USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

На Волині визначать три нові об’єкти природно-заповідного фонду

14 Грудня 2018 17:48
Парк, ландшафтний заказник та сосна віком понад 160 років: на Волині планують створити нові об’єкти природно-заповідного фонду.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 14 грудня.

Члени комісії рекомендували підтримати проект рішення про збереження і розвиток природно-заповідного фонду області. Відповідно до документа, пропонують утворити на території області три нові території природно-заповідного фонду місцевого значення.

Ботанічна пам’ятка природи «Сосна звичайна» розташована на території Чорторийського лісництва та передана під охорону ДП «Поліське ЛГ». Дерево має окружність стовбура 4 м, який на висоті 5-6 м розгалужується на 3 окремих стовбури. Проекція крони складає в діаметрі 20 м. Встановлена висота – 26 м, а вік сосни орієнтовно 160 років. Вік дерева перевищує середній вік для цієї породи у Волинській області майже у 2 рази. В загальному нарахували 5 місць проживання (гніздування) диких тварин та птахів.

Парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва «Сидоруків парк» площею 1,2 гектара розташований у місті Горохів та переданий під охорону ДП «Горохівське ЛМГ». Дендрарій заснував у 1960-их роках лісничий Сидорук Й.М. У парку зростає 107 видів дерев та кущів, серед яких 54 види екзотів: кипарисовик горіхоплідний, сосни чорна і Веймутова, тис ягідний, тюльпанове дерево, софора японська тощо. Особливістю об’єкту є те, що він розташований в межах населеного пункту, що підвищує його культурно-естетичну, науково-пізнавальну та рекреаційну цінність.

Ландшафтний заказник «Урочище Херма» площею 108,4 гектара розташований на території Ратнівського лісництва, перебуває під охороною ДП СЛАП «Ратнеагроліс». У заказнику знайшли два види рослин (коручка чемерникоподібна, комонничок зігнутий) і сім видів тварин (махаон, лелека чорний, орябок, журавель сірий, дятел зелений, тхір лісовий, лось), занесених до Червоної книги України (2009), два рідкісних угруповання рослин (угруповання звичайнососнових лісів звичайноялівцевих та звичайнодубово-звичайнососнових лісів звичайно-ялівцевих; угруповання ялиново-клейковільхово-звичайнососнових лісів та ялиново-повислоберезово- звичайнососнових лісів), занесених до Зеленої книги України (2009), а також два види рослин, занесених до Списку регіонально рідкісних, зникаючих видів рослин, грибів і тварин, які потребують охорони у Волинській області (печіночниця звичайна і тирлич звичайний).

Голова комісії Василь Столяр нагадав, що під час минулого засідання комісії депутати зверталися до екологів, аби три водойми включити до складу природно-заповідного фонду. На жаль, голова Ковельської РДА Віктор Козак дав відповідь, що він проти цього заповідника. Водойми розташовані у селі, де проживає голова райдержадміністрації. Отже, Василь Столяр повідомив, що не голосуватиме за проект рішення, тому що «кожен собі вирішує в своїй вотчині і адміністрація робить, що хоче».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Відсоток Показати IP 17 Грудня 2018 14:58
Всі три водних об’єкти (Новомосорське, Кричевичівське, і ще якесь), є невід’ємними частинами меліосистем, на них є державні акти на право користування земельними ділянками... Причому тут Козак! Є власники і користувачі. Питання в іншому. На виконання "Стратегії розвитку України" в "Стратегію розвитку Вол.обл" бездумно внесли пункт - збільшити відсоток заповідної території. Робити щось треба, бо додуть бобу!!! Придумали і вирішили - давйте зробимо вигляд, що щось робимо, завідомо знаючи, що меліо заповідати неможливо. От і виходить - прокукурікали, пожурили, а відсоток то не збільшився!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus