USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Місцеві бюджети не «потягнуть» позашкілля, - Констанкевич

22 Червня 2017 19:00
Ідеї та реформи Міністерства освіти часто викривляються крізь українські реалії та впроваджуються на місця у спотвореному вигляді. Про це під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань освіти та науки заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич, інформують у прес-службі волинського УКРОПу.

Парламентар переконана, що попри те, що над проектом Закону «Про освіту» пророблена справді глибока та ретельна робота, проте деякі моменти ще потребують доопрацювання.

«Я дуже вдячна, що велика кількість запропонованих мною правок були внесені до проекту. Цей закон надзвичайно важливий, адже від нього залежить, яким буде майбутнє нашої держави. На жаль, в країні, яка перебуває у стані війни, освіта не фінансується на належному рівні. Разом з тим, багато питань знайшли своє компромісне вирішення, – зазначає Ірина Констанкевич. – Є кілька запропонованих правок, які не були взяті до уваги, проте я все ж наполягатиму на їх розгляді. Зокрема, матеріальна підтримка гарячого харчування дітей 1-4 класу, дітей-сиріт та дітей, які навчаються у дошкільних навчальних закладах. Також я переконана, що важливою є правка, яка стосується позашкілля. Перекладання цієї сфери освіти на місцеві бюджети призведе до закриття таких закладів, особливо це стосується сільської місцевості. Хочеться, щоб були розставлені правильні акценти і позашкільній освіті у регіонах дали шанс на життя».

За словами нардепа, не було враховано також дуже важливу правку щодо статті «Мова освіти».

«Позиція комітету не влаштовує мене та моїх колег з УКРОПу, адже ми пропонували вивчення мов нацменшин, а не навчання ними. Єдиною мовою освітнього процесу в Україні має бути українська. Думаю, що сьома стаття законопроекту (про мову освіти) гостро дискутуватиметься в сесійній залі, адже вона стосується інтересів багатьох мільйонів людей в Україні. Ми відстоюватимемо власну точку зору й подамо свою окрему думку до протоколу засідання комітету», – наголосила Ірина Констанкевич.

Варто зауважити, що до законопроекту «Про освіту» надійшло більше 1000 правок. Ірина Констанкевич спільно із іншими народними депутатами від УКРОПу подали понад 60 правок, з яких 70 % були підтримані. Зокрема, ці правки стосувались гарантій державного забезпечення безоплатними підручниками учнів та педагогів загальноосвітніх шкіл; забезпечення місцевих бюджетів у повному обсязі освітньою субвенцією для доступного та безоплатного здобування дошкільної, повної загальної середньої та професійної освіти; фінансування вищої професійної освіти; безоплатного підключення та користування у вищих навчальних закладах Єдиною електронною державною базою з питань освіти; мінімального окладу педагогічного працівника; робочого часу та навантаження педагогічних та науково-педагогічних працівників; необхідності врахування потреб і пропозицій територіальних громад щодо організації здобуття освіти; безоплатного користування житлово-комунальними послугами та компенсації проїзду до місця роботи і у зворотному напрямку у межах встановлених норм (за умов розподілу на роботу в сільську місцевість і селища міського типу) та інше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus