USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Газовий гігант, окільцьований красень та червоний воїн: лучани спостерігали міні-парад планет

15 Травня 2020 20:16
У травні у любителів спостерігати за нічним небом з’явилася можливість побачити Місяць разом з трьома яскравими планетами – газовим гігантом Юпітером, окільцьованим Сатурном і червоною планетою Марсом.

Так, протягом тижня супутник Землі наблизиться до кожної з ранкових планет. Неймовірне тріо яскравих планет – Юпітера, Сатурну і Марсу, на чолі з нічним світилом, любителі астрономічних явищ з усіх куточків Землі можуть спостерігати у передсвітанкові години з 11 по 16 травня, орієнтовно з 4:00 ранку.
Міні-парад планет можна спостерігати неозброєним оком, а у бінокль чи телеоб’єктив можна навіть роздивитися колір та схематичні особливості кожної із планет. Хоча, звісно, для більш професійних і якісних спостережень краще використовувати телескоп. Утім такий прилад є далеко не в кожного.

Також неподалік від тріо планет розмістився і Нептун, однак, його без телескопу, на жаль, побачити не вдасться.

Так, з раннього-ранку понеділка, 11 травня, Місяць знаходився ближче всього до блискучого Юпітеру. До речі, Юпітер – найяскравіша з трьох планет, а також четвертий за яскравістю небесний об’єкт після Сонця, Місяця і Венери. На небі Юпітер зазвичай світиться яскравим білим світлом, однак при збільшенні у бінокль чи телеоб’єктив можна розгледіти зеленкуватий відтінок планети. Золотистий Сатурн при збільшенні має сірий відтінок, а Марс – чи так, чи інакше червонуватий.
За сприятливих погодних умов до 16 травня всі три яскраві ранкові планети буде видно неозброєним оком. Проте бінокль допоможе вам розглянути різницю в кольорах Юпітера і Сатурна, а також насолодитися видами місячних пейзажів. Для того, щоб поглянути на кільця Сатурна, доведеться взяти з собою телескоп.

Починаючи з вівторка, 12 травня, Місяць почав рух у напрямку до Марса.
У ніч же на 15 травня, з четверга на п’ятницю, рано-вранці нічне світило наблизиться на мінімальну відстань до червоної планети. Пара розташується в сузір’ї Водолія і буде доступна для спостереження неозброєним оком при ясному небі. Юпітер і Сатурн все ще будуть знаходитися в тій же частині неба, продовжуючи створювати чарівну небесну картину. 17-18 травня Юпітер і Сатурн знову наблизяться один до одного на небі, на цей раз вже без Місяця. Остання можливість побачити Місяць, Юпітер, Сатурн і Марс близько один до одного на ранковому небі в цьому місяці – 16 травня. У цей момент Місяць опиниться з іншого боку лінії з трьох планет, неподалік від Марса.
Увага! Усі фото зроблені на любительську фотокамеру, без використання професійного телескопу, тому на звання наукових та документальних не претендують.

Вікторія Семенюк. Фото автора.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus