USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Нові правила вступу до школи: що потрібно знати

25 Квітня 2018 09:17
Для прийому у перший клас не проводитимуть конкурсів. Дітей зараховуватимуть за місцем прописки. Конкурси можливі лише при вступі до 5 класу у спеціалізовані навчальні заклади, пише Gazeta.ua.

"Конкурс можуть проводити лише після закінчення початкової школи. Тоді є на основі чого цей конкурс проводити, оскільки діти отримали якусь базу знань, компетентностей, навичок. У дітей шестирічного віку нічого перевіряти. Це конкурс не дітей. Це конкурс батьків, їхніх гаманців і прав за дзвінком. Коли перед вступом у перший клас перевіряють, чи вміють діти писати і читати, - це неправильно. Їх не треба вчити цим навичкам у п'ять років. У цьому віці слід розвивати їхнє творче мислення, моторику та інші аспекти множинного інтересу", - каже міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Зарахування до першого класу відбуватиметься у два етапи. Першочерговий - за місцям проживання. Другий - за вибором при наявності вільних місць.

"У першу чергу пріоритет надають дітям за місцем проживання. Для цього батьки можуть представити не тільки прописку в паспорті, а й договір оренди житла. У другу чергу зараховуватимуть дітей на вільні місця. Розподіл цих місць також має бути прозорим. Є два рецепти: або шляхом прийому за датою народження, або жеребкування. Якщо за датою, то матимемо дискримінацію - зимові діти будуть мати більше шансів, ніж інші. Жеребкування має бути чесним. Зараз ми працюємо з Мін'юстом, щоб виписати основні критерії зарахування на вільні місця", - каже міністр освіти.

Прийом заяв від батьків дітей, які йдуть до школи у першу хвилю, вже розпочався у столиці. Триватиме до 31 травня. Заяви від батьків, які хочуть вступити до школи не за територією проживання, прийматимуть з 1 по 15 червня. В інших містах кампанія стартує на початку травня. Тоді ж з'явиться наказ про порядок зарахування дітей до першого класу.

"Батьки матимуть місяць, щоб занести заяви за місцем прописки. Коли закінчиться цей термін, школа оприлюднює інформацію про кількість вільних місць. Навчальний заклад називає новий термін для подання заяв без прописки і дату жеребкування. Якщо кількість заяв більша, ніж кількість вільних місць, відбувається жеребкування", - пояснює Гриневич.

Жеребкування має відбуватися у присутності батьків. Процес жеребкування можна транслювати онлайн.

"Має бути прозорим лотерейний барабан. Важливо, щоб кожен папірець був однаковим без позначок. Папірці має витягувати людина, яка представляє батьків", – розповідає міністр.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
у 6 Показати IP 25 Квітня 2018 10:12
писати і читати, - це неправильно ////// чим пізніше діти навчаться читати, тим краще вони збиратимуть трускавки. а ще скоро з'явиться ринок липових договорів оренди в районах біля престижних шкіл

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus