USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Держборг України: скільки і кому винен кожен українець

20 Серпня 2018 14:32
Зовнішній борг України станом на червень у 2,6 разу перевищує обсяги валютних запасів країни. Про це йдеться в матеріалі спецпроекту VoxUkraine і LIGA.net.

Відзначається, що державний борг України на червень 2018 року складав 76,3 млрд доларів. Зовнішні запозичення складають, приблизно, 60% від цієї суми і досягають 47,2 млрд доларів. Загалом кожен українець винен близько $1,8 тис.

У ці 47,2 млрд доларів входить 9,6 млрд доларів гарантованого державою боргу, а решта - прямий борг України у вигляді єврооблігацій (близько 17,5 млрд доларів, з огляду на 3 млрд доларів "російських" облігацій, за якими Україна оголосила дефолт), а також позик у міжнародних організацій (16,6 млрд доларів, включаючи облігації, розміщені під гарантії США) та іншої заборгованості (3,5 млрд доларів).

Ще, приблизно, 4,3 млрд доларів - внутрішні запозичення в іноземній валюті (так звані валютні ОВДП - облігації внутрішньої державної позики).

Слід зазначити, що не всі валютні запозичення лежать на плечах уряду. Приблизно, 6,8 млрд доларів - борг НБУ перед МВФ: ця частина боргу не робить безпосереднього впливу на бюджет, оскільки з погашенням гроші будуть вилучені із золотовалютних резервів.

Проте зниження рівня резервів створює ризик для збереження фінансової стабільності країни.

Борг у національній валюті - близько 625 млрд грн (ОВДП), що становить майже 30% загального державного боргу.

З них більше половини (56%) - у власності Нацбанку (до 2016-го НБУ фінансував діри в держфінансів, викуповуючи ОВДП у Мінфіну, держбанків, Нафтогазу; така прихована емісія гривні вела до накопичення дисбалансів, які, в кінцевому підсумку, приводили до інфляції і девальвації).

Близько третини ОВДП (36%) - у власності державних банків (левова частка була випущена для докапіталізації цих банків), решта (всього 8%) тримають комерційні банки, українські фізособи і юридичні компанії, а також нерезиденти.

У найближчі півтора року Україну чекає пік виплат за борговими зобов'язаннями: уряд має повернути майже 10 млрд доларів тільки валютного боргу.

Держборг - це гроші, які заборгував кожен українець: приблизно, по 1800 доларів, наголошується у статті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
реаліст Показати IP 20 Серпня 2018 14:42
А їх брав, ті 1800 доларів? Чи просив їх для мене брати? Не брав і не просив брати. Хто взяв, потів вкрав - той нехай і віддає. А мені - створіть нормальне робоче місце, дайте нормальну зарплатню - я сам себе забезпечу. А так в мою кишеню лізти нічого, бо отримаєте по пиці, панове вожді.
Ноунейм до реаліст Показати IP 20 Серпня 2018 15:39
Нігодяй, агент крємля, тут для тебе покращення роблять а ти нічого не ціниш.
Степан (Крымчанин) Показати IP 20 Серпня 2018 16:06
Как казав старий реббе с Молдаванкі-"Меня очень даже інтєрєсут знать" , як рахувалася ця цифра -"... кожен українець: приблизно, по 1800 доларів..."? Що таке "кожен українець"? Єто скока? Це, загальну суму ділили на офіційну кількість населення, чи на фактичну (мінус населення Криму, населення ОРДЛО, заробітчан тощо). Іть єто будєт "двє бальшиє разніци"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus