USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Я не підробляв документи, аби отримати статус переселенця», - доцент ЛНТУ

28 Червня 2017 12:46
Викладач Луцького національного технічного університету, кандидат технічних наук та автор десятків наукових публікацій з Донецька переконує, що не підробляв документів для отримання статусу переселенця, а лише забув вказати, що успадкував майно на Волині.

Нагадаємо, Володимир-Волинський міський суд звинуватив доцента ЛНТУ у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частинами 1, 2 статті 190 (шахрайство), частинами 1 і 3 статті 358 Кримінального кодексу України (підробка документів).

Вирок мотивували тим, що він, не проживаючи на тимчасово окупованій території України, районів АТО та населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення, не будучи внутрішньо переміщеною особою, у листопаді 2014 року звернувся до управління соцзахисту за отриманням щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Суд вирішив, що він видав себе за внутрішньо переміщену особу і надав підроблені копії документів. Більше того – доцент вказав, що не має у власності житлового приміщення, розташованого в регіонах, інших, ніж тимчасово окупована території України та райони проведення АТО. Та насправді він мав у власності житловий будинок, який він отримав у приватну власність 1 грудня 2014 року як спадщину за заповітом.

Як пояснив доцент кафедри комп’ютерної інженерії Луцького національного технічного університету Олексій Каганюк Інформаційному агентству Волинські Новини, у шахрайстві його звинуватили тому, що оформлюючи документи на отримання допомоги як переселенець, він не вказав, що володіє майном на Волині.

25 листопада 2014 року він звернувся, щоб отримати допомогу, як внутрішньо переміщена особа в управлінні соцзахисту населення виконкому Володимир-Волинської міської ради. Його матір проживала у Володимирі-Волинському, а він приїхав з Донецька, аби допомагати їй, оскільки вона вже мала дуже поважний вік та була немічною. Отже, на Волинь Олексій Каганюк приїхав у 2012 році, не плануючи тут постійно проживати. У Донецьку він мав власну двокімнатну квартиру, у якій мешкав з 1968 року, квартиру дружини та інше майно.
Пенсія чоловіка попри 55 років трудового стажу, становить лише 2700 гривень, тож, кинувши роботу у 2012 році в Донецьку та приїхавши на Волинь, він вирішив шукати роботу тут. Оскільки у Володимирі-Волинському роботу знайти не вдалося, він вирішив звернутися в ЛНТУ.

Олексій Каганюк не планував довго лишатися на Волині, тому він уклав контракт терміном на рік з 1 вересня 2012 року. Через рік контракт продовжили ще на рік, тому що викладач вирішив лишитися, аби продовжувати допомагати немічній матері, яка дедалі гірше себе почувала. У грудні 2013 року мама померла у віці 89 років і він вирішив повернутися в Донецьк, де проживала уся його родина. Втім, вже невдовзі науковцю довелося відчути на власному досвіді жахіття військових дій.

Влітку 2014 в гості його запросив у гості батько чоловіка його онуки, що також проживає в Донецьку. Під час застілля у липні 2014 року на подвір’ї його приватного будинку вони почули якийсь незрозумілий звук, а згодом вибухи снарядів, тож довелося заховатися у підвалі. Як виявилося, ховалися вони недаремно, тому що обстріли тривали протягом трьох діб. Транспорт на той час у цьому районі (Трудовське, що на відстані 6 кілометрів від Мар’їнки) вже не курсував. Після одного з вибухів поблизу цього будинку утворилася глибока воронка від снаряду. Вийшовши з підвалу, у дворі будинку він побачив зрізані гілки дерев.
Сподіваючись на те, що ситуація стабілізується і обстріли припиняться, він лишався у Донецьку, хоча донька вже переїхала у Київ. Також виїхав з Донецька його син. Олексій Каганюк у серпні 2014 року разом з родичами на таксі вирушив в Ясинувату, де на той час вже були натовпи біженців. Він посадив їх на московський потяг (у місті Твер в Росії проживає сестра його дружини).

Сам він вирішив повертатися на Волинь. Перед тим як вирушити, йому довелося вже в Ясинуватій ховатися від обстрілів у сховищі. Під час одного з обстрілів, коли науковець вийшов зі сховища, осколок снаряду влучив йому у рюкзак. Наслідки цієї стресової ситуації виявили під час медогляду у 2015 році вже у Луцьку – у нього діагностували гіпертонічну хворобу 2-го ступеню, хоч раніше чоловік ніколи не нарікав на стан здоров’я, займався спортом. Приблизно 15 серпня 2014 року йому усе ж вдалося приїхати у Луцьк.
Олексій Каганюк зауважує, що у частині 1 статті 3 закону № 921-VIII від 24.12.2015 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» йдеться про те, що громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, має право на захист від примусового внутрішнього переміщення або примусового повернення на покинуте місце проживання.

Прийшовши до завідувача кафедри ЛНТУ у 2014 році, він сказав, що хотів би продовжити роботу, відтак з ним уклали новий контракт терміном вже на два роки. У 2016 році, здобувши перемогу у конкурсі, він укладає новий контракт терміном на п’ять років.
Невдовзі він написав звернення про отримання допомоги як переселенець. Доцент визнає, що він допустив помилку, вказавши, що власності у нього немає, але завданням працівників управління соцзахисту, з його слів, було перевірити цю інформацію, тож це і їхня помилка теж. У власності чоловіка з 2014 року перебуває частина будинку у Володимирі-Волинському вартістю 38,435 тисячі гривень та земельна ділянка площею 0, 0377 гектара вартістю 33,884 тисячі. Також він отримав у спадок грошові вклади померлої матері у сумі 8031 гривні. Водночас у Донецьку він покинув значно дорожче майно - квартиру, дачу, два гаражі та автомобіль з причепом.
З його слів, під час судового засідання суд взяв до уваги лише той факт, що чоловік з 2012 року жив на Волині, не врахувавши його аргумент про те, що він мусив доглядати маму похилого віку. Водночас, він чесно вказував, що працював у цей час на Волині – якби він не надав такої інформації, ніхто не дізнався б, що він з 2012 року проживав на Волині. Під час судового засідання він не користувався послугами адвоката. Олексій Каганюк наполягає на тому, що не підробляв жодних документів та не вважає себе шахраєм, а лише вказав неповні дані про себе, звертаючись за отриманням допомоги як переселенець.

Доцент наголошує, що не оскаржував вирок суду, визнав свою провину та повернув 21 квітня увесь обсяг грошової допомоги, яку отримав раніше, тобто 14,115 гривень та 15 червня – штраф у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 10,2 тисячі гривень.
Він розповів, що за час роботи в ЛНТУ у 2013-2017 роках написав майже три десятки наукових статей, публікацій, підручників, монографій, патентів, не враховуючи конспектів лекцій за сімома дисциплінами. У Луцьку за цей час він видав дві книги. Загалом він є автором майже сотні публікацій, 11 патентів, нагороджений медаллю винахідника, лауреат бронзової нагороди ВДНГ у Москві. Один з його студентів нещодавно завоював третє місце в Україні за студентську роботу, отримує президентську стипендію. Оскільки доцент встиг зробити чимало протягом свого життя у науковій та освітній сфері, він хоче захистити своє ім’я від звинувачень у шахрайстві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
чадо Показати IP 28 Червня 2017 12:59
Блін, як все просто "Забув вказати". Він тут шо, туалета має чи ровера? в нас таких забудькуватих на всіх вищечких рівнях дофіга. і їм за це нічого. а якщо депутат сільської ради, простий дядько забуде щось несуттєве - мозги будуть *** по-повній.
123 Показати IP 28 Червня 2017 13:22
А чому ж в рашку не поїхав
лучани Показати IP 28 Червня 2017 13:28
У листопаді звернувся за допомогою, а в грудні отримав спадщину. Місце реєстрації Донбас. Все вірно і законно, соцзабес помиляється.
? Показати IP 28 Червня 2017 13:43
Всі мутять і він рішив замутити.Забув за хату так віддати іі іншим переселенцям до поки память неповернеться.
Тетяна до ? Показати IP 28 Червня 2017 15:40
Заява щодо статусу переселенця подана у листопаді, коли він не мав ніякого спадку. То що ж він "мутив"? Людина залишила Донецьк і все, що там мала. хочете долі переселенця?
? до Тетяна Показати IP 28 Червня 2017 17:17
А що вони зробили для того щоб небути переселенцями сиділи в своіх хатах.Потрібно було виходити на вулицю.Хай ідутьі захищають свою землю ато розізжають тут на джипах.А мій син був мобілизований рік і знову носять повідомлення як офіцеру запасу.А він пів року як женився і хоче наладити життя а несидіти в окопі за цих "Вимушених"
Alex до ? Показати IP 30 Червня 2017 09:11
За всю свою трудовую деятельность, я смог купить себе в 1988 году подержанный москвич М412 1984 года выпуска. И спустя десять лет купил прицеп, чтобы иметь возможность строить дачу, которая осталась на линии разграничения, под Докучаевском, рядом Волноваха.
Вердикт Показати IP 28 Червня 2017 14:56
Шановні, якщо ви пройдете такий шлях як переселенці зі східних областей нашої України, ви ще не те «забудете» вказати. І це сто процентів.
Ростов Показати IP 28 Червня 2017 17:04
Он не туда поехал. А мог бы преподавать в ДГТУ.
Ник Показати IP 28 Червня 2017 17:36
Людину треба підтримати. Спадщину, яка перейшла до нього, віін ще не усвідомлював своєю власністю. Мабуть, її і не використовував. А якби були адвокати, а відповідно і витрачені кошти, то і судова справа закінчилася іншим результатом. Дивимося за судовими розбірками з деякими нашими високопосадовцями - робимо висновки.
Ну ну Показати IP 29 Червня 2017 07:10
Як би не відчувався винним, не повертав би грощі. Да й 2700 пенсії то трохи більше чим середня.
Давід Показати IP 29 Червня 2017 07:42
Провірьте його на адекватність
Вища атестаційна ком Показати IP 29 Червня 2017 07:51
Всі статті в одному журналі, який випускається в ЛНТУ. Дивно якось.
до Вища атестаційна до Вища атестаційна ком Показати IP 29 Червня 2017 08:22
ще скажіть що з 2012по 2017 р.р. журнал випускався спеціально під це судове рішення?))
Маладой из ДНР Показати IP 3 Липня 2017 18:21
Почему ВСЕ книги других авторов подписаны его именем и поставлен город Луцк? Он похоже скомпрометировал всё это, проверочку на него нужно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus