USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Професор з Луцька у свої 80 досі пише наукові праці й навчає студентів

29 Березня 2020 09:00
Йому 80 і він по цей день пише наукові праці. Хоча здоров’я вже підводить, але світлий розум та неабияка працездатність не дозволяють професору Федору Зузуку зупинятися на досягнутому й полишати справу всього життя.

Федір Зузук зізнається: в науці він увесь час, бо для справжнього дослідника пенсійного віку просто не може бути, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

А от починати торувати свій шлях у науці Федору Васильовичу було несолодко.

«Як вступав до аспірантури, то я один день заночую в одній аудиторії, другий день – пересплю в іншій. Всі розійдуться, а я в корпусі лишуся тихенько, сховаюся – і ніч до ранку перебув. Жити було ніде», – пригадує поважний науковець.

Сьогодні за плечима у професора – десятиліття наукової роботи та понад дві сотні досліджень. Бо якщо людина займається улюбленою справою і наполегливо йде до мети, вона приречена на успіх. Так сталося і з Федором Зузуком.
Нині він – доктор геологічних наук, чиє ім’я знане не лише в Україні, а й серед закордонних учених. Він – один із тих, хто вперше заговорив про небезпеку розробки Хотиславського кар’єру, знає чи не все про Шацьке поозер’я. А ще написав унікальне тритомне дослідження з біомінералогії світового рівня, яке дозволяє медикам краще діагностувати та лікувати сечокам’яну хворобу. І це лише частина здобутків професора.

«Я кожен день щось роблю. Кожен день щось пишу, – розповідає Федір Васильович. – От зараз я пишу ще один підручник, дуже складний. По кілька сторінок у день. А вночі приходить думка, як то повинно бути написано».

Чоловік пригадує: коли здоров’я було міцніше, міг прокинутися посеред ночі й відразу сісти працювати. Зараз уже важче. І не тільки тому, що літа немолоді, а й тому, що залишився без дружини та її підтримки.

Втім, попри всі удари долі, професор щодня приходить до своєї наукової родини у Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Бо передусім він не пенсіонер, він – науковець. І планів у 80-річного професора ще чимало.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ветеран вузу Показати IP 29 Березня 2020 09:37
міцного здоровя хороший чоловік

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus