USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Для вирішення проблеми обміління Світязю потрібна постанова Кабміну, – нардеп

13 Лютого 2020 23:11
Вирішення питання з обмілінням озера Світязь слід врегулювати окремою постановою Кабінету Міністрів України.

Про це під час засідання Робочої групи щодо питання з обміління Шацьких озер, яка створена при Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, наголосила народний депутат, членкиня депутатської групи «За майбутнє» Ірина Констанкевич, йдеться на сайті нардепа.

Засідання групи відбулося 11 лютого. Його ініціював народний депутат Степан Івахів.

«Головне завдання, що стоїть перед нами на цьому етапі - об'єднати зусилля фахівців, науковців та представників міністерств і органів виконавчої влади навколо розв'язання цієї екологічної проблеми. Разом ми маємо скласти спільний висновок та конкретний план подальших дій. Необхідно діяти рішуче та ефективно, щоб врятувати одне з природних чудес України – Шацькі озера!» – зазначив Степан Івахів.
Участь у засіданні також взяла делегація з Волині.

«Хочу подякувати своєму колезі, народному депутату Степану Івахіву, який першим скерував запити щодо Світязя в усі профільні установи. Отримані на них відповіді, власне, і стали поштовхом для нашої спільної подальшої роботи», – зауважила Ірина Констанкевич.
Нардеп наголосила, що над шляхами розв’язання питання обміління Шацьких озер також працюють і члени міжфракційного об’єднання «Велика Волинь», де вона є співголовою.

«Всі раніше проведені дослідження щодо Світязю свідчать про те, що для комплексної, фахової роботи потрібне чимале фінансування. Питання Шацьких озер також перебуває і в полі зору Президента Володимира Зеленського, який з цього приводу мав зустріч з Президентом Білорусії Олександром Лукашенком. На мою думку, ми повинні напрацювати документ, яким передбачимо можливості фінансування необхідних моніторингових, науково-вишукувальних та інших видів робіт з державного бюджету. Найкращий і найбільш логічний спосіб – це прийняття відповідної Постанови Кабміну. Це також – найшвидший спосіб врегулювання ситуації. В такому випадку ми вже до початку сезону відпочинку зможемо розпочати необхідні роботи. Зараз вода в озері Світязь піднялася на кілька сантиметрів. Але щойно стане спекотніше – рівень води знову знизиться. Тому треба якомога скоріше перейти у площину напрацювань конкретних фінансово-економічних рішень», – наголосила Ірина Констанкевич.

Під час робочої групи заслухали звіти науковців та експертів про роботу, яка була попередньо визначена у рекомендаціях Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Зокрема, учасників групи поінформували щодо можливого впливу Хотиславського кар’єру на обміління Шацьких озер, результатів науково-моніторингової роботи, наслідків господарської діяльності.

Науковці Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України представили Концепцію збереження Шацького поозер’я, яку вони розробили на замовлення Волинської облдержадміністрації. Водночас учасники засідання звернули увагу на те, щоб залучити державні кошти для вирішення питання з обмілінням Шацьких озер, передусім, необхідно розробити відповідну програму на регіональному рівні. Однак, облдержадміністрація навіть не включила питання щодо Шацьких озер у Стратегію розвитку Волинської області на період з 2020 до 2027 року.

Також немає моніторингових досліджень щодо впливу на обміління Шацьких озер Хотиславського кар’єру, який знаходиться на території Білорусії. Незважаючи на те, що домовленості про здійснення таких досліджень погоджені між двома країнами на міжурядовому рівні.

Задля вирішення окреслених питань, робоча група скеровуватиме відповідні листи до уряду.

Довідково

Щороку на озері Світязь відпочивають сотні тисяч туристів. Лише у 2018 році їх було більше мільйона чоловік, з яких понад 50 тисяч – іноземці. За даними Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук України, зниження рівня води в озері Світязь спостерігається з 2010 року. У 2019 році проблема обміління Світязя стала украй гострою – вода відійшла від берега на відстань від 20 до 90 метрів. Екологи фіксували рівень падіння води до 38 см. У жовтні минулого року щодо розв’язання питання Світязя Ірина Констанкевич скерувала відповідний депутатський запит до очільника уряду Олексія Гончарука.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Абдал Саид Показати IP 14 Лютого 2020 07:42
Не треба нічого вирішувати-віддайте все лохинщикам,все одно озеро не спасти!!!
Мудло пересічне до Абдал Саид Показати IP 14 Лютого 2020 09:41
Вони робочі місця полішукам створюють, і відстьогують куда нада! Не трогать лохинщиків !!!
Кен Показати IP 14 Лютого 2020 09:46
Треба створити 20 комісій потім зробити з них 4 офіса , які повинні звернутись до КМУ для того щоб КМУ дав дозвіл розробити план, потім з 4 офісів обрати один , який буде розробляти план, потім треба план винести на громадські обговорення, далі той план передати іншим трьом офісам щоб вони його відправили до міжнародних експертів , які після обговорення передадуть його до обраного офісу з метою передачі іншим трьом офісам , ну і так далі ...... В нормальній країні вжеб давно проблему вирішували.
!!! Показати IP 14 Лютого 2020 10:20
Порозчищати канали, поремонтувати дамби і навчити людей відповідально ставитись до ресурсів. А лохинщиків жорстко контролювати....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus