USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Науковці застерігають не полювати на дичину у Чорнобильському заповіднику через радіацію

5 Лютого 2019 07:00
Перевищення вмісту радіоактивних елементів цезію та стронцію в десятки разів виявили у м’ясі мертвого кабана на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. Науковці наголошують, що заповідник – не галявина для прогулянок з пасторальними картинками, а територія, що приховує в собі багато небезпек, тож варто пам’ятати про заборону на полювання та споживання будь-яких продуктів з зони відчуження.

Науковці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника здійснили відбір проб тканин із залишків кабана, якого вполювали вовки.

«Усі тварини Чорнобильського заповідника, які потрапляють до об’єктиву фото- чи відеокамери, здаються такими симпатичними й безтурботними: милота та й годі!

Однак навіть на заповідних територіях ніхто не відміняв «закону джунглів», де виживає найсильніший. Адже звірі керуються інстинктами, а не емоціями. А тому ось такі знахідки, на одну з яких натрапили спеціалісти відділу екології, флори та фауни, котрі на днях проводили чергові дослідження в польових умовах, - типова історія для дикої природи.

Вовки, які є найуспішнішими хижаками зони відчуження, вполювали й ретельно обгризли дикого кабана. Якби це була копитна тварина, від неї залишились би ріжки та ніжки. А від свині рештки інші – тверда голова, ратиці та цупка шкіра з щетиною…

Тому варто вкотре нагадати, що Чорнобильський заповідник – не галявина для прогулянок з пасторальними картинками, а територія, що приховує в собі багато небезпек. І тільки деякі з них пов’язані з хижими звірами…», - зазначають на сторінці заповідника в мережі facebook.

Специфіка заповідника полягає в тому, що він розташований на території зони відчуження ЧАЕС. І радіоекологічні дослідження входять до комплексу робіт – спостережень за навколишнім середовищем. Саме тому зі знайдених решток впольованого вовками дикого кабана відібрали зразки кісткової тканини, які передали до ДСП «Екоцентр» для дослідження вмісту радіонуклідів. Отримали наступні результати: вміст стронцію (Sr-90) складає 7400 Бк/кг; цезію (Cs-137) – 4800 Бк/кг.

Які з цього можна зробити висновки?

Перший: оцінка радіологічної небезпеки цієї дикої свині як продукту споживання. Згідно з гігієнічним нормативом «Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137Cs та 90Sr у продуктах харчування та питній воді» перевищення в знайдених рештках Sr-90 становило 37 разів, Cs-137 – 96 разів.

Другий висновок: загальна кількість ізотопів (питома активність) у тканині тварини є доволі високою – 12200 Бк/кг. «Основні санітарні правила України» (2005 р.) визначають, що такий рівень є характерним для низькоактивних радіоактивних відходів.

Причина такої високої концентрації ізотопів полягає в місці, де перебувала тварина. Дику свиню знайшли на півночі лівобережної частини заповідника. Це місце лежить на північ та схід від ЧАЕС. Саме тут пройшов північний слід радіоактивних опадів, а, отже, знаходяться ділянки з найбільшим рівнем радіоактивного забруднення «малий Рудий ліс» та озеро Глибоке. Відповідно, ця тварина існувала в середовищі з високою щільністю поверхневого радіоактивного забруднення та вживала в їжу рослинні корми з високим вмістом радіонуклідів.
Однозначно: м’ясо диких тварин зони відчуження для здоров’я вживати небезпечно, - наголошують науковці. Втім, основні нормативні документи категорично забороняють як полювання, так і вживання будь-яких продуктів харчування з цієї території. Звісно, ця заборона не стосується вовків та інших диких тварин – харчовий ланцюжок повинен зберігатися за будь-яких умов.

Нагадаємо, створений у 2017 році заповідник займає приблизно дві третини території зони відчуження і фактично є резерватом, де оселяються усі знакові для європейської фауни дикі тварини. Цьогоріч під час зимового обліку птахів у зоні відчуження науковці зафіксували стабільність популяцій червонокнижних птахів, наприклад, орлана-білохвоста. Також на заповідних теренах вже понад два десятиліття живуть завезені на Полісся з заповідника «Асканія-Нова» коні Пржевальського.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олег Показати IP 5 Лютого 2019 08:20
Звiрi в чорнобилi краще живуть чим люди в Украiнi

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus