 році менше сплачувати почав великий бізнес, збільшився на 65 мільярдів дефіцит Пенсійного фонду (з 80 до 145 мільярдів). Тобто, пенсіонери з власної кишені профінансували великий бізнес. Минулого року завдяки підвищенню рівня мінімальної зарплати отримали 159 мільярдів гривень у Пенсійний фонд (47 мільярдів додатково до плану). Цього року планують додатково отримати ще 60 мільярдів. Саме з цих грошей виплачують підвищені пенсії.

Він зауважив, що є підприємство, де, наприклад, з 900 працівників 895 офіційно отримують мінімальну зарплату (3723 гривні), але не звільняються, водночас у центрі зайнятості не можуть знайти охочих працювати за 4-4,5 тисячі. Це свідчить проте, що роботодавець ухиляється від сплати ЄСВ, а Пенсійний фонд втрачає надходження.

Як наголосив міністр соціальної політики Андрій Рева, важливо підвищити рівень мінімальної зарплати негайно до 4200 гривень, а з нового року – не менше 5 тисяч гривень, «поки люди ще не роз’їхалися в Польщу та Чехію».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Чопорний Показати IP 19 Квітня 2018 20:54
Та ти шо! То тоді українці ше більше їсти будуть. А може знизити зарплати тих чинуш, котрі отримують сотні тисяч в місяць?
Юрій Показати IP 20 Квітня 2018 11:32
Їдуть до Польщі бо там мінімальна зарплата 15000,і після 5 років стажу отримують мінімальну пенсію 2500грв,а у вас середня до 2000грв після 35років стажу!Може тому виїзжають?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus