USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Небезпечні флешмоби у мережі: як розповідають в школах про безпеку в інтернеті

24 Лютого 2021 07:00
Новина про школярів, які отруїлися спазмалітиками сколихнула суспільство: кілька однакових випадків сталися всього за кілька днів у Київській і Черкаській областях, а також у столиці. За однією з версій поліції, напитися пігулок підлітків підштовхнуло відео в ТіkТоk. На тлі цього у мережі з’явилася дискусія про те, щоб ввести у школах предмет «Безпека в інтернеті». У смартфонах та планшетах діти часом краще розуміються, аніж дорослі, бо фактично виросли з ними у руках. Утім, навчити їх безпеці у мережі – завдання батьків та вчителів.

Як нині в українських школах розповідають про безпеку у мережі та чи може це вберегти, розповіли у сюжеті Сніданку з 1+1.

Міносвіти пропонує зробити уроки християнської етики обов’язковими, але чимало батьків обурилися через цю заяву. Вже кілька днів у мережі досі точаться суперечки, чи потрібен такий предмет у школі. Зараз етику викладають факультативно, але не в усіх навчальних закладах. Проте такій глобальній дискусії дивуються фахівці із кібербезпеки, бо впевнені: давно задуматись треба над іншим предметом. «Немає чіткого розуміння ні для школярів, ні для навіть дорослих, що таке кібербезпека, інформаційна гігієна, інформаційна безпека. Люди не розуміють цього і це потрібно вчити. Навчати потрібно дітей зі шкільного віку», – каже голова комісії з етики Асоціації приватних детективів України Руслан Болгов.

Озброїти дітей перш за все потрібно практичними знаннями. З уроків «Основ здоров’я» діти знають про пожежну безпеку чи безпеку дорожнього руху. Однак нині з ґаджетом і акаунтом у соцмережі ледь не кожен школяр, але про безпеку в інтернеті в школах починають говорити лише після трагедій. «Закрити соціальні мережі, або просто забрати у дітей ґаджети – не вихід із ситуації. Сучасний світ він вже став цифровим, він змінився, а ми досі мислимо критеріями пейджерів», – каже фахівець.

Нікому не давати паролі, не ділитися своїми фото з незнайомцями, не переходити за підозрілими посиланнями – ці та інші елементарні правила постійно потрібно нагадувати дітям, впевнена громадська активістка Тетяна Петракова. Саме тому вона вже другий рік намагається запровадити новий предмет для школярів. «Наші діти повинні вчити сьогодні спеціальний предмет, щоб він захистив їхнє емоційне здоров’я, дав їм безпеку, щоб вони знали елементарні правила із самооборони. Це повинен бути загальний предмет в школі – «Безпечний світ дитини», – каже вона.

Дмитро Ламза – наймолодший директор школи в Україні. Здавалося б, із соцмережами має бути на ти. Однак, зізнається, що стежити за всіма інтернет-трендами дітей ледь встигає. Зараз про небезпеку в інтернеті у його школі говорять під час уроків інформатики. За власною ініціативою, декілька разів на рік запрошують працівників кіберполіції. Директор зізнається, що навчати безпечної поведінки в мережі нині необхідно з першого класу. Проте наша шкільна програма безнадійно відстала: школярі кіберпезпеку вивчають лише у восьмому.

«Саме кібербезпека вивчається як складова в змісті навчального предмету інформатика. Там вивчається безпечне інформаційне середовище, правила користування електронною поштою, тобто електронне листування», – каже він.

Про запровадження окремого предмету в Міністерстві освіти і науки зараз не йдеться. Поки ж залишається сподіватися на відповідальність освітян, які самостійно вирішують, чи проводити додаткові заняття з кібербезпеки. Хоча проблема вже назріла. За минулорічними даними ЮНІСЕФ, в Україні кожен п’ятий підліток визнавав себе жертвою онлайн-знущань.
Нагадаємо, 16 лютого в одному з ліцеїв Боярки дві дівчинки отруїлися таблетками, які самі купили в аптеці. Випити таблетки вони вирішили після того, як побачили в мережі заклик, щоб ковтнути 40 таблеток і подивитися, що з ними буде. В результаті одна з дівчаток померла. Встановлено, що вони вживали препарат Дротаверин.

17 лютого ще дві школярки – цього разу з Умані – потрапили до лікарень з отруєнням. По 10 пігулок Дротаверину діти прийняли на території школи. Наразі вони під наглядом медиків. 18 лютого від отруєєня вже рятували 15-річного киянина.

А 23 лютого в Рівному врятували хлопця, якого через соцмережі хотіли довести до самогубства.

Згодом на Донеччині отруїлась таблетками школярка, яка не хотіла йти в школу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Стара пєрдола. Показати IP 24 Лютого 2021 12:44
Дурнув.та школота! А їхні батьки ще ду.ніші, бо не спілкуються та не пояснюють своїм дітям як жити у цьому світі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus