USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Профтехосвіта в Україні відстає на 20-30 років

24 Листопада 2017 12:28
Професійно-технічна освіта в Україні здебільшого не відповідає потребам нинішнього ринку праці. Як результат – провідні підприємства країни створюють свої навчальні центри підготовки фахівців.

Про це йшлося під час виїзного засідання Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України 24 листопада у Луцьку, за ініціативи народного депутата від УКРОПу Ірини Констанкевич.

Перший заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань вищої освіти Олександр Співаковський зауважив, що нині технології на виробництві значно випереджають ту матеріально-технічну базу, яку мають навчальні заклади.

«Технології настільки розвинулися, що профтехучилища відстають від них на 20-30 років. При великих підприємствах створюють свої навчальні центри для працівників. З однієї сторони, це свідчить про неналежний рівень знань у навчальних закладах. З іншої - це позитив, коли бізнес інвестує в освіту, але це точкові заходи. Тому подібний приклад варто впроваджувати і в освітній галузі, аби навчання відбувалося на сучасному обладнанні. Тоді випускники будуть конкурентоздатні на ринку праці. А для цього необхідно розвивати інфраструктуру навчальних закладів», - казав Олександр Співаковський.
Перший заступник міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець повідомив, що влада зараз працює над новою формулою фінансування освітніх закладів.

«Проаналізувавши надходження коштів на освітні заклади, ми побачили, що чимало громад отримали більше грошей, ніж їхні потреби, натомість є такі, кому коштів не вистачає. Зараз гроші ділять райдержадміністрації в ручному режимі й подібним навчальним закладам дають не однакову фінансову підтримку, яка може різнитися у три рази. Це свідчить про неефективність цього механізму. Тому зараз працюємо над формулою, щоб для кожного навчального закладу розрахунок відбувався індивідуально», - інформує Володимир Ковтунець.
Учасники засідання також розповіли, що через відсутність розвитку профтехосвіти та низьку якість освіти серед молоді фіксують значне збільшення міграції як у межах держави, так і за кордон.

На зустрічі також йшлося про те, що за останні три роки на Волині збудували та капітально відремонтували 8 шкіл та 28 дошкільних навчальних закладів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus